Τοποθέτηση Α.Κί.ΔΑ. στο ΕΔΣ, για Γ. Συνελεύσεις σε ότι αφορά στη διατήρηση του καταλόγου διοριστέων και άλλα εκκρεμούντα θέματα.
Η Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων, Νηπιαγωγών και Ειδικών Εκπαιδευτικών (Α.Κί.ΔΑ.) υποστηρίζει τη σύγκληση Γενικών Συνελεύσεων στο επόμενο δίμηνο, οι οποίες θα πρέπει να ανακοινωθούν άμεσα. Εννοείται ότι θα πρέπει να προηγηθεί επαρκής ενημέρωση του Kλάδου, με στόχο τη λήψη εξουσιοδότησης από τη βάση για δυναμικά μέτρα αν χρειαστεί, σε σχέση με τον κατάλογο διοριστέων και τη διατήρησή του. Εξάλλου, η Α.Κί.ΔΑ. είναι η Κίνηση που πρωτοστάτησε στο να αναδειχθεί το ζήτημα και να αποτελέσει θέση της ΠΟΕΔ η διατήρηση του καταλόγου διοριστέων και μετά το 2027.
Σε σχέση με το πιο πάνω θέμα ξεκαθαρίζουμε για ακόμη μια φορά πως δεν πρόκειται να αποδεχτούμε σε καμία περίπτωση οποιαδήποτε λύση που θα θυματοποιεί τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες που βρίσκονται στον κατάλογο διοριστέων. Απαιτούμε να διασφαλιστεί η ισότητα ευκαιριών, να δοθεί λύση στην αβεβαιότητα που βιώνουν οι συνάδελφοί μας και να εξασφαλιστεί η ομαλή στελέχωση των σχολείων. Καλούμε το ΥΠΑΝ και τα κοινοβουλευτικά κόμματα να προσέλθουν με ειλικρίνεια στον διάλογο, δίχως άλλη καθυστέρηση, με στόχο την επίλυση του προβλήματος. Ευελπιστούμε πως, χωρίς άλλη κωλυσιεργία, η κυβέρνηση και η Βουλή θα προωθήσουν τις απαραίτητες ρυθμίσεις για την οριστική διευθέτηση των ζητημάτων που αφορούν το σύστημα διορισμών. Την ίδια στιγμή, επαναλαμβάνουμε τη θέση μας πως πρέπει να διορθωθούν οι στρεβλώσεις που υπάρχουν στο νέο σύστημα διορισμών, ώστε να μην αδικηθεί κανένας συνάδελφος και καμία συναδέλφισσα από οποιονδήποτε κατάλογο. Θέλουμε να πιστεύουμε πως το προσεχές διάστημα θα ξεκινήσει ο διάλογος και πως η ΠΟΕΔ δεν θα εξαναγκαστεί σε δυναμική αντίδραση.
Παράλληλα, θα πρέπει η ΠΟΕΔ να εκδώσει ανακοίνωση σχετικά με εκκρεμή ζητήματα που παραμένουν στάσιμα ή/και δεν έχουν ικανοποιητική πρόοδο. Συγκεκριμένα, θέματα όπως οι αντικαταστάσεις και το εργασιακό καθεστώς των αντικαταστατών, η δημιουργία νέων οργανικών θέσεων, το προαιρετικό ολοήμερο σχολείο και οι εργαζόμενοι σε αυτό, ο διοικητικός χρόνος, οι οργανικές διοικητικές θέσεις στην Προδημοτική, η νομοθεσία Ειδικής εκπαίδευσης, η καθημερινότητα στα σχολεία, η παραβατικότητα, ο χρόνος των εκπαιδευτικών, και οικονομικές διεκδικήσεις που σχετίζονται με την ΑΤΑ, τη φορολογική μεταρρύθμιση και το συνταξιοδοτικό, θα πρέπει άμεσα να τεθούν σε διάλογο για την εξεύρεση λύσεων. Σε ό,τι αφορά τον διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη για το Νέο Σχέδιο Αξιολόγησης θα πρέπει να αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΠΟΕΔ, ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή η οποιαδήποτε μονομερής απόφαση από την Επίσημη Πλευρά.
