Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών

  pdf Εσωτερικός Κανονισμός Α.Κί.ΔΑ. (571 KB)

Η Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων - Νηπιαγωγών αποτελεί πολυφωνική συσπείρωση εκπαιδευτικών. Ιδρύθηκε το 1992 μετά από δωδεκάμηνες διεργασίες διαλόγου ανάμεσα σε δεκάδες δασκάλους και νηπιαγωγούς ελεύθερα σκεπτόμενους και δρώντες. Παρά την κατασυκοφάντηση και την πολεμική από τις κομματικές Κινήσεις συνεχίζει μια πορεία διαλόγου και παρέμβασης στα εκπαιδευτικά πράγματα του τόπου.

Τριάντα χρόνια, τώρα, οργανωμένα σε όλες τις επαρχίες και τα γραφεία της ΠΟΕΔ παρουσιάζει μια δυναμική ενεργοποίηση με πολλαπλούς τομείς δράσης. Ανάμεσα στις προτεραιότητες της, παράλληλα με τον εκπαιδευτικό συνδικαλισμό, συναντούμε τον πολιτισμό, τις εκδόσεις, τη διερεύνηση ζητημάτων παιδείας, την ενίσχυση του παιδευτικού διαλόγου, την εκπαιδευτική και κοινωνική έρευνα και άλλα πολλά.

Προτάσεις σε δεκάδες αν όχι εκατοντάδες ζητήματα έχουν κατατεθεί από την Α.Κί.ΔΑ σε ποικίλες περιπτώσεις. Βασικός άξονας των προτάσεων μας αποτελεί η αναζήτηση του αληθινού και του ουσιώδους, η υπέρβαση των κομματικών δεσμεύσεων, των παρασκηνίων, η αντιμετώπιση της παιδείας και των προβλημάτων της με ήθος και μεθόδους ανεξάρτητες από ιδιοτέλειες και σκοπιμότητες.

Από το 1992 η πρόταση μας ενισχύεται καθημερινά. Τόσο για τη λειτουργία της ΠΟΕΔ όσο και των κρατικών υπηρεσιών έχουμε προτείνει πολλά. Ιδιαίτερα για τη λειτουργία της Οργάνωσης μας προτείναμε μεταρρύθμιση στην ενημέρωση των εκπαιδευτικών, ριζική αναμόρφωση των επαρχιακών γραφείων, άμεση και οριστική αποκέντρωση, μηχανισμό συγκέντρωσης των απόψεων των απλών δασκάλων και νηπιαγωγών. Επιμένουμε στη σύσταση ομάδων εργασίας για να αποκτήσει η Οργάνωση υποδομή για μελέτη, έρευνα, διάλογο σε κρίσιμα παιδευτικά προβλήματα. Επιμέναμε επίσης στην αναδιοργάνωση των εκδοτικών της Οργάνωσης, στον τερματισμό της αναξιοκρατίας, τερματισμό της απλής διεκπεραιωτικής λειτουργίας της ΠΟΕΔ και προώθηση μιας λειτουργίας με όραμα προοπτική και προνοητικότητα.

Προτεραιότητες αναδείχθηκαν πολλές στην τριαντάχρονη πορεία μας. Οδοδείκτης μας η αναγκαιότητα στήριξης του εκπαιδευτικού και υποστήριξης του δημόσιου σχολείου προς όφελος των μαθητών μας. Επιμέναμε στην ενδυνάμωση της δημόσιας εκπαίδευσης, στην ποιοτική αναβάθμιση της, τον εκσυγχρονισμό και τη δυναμική παρουσία της απέναντι στις παροντικές και τις μελλοντικές προκλήσεις. Η παιδεία αποτελεί για μας την ελπίδα του μέλλοντος, την πολιτιστική και υπαρξιακή μας αντίσταση.

