Άμεση ανάγκη αναβάθμισης των σχολικών υποδομών ειδικής εκπαίδευσης: Μία θεμελιώδης κοινωνική και εκπαιδευτική υποχρέωση.
Η υποστήριξη των παιδιών που τυγχάνουν ειδικής αγωγής, αποτελεί θεμελιώδη κοινωνική και εκπαιδευτική υποχρέωση, η οποία ενισχύεται μέσω της ανάπτυξης και διατήρησης κατάλληλων σχολικών υποδομών. Στο παρόν άρθρο εξετάζονται οι προκλήσεις και οι ελλείψεις στις υλικοτεχνικές υποδομές των δημόσιων σχολείων της Κύπρου, ειδικά για μαθητές ειδικής εκπαίδευσης.
Η πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση σε ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον συνιστά θεμελιώδες δικαίωμα όλων των μαθητών και μαθητριών. Στην Κυπριακή Δημοκρατία, η ειδική αγωγή προβλέπεται νομοθετικά, ενισχυόμενη από τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, η οποία διασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση και ενσωμάτωσή τους στο εκπαιδευτικό σύστημα. Εντούτοις, τα σχολεία της Κύπρου εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην παροχή κατάλληλων υποδομών, παρακωλύοντας τη δίκαιη εκπαιδευτική υποστήριξη.
Δυστυχώς φαίνεται να υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στις υποδομές, που επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα εκπαίδευσης και τη συναισθηματική υγεία των μαθητών. Η ισχύουσα νομοθεσία απαιτεί την ύπαρξη πλήρως εξοπλισμένων αιθουσών διδασκαλίας ανά σχολική μονάδα για τη φιλοξενία μαθητών με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες. Οι χώροι αυτοί οφείλουν να πληρούν συγκεκριμένες κατασκευαστικές απαιτήσεις οι οποίες να ανταποκρίνονται στις αυξημένες ανάγκες για συγκέντρωση και εξατομικευμένη στήριξη που χρειάζονται τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, διαταραχές επικοινωνίας ή αυτισμό.
Παρά τις προσπάθειες αναβάθμισης που καταβάλλονται, πολλές σχολικές μονάδες εξακολουθούν να στερούνται των απαραίτητων δομών, αναγκάζοντας τα παιδιά να χρησιμοποιούν ακατάλληλους χώρους, όπως γραφεία δασκάλων και πολυχρηστικές αίθουσες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διαταράσσεται η μαθησιακή διαδικασία, με αρνητικές συνέπειες στη μαθησιακή και κοινωνική ανάπτυξη των μαθητών.
Η απουσία κατάλληλων χώρων επηρεάζει δυσμενώς και τους εκπαιδευτικούς, το έργο των οποίων παρακωλύεται. Επιπλέον, το εκπαιδευτικό σύστημα εμφανίζεται αδύναμο να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση για ειδική υποστήριξη, ιδιαίτερα σε αστικές περιοχές, όπου ο αριθμός των μαθητών με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες αυξάνεται ραγδαία. Τα υφιστάμενα πρότυπα σχεδιασμού σχολικών μονάδων, όχι μόνο δεν τηρούνται, αφού μεγάλος αριθμός σχολείων δεν διαθέτει αίθουσα ειδικής εκπαίδευσης και λογοθεραπείας, αλλά χρήζουν άμεσης αναθεώρησης για να ανταποκρίνονται στις αυξημένες πλέον ανάγκες.
Η διασφάλιση επαρκούς και σύγχρονης υλικοτεχνικής υποδομής είναι ζωτικής σημασίας για την ισότιμη εκπαιδευτική ένταξη. Αυτό πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα της εκπαιδευτικής πολιτικής, με την ενσωμάτωση σχετικών προνοιών στον προϋπολογισμό και τη στενή παρακολούθηση της εφαρμογής τους.
