Σε σχέση με τη λειτουργία των Προαιρετικών Ολοήμερων Σχολείων, η Α.Κί.ΔΑ. αξιολογώντας τη διαχείριση που έχει γίνει μέχρι σήμερα από πλευράς ΥΠΑΝ και ευρισκόμενη σε συνεχή διάλογο με τα μέλη της ΠΟΕΔ, καταγράφει τα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με την έναρξη της λειτουργίας τους.
Ειδικότερα, έχει παρατηρηθεί πολύ αργοπορημένη στελέχωση των σχολείων ΠΟΣ η οποία καταδεικνύει και την προχειρότητα με την οποία προσεγγίζεται ο θεσμός. Μέχρι και την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου[1], δεν είχαν καλυφθεί καν οι διορισμοί των 772 συμβασιούχων, με αποτέλεσμα τα σχολεία να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους υποστελεχωμένα. Καταγράφηκαν ακόμη, μεγάλες αστοχίες στη διαδικασία των αιτήσεων για τους ΣΜΕ, στην αποδοχή των διορισμών από την κυβερνητική πύλη, την εν τέλει χρήση φόρμας αποδοχής, το ανέβασμα/αποστολή των εντύπων κλπ.
Η στελέχωση έγινε μέσα στο Σαββατοκύριακο με sms και email που στάλθηκε στις διευθύνσεις των σχολείων, πράγμα το οποίο κρίνεται απαράδεκτο. Έχουμε την έντονη άποψη, πως σε μη εργάσιμες μέρες δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό να στέλνονται οδηγίες στα σχολεία και να υπάρχει η απαίτηση να γίνουν ενέργειες. Οι δε οδηγίες που δόθηκαν, ήταν ελλιπείς και σε μεγάλο βαθμό ασαφείς. Ο πίνακας καταγραφής της μερίδας των σχολείων, δεν ήταν ξεκάθαρος και προφανώς τα σχολεία δεν είχαν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν με οποιοδήποτε για να λάβουν διευκρινίσεις. Σημειώνεται επίσης, πως τα ονόματα των συμβασιούχων εργαζομένων αποστάλθηκαν με email την Κυριακή το βράδυ! Επίσης, ακόμη και σήμερα τα καθήκοντα διοίκησης ή/και ευθύνης διεύθυνσης ή/και εποπτείας παραμένουν ασαφή, με τις υπευθυνότητες να κατανέμονται σε μεγάλο αριθμό ατόμων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Σε συνέχεια της κάκιστης στελέχωσης και διαχείρισης που παρατηρείται, σημειώνουμε τη διαφωνία μας με τους όρους εργασίας που έχουν προσφερθεί στους ΣΜΕ και το μόνιμο προσωπικό. Το αφήγημα του ΥΠΑΝ ήταν πως οι συμβασιούχοι των ΠΟΣ εργάζονται με συμβόλαιο που προσομοιάζει με αυτό των συμβασιούχων πλήρους απασχόλησης, αυτό δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Για τους συμβασιούχους των ΠΟΣ, δεν υπάρχει όριο αναπληρώσεων σε περιπτώσεις απουσιών συναδέλφων, δεν τους δίνονται προσαυξήσεις, παραμένει αδιευκρίνιστο αν θα δικαιούνται άδειες για προσωπικούς λόγους, κλπ. Προκύπτει επίσης το παράδοξο, οι 15ωροι ΣΜΕ να έχουν μη διδακτικό χρόνο, ενώ οι 20ωροι ΣΜΕ να μην έχουν. Η δε αντιμισθία για το μόνιμο προσωπικό με υπερωριακή απασχόληση, δεν ανταποκρίνεται στο κρατικό μισθολόγιο ή σε σύγκριση με την αντίστοιχη αμοιβή που δίνεται στη Μέση Εκπαίδευση. Σε γενικές γραμμές, οι όροι είναι ακριβώς οι ίδιοι με πέρσι, πράγμα το οποίο καταδεικνύει πως το ΥΠΑΝ δεν ανταποκρίθηκε σε κανένα από τα τεκμηριωμένα αιτήματα της ΠΟΕΔ και ο διάλογος ή «διάλογος» που έγινε, δεν είχε κανένα αποτέλεσμα.