Τονίζουμε δε, πως η ΠΟΕΔ πρέπει να προβεί και στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να δημιουργηθεί η ενδεδειγμένη διαδικασία διαλόγου με χρονοδιαγράμματα, τα οποία θα πρέπει να συμφωνηθούν, για συζήτηση των θεμάτων που εκκρεμούν.
Σε περίπτωση που για τα πιο πάνω θέματα δεν θα υπάρχουν ικανοποιητικές εξελίξεις στο επόμενο δίμηνο, το ΕΔΣ θα πρέπει να συμπεριλάβει και κάποια από αυτά στη θεματολογία των Γενικών Συνελεύσεων, οι οποίες προτείνουμε να γίνουν, στις 7 Μαΐου, εκφράζοντας έτσι τη δυσαρέσκειά της ΠΟΕΔ για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην επίλυση ή την πρόοδο των θεμάτων, για τα οποία το Υπουργείο έχει δεσμευτεί πως θα προχωρήσουν.
Η Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων, Νηπιαγωγών και Ειδικών Εκπαιδευτικών (Α.Κί.ΔΑ.), λαμβάνοντας υπόψη τα επαναλαμβανόμενα ζητήματα που προκύπτουν στη στελέχωση των σχολικών μονάδων, καθώς και την πρόθεση της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (ΕΕΥ) να προχωρήσει σε προκηρύξεις για όλες τις θέσεις των συμβασιούχων εκπαιδευτικών, επισημαίνει την ανάγκη για ουσιαστικές, ανθρώπινες και ορθολογικές λύσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση, το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) οφείλει να επιταχύνει τις διαδικασίες καταγραφής των αναγκών και επικοινωνίας με την ΕΕΥ. Παράλληλα, κρίνεται επιτακτική η δημιουργία νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου για τους διορισμούς και τις τοποθετήσεις των συμβασιούχων εκπαιδευτικών, ώστε να εξαλειφθούν οι ασάφειες και οι ανισότητες που παρατηρούνται λόγω έλλειψης σαφών ρυθμίσεων.
Η Α.Κί.ΔΑ. θεωρεί ότι η διαφάνεια, η ισονομία και η δικαιοσύνη στον τρόπο διορισμού των συμβασιούχων εκπαιδευτικών αποτελούν θεμελιώδεις αρχές. Επιπλέον, κρίνεται αναγκαία η ύπαρξη μηχανισμού λογοδοσίας από την αρμόδια αρχή, διασφαλίζοντας την αξιοκρατία στη διαδικασία επιλογής.
Απαιτείται διεξοδικός διάλογος με τη συμμετοχή του ΥΠΑΝ, της ΕΕΥ και των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Τεχνικής Εκπαίδευσης. Παράλληλα, είναι αναγκαία η αύξηση των μόνιμων οργανικών θέσεων και η σταθεροποίηση του ποσοστού των εκτάκτων στο 7%, με έγκαιρη ανακοίνωση των διαθέσιμων θέσεων. Οποιοδήποτε νέο σύστημα ηλεκτρονικών διορισμών πρέπει να εφαρμοστεί μετά την ολοκλήρωση του τριετούς πλάνου του ΥΠΑΝ, το καλοκαίρι του 2026, για τη στελέχωση του σχολικού έτους 2026-2027.
Οι ανάγκες στελέχωσης πρέπει να κοινοποιούνται έγκαιρα στην ΕΕΥ, ενώ οι αποσπάσεις και οι ετήσιες άδειες πρέπει να ανακοινώνονται πριν από τις προκηρύξεις. Στην Ειδική Εκπαίδευση είναι απαραίτητη η ανακοίνωση όλων των πακέτων, ενώ στη Δημοτική και Προδημοτική Εκπαίδευση πρέπει να ανακοινώνονται όλες οι θέσεις που περιλαμβάνουν περισσότερα από ένα σχολεία.