Η επείγουσα ανάγκη αναβάθμισης των σχολικών υποδομών για ειδική αγωγή και εκπαίδευση, αναδεικνύει μια ουσιαστική και διαρκή πρόκληση για το εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου. Η άμεση αναθεώρηση και τήρηση των προτύπων σχεδιασμού, σε συνδυασμό με την υιοθέτηση μακροπρόθεσμων στρατηγικών για τη βελτίωση των υποδομών, είναι επιτακτική. Ένας κατάλληλα σχεδιασμένος και λειτουργικός σχολικός χώρος αποτελεί σημαντικό βήμα προς την εκπαιδευτική ισότητα και την ενσωμάτωση, προσφέροντας σε κάθε παιδί τη δυνατότητα να αναπτύξει πλήρως τις δυνατότητές του. Η πλήρης εφαρμογή των απαιτούμενων προδιαγραφών για τις σχολικές υποδομές θα διασφαλίσει ένα βιώσιμο και προσβάσιμο εκπαιδευτικό σύστημα, ενδυναμώνοντας το δικαίωμα κάθε μαθητή σε ισότιμη, ποιοτική και ασφαλή εκπαίδευση.
Μιχάλης Αλεξόπουλος, Βοηθός Γενικός Γραμματέας ΠΟΕΔ, Γενικός Γραμματέας Α.Κί.ΔΑ.
Λεωνίδας Χατζηλοΐζου, Μέλος ΕΔΣ ΠΟΕΔ, Γενικός Οργανωτικός Α.Κί.ΔΑ.
Χρίστος Ανδρέου, Εκπαιδευτικός Δημοτικής
Δημοσιογραφική ευθύνη και εκπαιδευτικοί: Ανάγκη προστασίας των εκπαιδευτικών από την παραπληροφόρηση
Η δημοσιογραφική δεοντολογία αποτελεί θεμέλιο λίθο της υπεύθυνης ενημέρωσης, θέτοντας τις βάσεις για τη διασφάλιση της ακρίβειας, της αντικειμενικότητας και της αλήθειας. Ωστόσο, σε μια εποχή όπου η ταχύτητα και η αποκλειστικότητα των ειδήσεων υπερτερούν συχνά της προσεκτικής και ισορροπημένης κάλυψης, οι δημοσιογράφοι έρχονται αντιμέτωποι με ηθικά διλήμματα που θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσιογραφική δεοντολογία.
Οι πιέσεις για άμεση δημοσίευση ειδήσεων, σε συνδυασμό με την επιδίωξη του κέρδους μέσω των κλικς, συχνά παραβιάζουν τη λεπτή ισορροπία μεταξύ της αλήθειας, της προστασίας της ιδιωτικότητας και του δημόσιου συμφέροντος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την παραβίαση βασικών αρχών της δημοσιογραφίας, καθώς πολλές φορές η πίεση για αποκλειστικές πληροφορίες ή πιασάρικα θέματα οδηγεί σε ανακρίβειες, παραπληροφόρηση ή ακόμη και στην πλήρη παραποίηση των γεγονότων.
Όταν η δημοσιογραφία αποτυγχάνει να τηρήσει τις βασικές αρχές της δεοντολογίας, υπονομεύει τη σχέση εμπιστοσύνης με το κοινό. Οι δημοσιογράφοι που θυσιάζουν την αλήθεια για χάρη της αποκλειστικότητας ή της επισκεψιμότητας, πλήττουν μακροπρόθεσμα το ίδιο το κύρος του επαγγέλματός τους. Η υπεύθυνη ενημέρωση, που οφείλει να λειτουργεί προς όφελος του κοινού, δέχεται ισχυρό πλήγμα, αποδυναμώνοντας τον θεσμικό ρόλο της δημοσιογραφίας στην κοινωνία.
Ιδιαίτερα ευάλωτα γίνονται ορισμένα επαγγελματικά πεδία από αυτή την τάση, όπως αυτό των εκπαιδευτικών και συνεπακόλουθα το ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα. Οι εκπαιδευτικοί συχνά στοχοποιούνται με υπερβολική, ή και άδικη πολλές φορές κριτική. Γίνονται εύκολα θύματα της επιθετικής δημοσιογραφίας, η οποία, συχνά διογκώνοντας μεμονωμένα περιστατικά, καλλιεργεί αρνητικά στερεότυπα. Αυτό όχι μόνο βλάπτει την εικόνα των εκπαιδευτικών στα μάτια της κοινωνίας, αλλά επηρεάζει και την αποτελεσματικότητα του έργου τους, δημιουργώντας ένα κλίμα αμφισβήτησης και απαξίωσης.