Ορισμένες από τις βασικές προτεραιότητες μας: Ίση μεταχείριση εκπαιδευτικών. Μεταρρύθμιση και δικαιοσύνη στην αξιολόγηση και τις προαγωγές. Επέκταση της Προδημοτικής εκπαίδευσης. Δράση για τις αδικημένες νηπιαγωγούς. Εισαγωγή του θεσμού του Σχολικού Συμβούλου. Πολυεδρική κάλυψη του εκπαιδευτικού. Ασφάλεια και επαγγελματική προστασία. Κατάργηση -άρση αδικιών στις διάφορες βαθμίδες του κλάδου. Βελτίωση των συνθηκών εργασίας στον σχολικό χώρο τόσο στον τομέα της Ασφάλειας και Υγείας όσο και λόγω της κλιματικής αλλαγής. Πλαίσιο στήριξης του εκπαιδευτικού απέναντι στις καταγγελίες και τον διασυρμό. Οι προτάσεις μας αφενός αποτελούν συνισταμένη των απόψεων που οι συνάδελφοι μας καταθέτουν στον διαρκή και ανοικτό διάλογο που έχουμε μαζί τους, αφετέρου ανακοινώνονται δημόσια και τίθενται στην κρίση όσων ενδιαφέρονται πραγματικά για το καλό της Δημόσιας Εκπαίδευσης και αλλά και όσων αντιλαμβάνονται πως αυτό είναι απόλυτα συνυφασμένο, όπως και η UNESCO σημειώνει, με την υποστήριξη προς τον εκπαιδευτικό και το έργο του.

Μετά από κάθε εκλογική διαδικασία, η Α.Κί.ΔΑ. προχωρεί με αισιοδοξία και με τη δικαίωση πολύχρονων αγώνων αντίστασης και μαρτυρίας: Η πραγματικά σοβαρή δύναμη της παρουσίας μας στα συλλογικά όργανα της ΠΟΕΔ, που μάς δίνει με την εμπιστοσύνη του μεγάλος αριθμός συναδέλφων, μια δύναμη που ακουμπά στο 30% και τα μηνύματα από τους διδασκαλικούς συλλόγους, τις συνάξεις και την επικοινωνία με τους συναδέλφους μάς ενισχύουν και μας ενδυναμώνουν. Ταυτόχρονα αυξάνουν την υποχρέωσή μας απέναντι στον εκπαιδευτικό κόσμο να συνεχίσουμε να διεκδικούμε με αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα το καλώς νοούμενο συμφέρον του δασκάλου, της νηπιαγωγού, του ειδικού εκπαιδευτικού, την ποιότητα στην εκπαίδευση και την υποστήριξη του δημόσιου σχολείου.

Τέλος ξεκαθαρίζουμε πως θα είμαστε όπως πάντα παρόντες σε όλες τις εκπαιδευτικές διεργασίες. Δε θα ξεχάσουμε όσα προτείναμε. Είναι, δε, γνωστό πως δε θυμόμαστε τους εκπαιδευτικούς παραμονές εκλογών.

Είμαστε παρόντες με ελπίδα, όραμα και προοπτική σε όλες τις εκφάνσεις του εκπαιδευτικού λειτουργήματος. Συμπαρασταθήκαμε στους συναδέλφους που ταλαιπωρήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Προτείναμε λύσεις και διεξόδους.

Ιδιαίτερα από το 2010 και μετά, αφότου κηρύχθηκε ανίερος και ανελέητος πόλεμος κατά των εκπαιδευτικών, κατά της δημόσιας εκπαίδευσης, κατά του Κράτους Πρόνοιας η ΑΚίΔΑ πρωταγωνίστησε στις αντιδράσεις απέναντι σε αυτές τις μεθοδεύσεις. Με προτάσεις και πλήρη ενεργοποίηση των στελεχών και των συλλογικών της οργάνων, με ανοικτό, διαρκή και ειλικρινή διάλογο με τους συναδέλφους μας, μακριά από οποιεσδήποτε εξαρτήσεις, σταθήκαμε και συνεχίζουμε να στεκόμαστε σταθερά και αποφασιστικά απέναντι στον οδοστρωτήρα των πολιτικών διάλυσης του δημόσιου σχολείου

Επιμένουμε στον ελεύθερο εκπαιδευτικό συνδικαλισμό για το καλό του τόπου, της δημόσιας εκπαίδευσης και της παιδείας μας.

 

  pdf Εσωτερικός Κανονισμός Α.Κί.ΔΑ. (571 KB)