Τονίζουμε πως χρειάζεται να γίνουν νομοθετικές ρυθμίσεις που θα επιλύσουν τα προβλήματα της στελέχωσης, αναγνωρίζοντας ότι οι υφιστάμενοι κανονισμοί μεταθέσεων έχουν θεσπιστεί σε μια διαφορετική εποχή με λιγότερους εκπαιδευτικούς και διαφορετικές ανάγκες. Οι νέοι κανονισμοί μεταθέσεων πρέπει να περιλαμβάνουν πρόνοιες για τους έκτακτους εκπαιδευτικούς, τόσο τους συμβασιούχους όσο και τους αορίστου χρόνου, καθώς και τις ρυθμίσεις που θα ενσωματωθούν στο ηλεκτρονικό σύστημα προκηρύξεων.
Η ολοκλήρωση των μεταθέσεων του μόνιμου προσωπικού και η ικανοποίηση των δικαιολογημένων αιτημάτων τους πρέπει να προηγείται των διορισμών. Η διαφάνεια των καταλόγων διορισίμων είναι απαραίτητη, με δημοσιοποίηση των καταλόγων σε επώνυμη μορφή. Όλες οι σχετικές διαδικασίες, από τις μεταθέσεις έως τις αιτήσεις διορισμού, πρέπει να ολοκληρώνονται πολύ νωρίτερα από την υφιστάμενη πρακτική. Οι ιατρικοί και οικογενειακοί λόγοι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, με ανεξάρτητη επιτροπή που θα τους εξετάζει, ενώ είναι απαραίτητη η δημιουργία λίστας κριτηρίων που θα καθορίζει την προτεραιότητα των ειδικών λόγων. Οι υποψήφιοι των οποίων οι ειδικοί λόγοι εγκρίνονται θα πρέπει να περιλαμβάνονται σε ειδικό κατάλογο, ο οποίος θα καθορίζει τη σειρά προτεραιότητας τοποθέτησης.
Κρίνεται επίσης απαραίτητο το δικαίωμα βελτίωσης θέσης σε κάθε σειρά προκήρυξης, ενώ πριν από τις επόμενες προκηρύξεις πρέπει να ικανοποιούνται οι ενστάσεις. Οι εκπαιδευτικοί που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν στις επιλογές τους θα πρέπει να διορίζονται από την ΕΕΥ όσο το δυνατόν πλησιέστερα στην έδρα τους, ενώ όσοι απορρίπτουν δικαιολογημένα έναν διορισμό πρέπει να έχουν το δικαίωμα να αιτηθούν ξανά σε επόμενη προκήρυξη. Πρέπει ακόμη να θεσμοθετηθεί επιτροπή εξέτασης ενστάσεων για περιπτώσεις καταστρατήγησης της σειράς του καταλόγου.
Έχουμε την άποψη, πως το ηλεκτρονικό σύστημα προκηρύξεων πρέπει να δοκιμαστεί πιλοτικά, καθώς στο παρελθόν έχουν παρατηρηθεί σοβαρά τεχνολογικά προβλήματα. Προς αυτή την κατεύθυνση, πρέπει να υπάρχει τεχνική υποστήριξη για την υποβολή των αιτήσεων, με τη δημιουργία τηλεφωνικού κέντρου ή ηλεκτρονικής επικοινωνίας, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη συμμετοχή των υποψηφίων. Το χρονικό διάστημα υποβολής των αιτήσεων πρέπει να είναι ικανοποιητικό, ενώ η διαδικασία πρέπει να αυτοματοποιηθεί πλήρως και να περιλαμβάνει την αυτόματη προσκόμιση του λευκού ποινικού μητρώου.