Η διαπόμπευση εκπαιδευτικών από τα ΜΜΕ είναι ένα σοβαρό ζήτημα που υπονομεύει όχι μόνο την αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών αλλά και τη συνολική εικόνα της εκπαίδευσης και του εκπαιδευτικού συστήματος. Πολλές φορές τα ΜΜΕ εστιάζουν σε μεμονωμένα περιστατικά, συχνά χωρίς να παρουσιάζουν όλες τις πλευρές και τείνουν να διαμορφώνουν αρνητικές εντυπώσεις για τους εκπαιδευτικούς στο ευρύ κοινό. Πολλές δε φορές, ένα άτομο στιγματίζεται από όσα δημοσιεύονται στον Τύπο, ενώ ουσιαστικά η διερεύνηση που γίνεται δεν έχει αντίκρισμα, αφού το στίγμα και οι κατηγορίες δεν ξεθωριάζουν εύκολα.
Πέρα από τις επιπτώσεις στην προσωπική ζωή και την ψυχολογία των εκπαιδευτικών, η διαπόμπευση έχει και βαθύτερες κοινωνικές συνέπειες. Με τη διαμόρφωση αρνητικής εικόνας για τους εκπαιδευτικούς, υπονομεύεται ο σεβασμός προς την εκπαιδευτική κοινότητα, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει και την αφοσίωση των μαθητών στη μάθηση και οδηγεί στην απαξίωση του εκπαιδευτικού συστήματος.
Τα ΜΜΕ έχουν ευθύνη να προσεγγίζουν ευαίσθητα θέματα με ακρίβεια και αίσθημα δικαιοσύνης. Είναι συχνό φαινόμενο οι εκπαιδευτικοί να στοχοποιούνται δημόσια χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τη δική τους άποψη, γεγονός που όχι μόνο τους αδικεί σε προσωπικό επίπεδο, αλλά πλήττει και την κοινωνική προσφορά που επιτελούν ευρύτερα.
Η επαγγελματική και ηθική στήριξη των εκπαιδευτικών, ειδικά όταν αυτοί στοχοποιούνται από τα ΜΜΕ, είναι ζήτημα μεγάλης σημασίας. Κρίσιμο είναι επίσης, το να γίνει δημόσια αντιληπτό ότι οι εκπαιδευτικοί είναι βασικοί φορείς στην παιδεία και την κοινωνική εξέλιξη. Η Πολιτεία, το Υπουργείο Παιδείας και ευρύτερα η Κοινωνία, οφείλουν να υποστηρίζουν έμπρακτα τους εκπαιδευτικούς, με αυστηρότερα κριτήρια ως προς την κάλυψη θεμάτων από τα ΜΜΕ. Απαιτείται διαφάνεια, ηθική δεοντολογία, αλλά και συντονισμένη στήριξη απέναντι στις αδικίες που μπορεί να προκληθούν από την κάλυψη των ΜΜΕ. Η υπεράσπιση των εκπαιδευτικών θα προστατεύσει το επάγγελμα και θα αναβαθμίσει το επίπεδο της εκπαίδευσης συνολικά.
Το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να ενεργεί άμεσα για την αντιμετώπιση των ψευδών ειδήσεων που στοχοποιούν τους εκπαιδευτικούς. Μέσα από την παροχή νομικής και επικοινωνιακής στήριξης, μπορεί να εξασφαλίσει ότι οι εκπαιδευτικοί θα έχουν την απαραίτητη προστασία και τη δυνατότητα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Επιπλέον, η δημόσια τοποθέτηση του Υπουργείου σε περιπτώσεις όπου θίγεται το κύρος των εκπαιδευτικών, θα ενισχύσει το ηθικό τους και θα καταστήσει σαφές ότι η Πολιτεία εκτιμά το έργο τους και δεν ανέχεται άδικες επιθέσεις. Εξάλλου είναι σημαντική η καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς και το Υπουργείο, διασφαλίζοντας ότι το εκπαιδευτικό περιβάλλον παραμένει υγιές και εστιασμένο στην ουσιαστική μάθηση και την ανάπτυξη των μαθητών. Με τη στήριξη του Υπουργείου, οι εκπαιδευτικοί θα νιώσουν ασφαλείς και ενισχυμένοι στο έργο τους, συμβάλλοντας έτσι σε μια ισχυρότερη, πιο σταθερή εκπαιδευτική κοινότητα.
Τέλος, η ευθύνη των ΜΜΕ είναι τεράστια, ως προς τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης, και θα ήταν προτιμότερο να προσεγγίζουν τέτοιου είδους ευαίσθητά ζητήματα με υπευθυνότητα, αντικειμενικότητα και σεβασμό προς τα προσωπικά δεδομένα και την επαγγελματική υπόσταση των εκπαιδευτικών. Η κριτική είναι αναγκαία, αλλά θα πρέπει να είναι δίκαιη, τεκμηριωμένη και με σεβασμό, εστιάζοντας στο σύστημα και όχι μόνο στα μεμονωμένα πρόσωπα.
Μιχάλης Αλεξόπουλος, Βοηθός Γενικός Γραμματέας ΠΟΕΔ, Γενικός Γραμματέας Α.Κί.ΔΑ.
ΤΩΝ ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΣΑΠΗ* ΚΛΑΙΡΗΣ ΣΠΥΡΟΥ* ΚΑΙ ΛΕΩΝΙΔΑ ΧΑΤΖΗΛΟΪΖΟΥ**
Το νέο σύστημα διορισμών που ψηφίστηκε το 2015, προνοεί την κατάργηση του Πίνακα Διοριστέων, δημιουργώντας τεράστιες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό και αφήνοντας εκτεθειμένο το εκπαιδευτικό σύστημα. Η διατήρηση του Πίνακα Διοριστέων δίνει λύση στο πρόβλημα της προσφοράς και της ζήτησης των εκπαιδευτικών αναγκών, διασφαλίζοντας πως οι ανάγκες θα καλύπτονται απρόσκοπτα για τα επόμενα χρόνια.
Με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας και τους διορισμούς που πραγματοποιούνται, οι Πίνακες Διορισίμων δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες, εφόσον είναι πολύ περισσότερες από τους υποψηφίους.
Από τον πιο κάτω πίνακα καθίσταται σαφές ότι οι πίνακες Διορισίμων δεν μπορούν να καλύψουν ούτε το 30% των αναγκών της στελέχωσης σε ειδικότητες που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του εκπαιδευτικού συστήματος .
Αξίζει να σημειωθεί πως η στελέχωση για πλήρωση των βασικών αναγκών του πρωινού σχολείου ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί πλήρως. Παράλληλα, άλλες ανάγκες που προκύπτουν για αντικαταστάσεις, τα ολοήμερα, τα απογευματινά προγράμματα του ΥΠΑΝ κ.ά., καλύπτονται αποκλειστικά από τον Κατάλογο Διοριστέων.
Η τροποποίηση της νομοθεσίας και η ρύθμιση της μη κατάργησης του Πίνακα Διοριστέων, πέραν του ότι είναι η μόνη δίκαιη λύση για κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών, επίσης θα αμβλύνει το εργασιακό άγχος χιλιάδων εκπαιδευτικών, θα εξασφαλίσει πως η υπηρεσία των επηρεαζόμενων εκπαιδευτικών και η επένδυση του Κράτους δεν θα πάει χαμένη, θα δείξει σεβασμό στην προσφορά του ανθρώπινου δυναμικού της εκπαίδευσης, αναγνωρίζοντας τόσο τις σπουδές και την εκπαιδευτική υπηρεσία των αντικαταστατών, συμβασιούχων και αορίστου εκπαιδευτικών όσο και την κατάρτισή τους. Παράλληλα, η διατήρηση του Πίνακα Διοριστέων διασφαλίζει την παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης, εφόσον επαναδιορίζει τους εκπαιδευτικούς που στελεχώνουν τα σχολεία επί σειρά ετών, αξιοποιώντας την πολυετή εμπειρία και τις επιμορφώσεις τους.