Τέλος, πρέπει να απαντηθούν κρίσιμα ερωτήματα, όπως το κατά πόσο η ικανοποίηση ενστάσεων των μόνιμων εκπαιδευτικών μετά την τοποθέτηση των συμβασιούχων θα ανατρέπει τις αρχικές τοποθετήσεις, καθώς και πώς θα αντιμετωπίζονται μικρές αλλαγές στα πακέτα Ειδικής Εκπαίδευσης κατά τη διάρκεια της χρονιάς.
Σημειώνεται πως η Α.Κί.ΔΑ. έχει εγγράψει το θέμα στο ΕΔΣ της ΠΟΕΔ, παρατηρώντας πως υπάρχει κωλυσιεργία εντός της Οργάνωσης για το θέμα και θα καταθέσει αναλυτικά τους προβληματισμούς και θέσεις που καταγράφονται πιο πάνω στα Συλλογικά Σώματα της Συντεχνίας, ώστε να τύχουν διαχείρισης από την ΠΟΕΔ και αντικείμενο διαλόγου. Η Κίνηση, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην προώθηση λύσεων που διασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία της εκπαίδευσης, με σεβασμό στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, και καλεί τους αρμόδιους φορείς να συνεργαστούν εποικοδομητικά, προκειμένου να επιτευχθεί ένα δίκαιο, διαφανές και αποτελεσματικό σύστημα διορισμών και τοποθετήσεων.
Ανακοίνωση Α.Κί.ΔΑ. σε σχέση με τον κατάλογο διοριστέων
Η Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων, Νηπιαγωγών και Ειδικών Εκπαιδευτικών (Α.Κί.ΔΑ.) εκφράζει προβληματισμό και ανησυχία, για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην κατάθεση πρότασης εκ μέρους του ΥΠΑΝ σε σχέση με το σύστημα διορισμού, όσο και για πρόσφατες αναφορές της Υπουργού Παιδείας για το θέμα, σε συνέντευξή της.
Οι αναφορές που εκφράστηκαν περί κατάργησης του καταλόγου διοριστέων θεωρούμε πως δεν συνάδουν με τα όσα έχουν συζητηθεί σε συναντήσεις που προηγήθηκαν με την ΠΟΕΔ και θα έπρεπε να λαμβάνουν υπόψη σε ό,τι αφορά την επίλυση του θέματος, την ενδεχόμενη θυματοποίηση χιλιάδων μάχιμων αδιόριστων προσοντούχων εκπαιδευτικών, οι οποίοι προσφέρουν στην εκπαίδευση εδώ και πάρα πολλά χρόνια, είτε ως συμβασιούχοι ορισμένου και αορίστου χρόνου, είτε ως αντικαταστάτες.
Ξεκαθαρίζουμε πως δεν πρόκειται να αποδεχτούμε σε καμία περίπτωση οποιαδήποτε λύση, η οποία θα θυματοποιεί τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες που βρίσκονται στον κατάλογο διοριστέων. Την ίδια ώρα, επαναλαμβάνουμε τη θέση μας πως θα πρέπει να διορθωθούν οι στρεβλώσεις που υπάρχουν στο νέο σύστημα διορισμών έτσι ώστε να μην αδικηθεί κανένας συνάδελφος και καμία συναδέλφισσα, από κανένα κατάλογο.
Ως Α.Κί.ΔΑ. επαναλαμβάνουμε την αμετακίνητη θέση μας υπέρ της διατήρησης του καταλόγου διοριστέων και μετά το 2027, ώστε να διασφαλιστεί η ισότητα ευκαιριών και η ομαλή στελέχωση των σχολείων. Καλούμε το ΥΠΑΝ και τα κοινοβουλευτικά Κόμματα, να προσέλθουν με ειλικρίνεια στον διάλογο, δίχως άλλη καθυστέρηση, με στόχο την επίλυση του προβλήματος.