Η πρόταση για Διατήρηση του Πίνακα Διοριστέων δεν αντιμάχεται το νέο σύστημα διορισμών, αν και αποτελεί κοινή παραδοχή ότι αυτό επιδέχεται σημαντικών βελτιώσεων.
Συμπερασματικά, βάση των δεδομένων, αν δεν τροποποιηθεί η νομοθεσία και τελικά καταργηθούν οι Πίνακες Διοριστέων το 2027, τις σημαντικότερες επιπτώσεις θα έχουν τα παιδιά, τα οποία θα φοιτούν σε υποστελεχωμένα σχολεία, με προσωπικό μίας χρήσης. Η εισήγηση για διατήρηση του καταλόγου Διοριστέων δεν επιφέρει κανένα επιπρόσθετο κόστος για το Κράτος και εξυπηρετεί τις βασικές αρχές της Δημόσιας Διοίκησης, όπως είναι η διαφάνεια, ο αποκλεισμός πιθανών παρεμβατισμών και η αρχή της ίσης μεταχείρισης.
*Αντικαταστάτρια εκπαιδευτικός Δημοτικής, μέλος Α.Κί.ΔΑ.
*Αντικαταστάτρια εκπαιδευτικός Δημοτικής, μέλος Α.Κί.ΔΑ.
**Μέλος ΕΔΣ ΠΟΕΔ, Οργανωτικός Γραμματέας Α.Κί.ΔΑ.
Τα Προαιρετικά Ολοήμερα Σχολεία (ΠΟΣ) αποτελούν ένα θεσμό στην κυπριακή εκπαίδευση, που έχει ως στόχο να προσφέρει μια πιο ολοκληρωμένη εκπαιδευτική εμπειρία στα παιδιά. Προσφέρουν εκπαιδευτικές δραστηριότητες πέραν του κανονικού ωραρίου, που μπορεί να περιλαμβάνουν εμπλουτισμό της μαθησιακής διαδικασίας, κοινωνικοποίηση και συνεργασία, ανάπτυξη εξωσχολικών δραστηριοτήτων κ.ά. Τα οφέλη των σχολείων ΠΟΣ είναι πολλαπλά, τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς. Ειδικότερα, βοηθούν στη βελτίωση της μαθησιακής επίδοσης, υποστηρίζουν τους εργαζόμενους γονείς, συμβάλουν στην κοινωνική ένταξη και προσφέρουν στην ανάπτυξη δεξιοτήτων.
Πρόκειται για ένα θεσμό που πέρασε από χίλια μύρια κύματα και μετά την κατάργηση του απαράδεκτου καθεστώτος της αγοράς υπηρεσιών, αναμέναμε πως επιτέλους θα στηριχθεί επαρκώς. Δυστυχώς, για ακόμη μια χρονιά είμαστε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς ανοργανωσιάς και κωλυσιεργίας. Τα ΠΟΣ ακόμη δεν έχουν ξεχωριστούς κανονισμούς λειτουργίας και ενώ αποτελούν συνέεια του σχολικού προγράμματος, φαντάζουν εντελώς αποκομμένα από αυτό. Επί της ουσίας, δεν υπάρχει ουσιαστική σύνδεση πρωινού σχολείου και του Προαιρετικού Ολοήμερου Σχολείου, αφού δεν έχει επιτευχθεί η αύξηση των παρεχόμενων διδακτικών περιόδων απασχόλησης στους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς ώστε στο χρόνο που δεν δουλεύουν στο ολοήμερο να συμμετέχουν στο πρωινό πρόγραμμα του πρωινού σχολείου. Σημειώνεται πως τα σχολεία αυτά λειτουργούν χωρίς γραμματειακή υποστήριξη και χωρίς επιπλέον βοηθητικό προσωπικό (καθαρίστριες, συνοδούς κλπ.). Τεράστιο ζήτημα φαίνεται να προκύπτει και με τη διοικητική υποστήριξη των Ολοήμερων Σχολείων, αλλά και των εκπαιδευτικών. Την ίδια ώρα, ακόμα αναμένεται η εκπόνηση Αναλυτικού Προγράμματος για τα ΠΟΣ, δίνοντας την εικόνα πως το ΥΠΑΝ εμμένει στο να βάζει την άμαξα μπροστά από το άλογο.