Παράλληλα, καλούμε την ΠΟΕΔ να ζητήσει άμεσα νέα συνάντηση με το ΥΠΑΝ, ώστε να προχωρήσει ο διάλογος, στη σωστή του βάση. Η κατάργηση του καταλόγου διοριστεών θα οδηγήσει συναδέλφους/ισσες στην ανεργία και θα αφήσει τα σχολεία αστελέχωτα. Σε τέτοια περίπτωση η αντίδρασή μας θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Διορισμοί μέσω προκηρύξεων: Απαιτείται εξαντλητικός και γόνιμος διάλογος.
Σε σχέση με τα ζητήματα που κάθε χρόνο παρατηρούνται στη στελέχωση των σχολείων και την πρόθεση της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (ΕΕΥ) να προχωρήσει σε προκηρύξεις για όλες τις θέσεις των εκτάκτων, ως Κίνηση επισημαίνουμε πως αποτελεί θέση μας πως απαιτούνται ουσιαστικές, ανθρώπινες και ορθολογικές λύσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση το ΥΠΑΝ οφείλει να επιταχύνει τις διαδικασίες καταγραφής των αναγκών και επικοινωνίας με την ΕΕΥ. Είναι δε επιτακτική η δημιουργία νομοθετικού κανονιστικού πλαισίου για τους διορισμούς και τις τοποθετήσεις των εκτάκτων, αφού παρά τον μεγάλο αριθμό εκτάκτων στην εκπαίδευση, δεν υπάρχει σαφής ρύθμιση για τη διαδικασία διορισμού και τοποθέτησής τους, γεγονός που δημιουργεί ασάφεια και ανισότητες.
Ως Κίνηση έχουμε την άποψη πως πρέπει άμεσα να προχωρήσει η αύξηση των οργανικών θέσεων, με μαζικές μονιμοποιήσεις, ώστε ο αριθμός των εκτάκτων να περιοριστεί στο 7%. Πρέπει δε, να υπάρξει ρύθμιση ώστε το ποσοστό αυτό να είναι σταθερό καθεχρονικά. Η αύξηση των οργανικών θέσεων θα συμβάλει σημαντικά στην άμβλυνση των προβλημάτων που παρατηρούνται.
Όσον αφορά στην πρόθεση της ΕΕΥ για προκήρυξη των θέσεων, καταγράφουμε τον προβληματισμό μας, καθώς φαίνεται πως το εγχείρημα αγνοεί κρίσιμες παραμέτρους, όπως ζητήματα υγείας και οικογενειακά θέματα των εκπαιδευτικών, αφήνοντας τη διαδικασία εξ ολοκλήρου σε ένα λογισμικό. Είναι ανησυχητικό ότι ένα σύστημα που προβάλλεται ως διαφανές δεν λαμβάνει υπόψη βασικές ανθρώπινες ανάγκες, ενώ παραμένει ανεπίλυτο το ζήτημα της ανωνυμίας των καταλόγων διορισίμων.
Το αμέσως επόμενο διάστημα, θα καταγράψουμε τους προβληματισμούς μας και θα τους προωθήσουμε στην ΠΟΕΔ για να αξιοποιηθούν. Τονίζουμε πως δεν είμαστε αρνητικοί στον εκσυγχρονισμό του συστήματος και τη χρήση της τεχνολογίας, αλλά αυτό πρέπει να γίνει με τρόπο που να διασφαλίζει την πραγματική διαφάνεια, τη δικαιοσύνη και την ισονομία.
Θεωρούμε πως οποιαδήποτε προσπάθεια για αλλαγή στον τρόπο διορισμού ή για εισαγωγή ενός ηλεκτρονικού συστήματος διορισμών, χρειάζεται εξαντλητικό και γόνιμο διάλογο και εξέταση όλων των παραμέτρων που τα αφορούν. Βιαστικές κινήσεις ενδεχομένως να προκαλέσουν πολύ περισσότερα προβλήματα από εκείνα που θα στοχεύουν να επιλύσουν. Τονίζουμε πως πρέπει να γίνουν νομοθετικές ρυθμίσεις που να επιλύουν ολιστικά και ουσιαστικά τα ζητήματα που υπάρχουν, με την παραδοχή πως οι υφιστάμενοι κανονισμοί μεταθέσεων έχουν θεσπιστεί σε μια διαφορετική εποχή με σαφώς λιγότερους εκπαιδευτικούς και εκπαιδευτικές ανάγκες. Ο αναγκαίος εκσυγχρονισμός τους πρέπει να γίνει με ορθό και καλά μελετημένο τρόπο.