Ενώ βρισκόμαστε ελάχιστες μέρες πριν την επίσημη λειτουργία τους (τα ΠΟΣ θα λειτουργήσουν στις 23 Σεπτεμβρίου) δυστυχώς για ακόμη μια φορά καταγράφονται τεράστιες αστοχίες, παραλείψεις και κωλυσιεργία. Οι όροι εργοδότησης των εκπαιδευτικών που θα εργαστούν σε αυτά δεν έχουν διασαφηνιστεί και δεν έχουν ανακοινωθεί. Πέρα από προφορικές ενημερώσεις και εκτιμήσεις, επίσημα η Αρμόδια Αρχή δεν έχει ανακοινώσει το παραμικρό. Σημειώνεται πως ενώ το αφήγημα του ΥΠΑΝ ήταν πως οι συμβασιούχοι των ΠΟΣ εργάζονται με συμβόλαιο που προσομοιάζει με αυτό των συμβασιούχων πλήρους απασχόλησης, αυτό δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Οι συμβασιούχοι των ΠΟΣ, δεν δικαιούνται άδειες για προσωπικούς λόγους, δεν κατοχυρώνεται το δικαίωμα για θηλασμό και οι άδειες για σκοπούς μητρότητας, δεν υπάρχει όριο αναπληρώσεων σε περιπτώσεις απουσιών συναδέλφων, δεν δίνονται προσαυξήσεις κλπ. Επίσης, παρά το γεγονός πως η ΕΕΥ[1] έχει ανακοινώσει πως οι εκπαιδευτικοί στα Ολοήμερα θα μπορούν να εργάζονται και σε αντικαταστάσεις, ακόμη όλοι βρίσκονται/βρισκόμαστε στο περίμενε, σε σχέση με τις περιβόητες προϋποθέσεις/ρυθμίσεις που θα διέπουν την εν λόγω ρύθμιση. Το συγκεκριμένο σημείο είναι κρίσιμο για την ευρύτερη λειτουργία των σχολείων, αφού είναι νωπές οι μνήμες από τα τεράστια κενά και υποστελέχωση που παρατηρήθηκε την περσινή σχολική χρονιά, λόγω έλλειψης αντικαταστατών. Το γεγονός πως τα Ολοήμερα Σχολείο θα λειτουργήσουν τις επόμενες μέρες και πολύ σημαντικές παράμετροι παραμένουν αδιευκρίνιστες ή εν έχουν ρυθμιστεί, προφανώς είναι υπέρ το δέον ανησυχητικό. Σε κάθε περίπτωση, οι επηρεαζόμενοι έχουν το δικαίωμα να έχουν σωστή, έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση, για να είναι σε θέση να πάρουν τις αποφάσεις τους.
Από την άλλη, σε σχέση με το μόνιμο προσωπικό, φαίνεται πως η αντιμισθία που θα δίνεται είναι πολύ μικρότερη από αυτή που ισχύει στο Δημόσιο. Τονίζεται πως ούτε για αυτούς δεν καταγράφεται όριο αναπληρώσεων. Προκύπτουν δε, ερωτήματα για το πως θα γίνεται η σύνδεση μεταξύ πρωινού και απογευματινού χρόνου, αφού ουσιαστικά μειώνονται οι θέσεις για το μόνιμο προσωπικό και με τις ρυθμίσεις που προκρίνει η Αρμόδια Αρχή θα υπάρξει και τεράστιο διοικητικό κενό στα σχολεία.