Τέλος, καλούμε την ΠΟΕΔ να προχωρήσει άμεσα στις εσωτερικές της διαδικασίες, ώστε να εξετάσει το ζήτημα. Είναι ζωτικής σημασίας να προχωρήσει η αναθεώρηση των υφιστάμενων κανονισμών μεταθέσεων και η δημιουργία ενός κανονιστικού πλαισίου για τους διορισμούς των εκτάκτων. Στόχος είναι η διαμόρφωση ενός σύγχρονου, διαφανούς και ευέλικτου συστήματος που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και θα εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα όλων των εργαζομένων.
Νέο σύστημα εγγραφών μαθητών Α’ Δημοτικού: Τοποθέτηση Α.Κί.ΔΑ. στο ΕΔΣ ΠΟΕΔ
Η Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων, Νηπιαγωγών και Ειδικών Εκπαιδευτικών συμφωνεί με την αξιοποίηση της τεχνολογίας για μείωση της αυξημένης γραφειοκρατίας με στόχο τη διευκόλυνση των διευθύνσεων των σχολικών μονάδων και την καλύτερη λειτουργία τους. Η οποιαδήποτε ψηφιοποίηση πρέπει να απαλλάσσει τα σχολεία από γραφειοκρατικές και χρονοβόρες διαδικασίες. Παράλληλα, οποιεσδήποτε καινοτομίες εφαρμόζονται, θα πρέπει να γίνονται οργανωμένα και μετά από έγκαιρη διαβούλευση με τα εμπλεκόμενα μέρη και κυρίως τους εκπαιδευτικούς που θα κληθούν να τις εφαρμόσουν.
Αν και η Α.Κί.ΔΑ. δεν αντιτίθεται στη ψηφιοποίηση της διαδικασίας εγγραφών, δυστυχώς δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με τον τρόπο με τον οποίο αυτή επιχειρείται να υλοποιηθεί τη δεδομένη στιγμή και για αυτό τον λόγο έχουμε εγγράψει το θέμα για συζήτηση στο ΕΔΣ ΠΟΕΔ. Δεν μπορεί να μην σχολιαστεί η απουσία διαβούλευσης και προεργασίας για το θέμα με την ΠΟΕΔ και τα εμπλεκόμενα μέρη. Η σχετική ενημέρωση που είχε η ΠΟΕΔ δεν έγινε έγκαιρα και επαρκώς. Παράλληλα, για άλλη μια φορά έχει παρατηρηθεί η έκδοση εγκυκλίων, η αποστολή μηνυμάτων και πολυσέλιδων εγγράφων στις διευθύνσεις των σχολείων σε περίοδο που τα σχολεία παραμένουν κλειστά. Η έκδοση οδηγιών και εγκυκλίων στο παρά πέντε σαφώς και δυσχεραίνει την όλη διαδικασία.
Τα τελευταία χρόνια τα καθήκοντα της διευθυντικής ομάδας έχουν αυξηθεί σημαντικά και δυσανάλογα με τον διαθέσιμο διοικητικό της χρόνο. Η δε στήριξη σε γραμματειακό προσωπικό δεν επαρκεί, αφού ενώ αυξάνονται τα καθήκοντα οι ώρες απασχόλησης του προσωπικού παραμένουν οι ίδιες. Σημαντική μερίδα γραμματειακού προσωπικού δήλωσε πως δεν θα συμμετάσχει στη διαδικασία εγγραφών, διεκδικώντας βελτίωση των όρων εργασίας του, με αποτέλεσμα αρκετές διευθύνσεις σχολείων να επιφορτιστούν με επιπρόσθετα καθήκοντα που δεν τους αναλογούν. Ζητούμε από την ΠΟΕΔ να καλέσει τους διευθυντές/ριες να μην προχωρούν οι ίδιοι/ες στη συμπλήρωση της πλατφόρμας στα σχολεία όπου οι γραμματείς απεργούν.