Λίγες μόνο μέρες πριν την έναρξη λειτουργίας του Προαιρετικού Ολοήμερου Σχολείου δεν έχουν ξεκαθαριστεί βασικά θέματα τόσο για τη λειτουργία του θεσμού όσο και για το καθεστώς εργοδότησης των εμπλεκομένων. Πέραν του μισθολογικού μέρους, τόσο τα δικαιώματα τα οποία θα έχουν οι συμβασιούχοι όσο και ο τρόπος λειτουργίας αλλά και διοίκησης των ολοήμερων, θα πρέπει να είναι ξεκάθαρα για να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί να κάνουν τις επιλογές τους. Δυστυχώς πάντως, για μια ακόμη χρονιά, φαίνεται να τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις και καταγράφεται πως για ένα ολόκληρο χρόνο είμαστε ακριβώς στο ίδιο σημείο, χωρίς ουσιαστικές αλλαγές, χωρίς αναβάθμιση του θεσμού και χωρίς βελτίωση των όρων εργασίας των συναδέλφων.
*Βοηθός Γενικός Γραμματέας ΠΟΕΔ, Γενικός Γραμματέας Α.Κί.ΔΑ
Διορισμός με Σύμβαση! Μια φράση η οποία φέτος μου έχει προκαλέσει αρκετό άγχος. Όπως προκαλεί σε δεκάδες άλλες συναδέλφισσες, εδώ και χρόνια.
Μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών ο οποίος διορίζεται με σύμβαση, καλείται να διανύσει καθημερινά δεκάδες χιλιόμετρα μέχρι να φτάσει στον χώρο εργασίας του. Παλιά αυτό ήταν σε κάποιο βαθμό αποδεκτό, αφού οι εκπαιδευτικοί διορίζονταν σε πολύ μικρότερη ηλικία. Οι καιροί πλέον έχουν αλλάξει. Οι εκπαιδευτικοί διορίζονται σε μεγαλύτερη ηλικία, έχουν οικογένεια, παιδιά και σαφώς περισσότερες υποχρεώσεις. Καλούνται να αντιμετωπίζουν καθημερινά τους κινδύνους οι οποίοι ελλοχεύουν στους δρόμους και τον αγώνα για στήριξη της οικογένειάς τους.
Σκέψεις, άγχος και προβληματισμοί…
Πώς όλα αυτά μπορούν να «χωρέσουν» μέσα στις ώρες της ημέρας; Στην πορεία αυτής της διαδρομής, αναπόφευκτα νικητές θα βγουν η κούραση, σωματική και ψυχική και οι ενοχές.
Θέλουμε στην εκπαίδευση τους καλύτερους εκπαιδευτικούς. Επομένως μην τους σπαταλάτε την ενέργεια, πριν καν ξεκινήσουν.
Προφανώς ήρθε η στιγμή για αλλαγή. Οι καιροί το προστάζουν! Είναι η ώρα για εκείνες τις νομοθετικές ή άλλες αλλαγές, ώστε το προφίλ του κάθε εκπαιδευτικού να λαμβάνεται υπόψη και να μην είναι απλά ένας αριθμός. Η δε στελέχωση πρέπει να ολοκληρώνεται πολύ ενωρίτερα, ώστε ο καθένας και η κάθε μια να έχουν τον χρόνο να πάρουν τις σοφότερες αποφάσεις, χωρίς να έχουν το πιστόλι στον κρόταφο.
Ας βοηθήσουμε τους νέους εκπαιδευτικούς να παραμείνουν «φρέσκοι» και με όρεξη για προσφορά στα σχολεία. Αυτό πέραν πάσης αμφιβολίας, θα ωφελήσει την εκπαίδευση και το μέλλον των παιδιών μας.
Στέφανη Πανασέτη
Αντικαταστάτρια Δημοτικής Εκπαίδευσης
Μέλος Α.Κί.ΔΑ. Λάρνακας