Όσον αφορά στην πλατφόρμα, η οποία δημιουργήθηκε προς αυτόν τον σκοπό, έχουν διαπιστωθεί αρκετές δυσλειτουργίες από την πρώτη μέρα λειτουργίας της, οι οποίες καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη τη συμπλήρωση και ολοκλήρωση της εγγραφής από μεγάλο αριθμό γονιών, με αποτέλεσμα αυτοί να αποτείνονται στα σχολεία για στήριξη. Στήριξη χρειάζονται επίσης και οι ίδιες οι σχολικές μονάδες. Δυστυχώς, από την πληροφόρηση που έχουμε, οι προσπάθειες για τηλεφωνική επικοινωνία και στήριξη συνήθως αποτυγχάνουν. Πέραν από τις εγγραφές, το νέο σύστημα επιφορτίζει τα σχολεία και με την ευθύνη των μετεγγραφών, κάτι το οποίο δεν έχει συζητηθεί με την ΠΟΕΔ για να διαπιστωθούν τα οποιαδήποτε προβλήματα.
Επιπρόσθετα, ως Α.Κί.ΔΑ. ζητούμε να διασφαλιστεί γραπτώς ότι οι διευθυντές/ριες που καλούνται να δίνουν την τελική έγκριση στις εγγραφές δεν θα έρθουν αντιμέτωποι/ες με νομικές προεκτάσεις ή ευθύνες. Στην πλατφόρμα καταχωρούνται προσωπικά δεδομένα, φωτογραφίες παιδιών, εμπιστευτικά ιατρικά ή άλλα δεδομένα. Οι διευθυντές/ριες δεν πρέπει να έχουν την ευθύνη σε περιπτώσεις που υπάρξει διαρροή στοιχείων ή υπάρξει οποιαδήποτε παραποίησή τους.
Καταληκτικά, η ανετοιμότητα που διαπιστώνουμε σε ό,τι αφορά στο εγχείρημα της αλλαγής στον τρόπο διεκπεραίωσης των εγγράφων των μαθητών της Ά Δημοτικού και το γεγονός ότι αυτό δεν δοκιμάστηκε πιλοτικά για να εντοπιστούν οι δυσκολίες που υπάρχουν, καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την καθολική εφαρμογή του από τη φετινή σχολική χρονιά.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα πιο πάνω αλλά και το γεγονός ότι το υποχρεωτικό της διαδικασίας πιθανόν να εμπεριέχει νομικά κενά, προτείνουμε για τη φετινή σχολική χρονιά έναν μικτό τρόπο εγγραφής, με τον οποίο θα είναι δυνατός ο συνδυασμός ψηφιακής εγγραφής μαθητών/ριών, με τον τρόπο εγγραφής που γίνονταν οι εγγραφές τα προηγούμενα χρόνια. Την ίδια ώρα, για διευκόλυνση της διαδικασίας είναι απαραίτητη η επαρκέστερη στελέχωση του τηλεφωνικού κέντρου καθώς και ο ορισμός αρμόδιων επί του θέματος. Θεωρούμε απαραίτητη την έναρξη διαλόγου του ΥΠΑΝ με την ΠΟΕΔ, με στόχο την τελική ρύθμιση του θέματος, αφού επιλυθούν όλα τα διαδικαστικά, συνδικαλιστικά και νομικά ζητήματα που προκύπτουν, ώστε η πλήρης μετάβαση στις ηλεκτρονικές εγγραφές να γίνει ορθολογικά και σωστά.
Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων, Νηπιαγωγών και Ειδικών Εκπαιδευτικών (Α.Κί.ΔΑ.)