Δεν μπορεί να γίνει αναφορά και στο γεγονός πως ενώ το ΥΠΑΝ (20/2/2024[2]) και η ΕΕΥ (16/7/2024[3]) είχαν ανακοινώσει πως οι εκπαιδευτικοί στα Ολοήμερα θα μπορούν να εργάζονται και σε αντικαταστάσεις, στη συνέχεια υπαναχώρησαν. Το συγκεκριμένο σημείο ενώ ήταν κρίσιμο για την ευρύτερη λειτουργία των σχολείων, αφού είναι νωπές οι μνήμες από τα τεράστια κενά και την υποστελέχωση που παρατηρήθηκε την περσινή σχολική χρονιά, λόγω έλλειψης αντικαταστατών, τελικά απλά έμεινε στο επίπεδο της εξαγγελίας. Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για το διαφαινόμενο πρόβλημα με τις αντικαταστάσεις, το οποίο αναμένεται να παρατηρηθεί και φέτος, με αποκλειστική ευθύνη του ΥΠΑΝ. Ως Α.Κί.ΔΑ. θεωρούμε το πιο πάνω θέμα ιδιαίτερα σοβαρό και προειδοποιούμε ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει αχρείαστη αναστάτωση στον χώρο της παιδείας.
Με λύπη μας είμαστε αναγκασμένοι να καταγράψουμε, πως έχουν φτάσει κοντά μας, δεκάδες παράπονα για αδυναμία ή άρνηση του Γραφείου Προαιρετικών Ολοήμερων να ανταποκριθεί στα αιτήματα για διευκρινίσεις ή διασαφήνιση των οδηγιών!
Τέλος, εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας, για τη λανθασμένη διαχείριση από την Αρμόδια Αρχή, παρά και το γεγονός ότι ως ΠΟΕΔ είχαμε επανειλημμένες συναντήσεις με το ΥΠΑΝ και την ΕΕΥ, με στόχο την ομαλή λειτουργία των ΠΟΣ.
Καλούμε το ΥΠΑΝ να προβεί σε όλα τα διαβήματα που απαιτούνται για να διορθωθούν έστω και τώρα οι πολλές αστοχίες που καταγράφονται. Ζητούμε επίσης, την άμεση έναρξη εντατικού διαλόγου μεταξύ ΥΠΑΝ και ΠΟΕΔ, με στόχο να βρεθούν έγκαιρα μόνιμες και ορθολογικές λύσεις που να στηρίζουν ουσιαστικά τον θεσμό των ΠΟΣ. Ως Κίνηση, δηλώνουμε πως στεκόμαστε δίπλα από το θεσμό των Προαιρετικών Ολοήμερων και απαιτούμε να στηριχθεί επαρκώς από το ΥΠΑΝ.
[1] http://www.eey.gov.cy/LinkClick.aspx?fileticket=geNIsJKgfy8%3d&tabid=265&portalid=0&mid=1028
[2] https://enimerosi.moec.gov.cy/ypp16746
[3] http://www.eey.gov.cy/Portals/0/Anakoinoseis/2024/ANAK-ANTI-2024-2025-20240705.pdf?ver=2024-07-16-121605-057
Το τελευταίο διάστημα, όλο κι αυξάνονται οι φωνές για την ανάγκη επικαιροποίησης των κανονισμών μεταθέσεων. Εξάλλου, οι εν λόγω κανονισμοί αποτελούν τον θεμέλιο λίθο για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, αφού μέσω αυτών ρυθμίζεται η στελέχωση τους και κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικοί.
Στο παρόν στάδιο, εφαρμόζονται οι κανονισμοί του 1987, με κάποιες στοιχειώδεις τροποποιήσεις που έγιναν με το πέρασμα των χρόνων. Και αυτό ενώ οι καιροί και τα δεδομένα έχουν αλλάξει σημαντικά. Σημειώνεται, πως ενώ ο αριθμός των εκτάκτων στην εκπαίδευση είναι τεράστιος, δεν ρυθμίζεται με σαφήνεια ο τρόπος διορισμού και τοποθέτησής τους. Ειδικότερα όπως όπως επισημαίνει και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΕΥ, «δεν υπάρχουν κανονισμοί, που να αφορούν τους διορισμούς συμβασιούχων εκπαιδευτικών. Γίνονται κατ’ αναλογία προς τους διορισμούς των μόνιμων εκπαιδευτικών, αλλά δεν υπάρχει τίποτε δεδομένο ως προς το κανονιστικό πλαίσιο». Τονίζει δε, πως «χρειάζεται εκσυγχρονισμός των κανονισμών που υπάρχουν για τις μεταθέσεις και τους διορισμούς των μόνιμων εκπαιδευτικών, καθώς, όπως είπε, οι κανονισμοί αυτοί έχουν θεσπιστεί πριν από πολλές δεκαετίες. Σήμερα υπάρχουν νέα και καινούργια προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία και τους εκπαιδευτικούς, τους νεοδιοριζόμενους, τα οποία πρέπει να λυθούν [1]».
Οι υφιστάμενοι κανονισμοί, θεσπίστηκαν σε μια εποχή με πολύ λιγότερους εκπαιδευτικούς, σαφώς λιγότερες εκπαιδευτικές ανάγκες και με μικρότερους αριθμούς εκτάκτων που λάμβαναν διορισμό από την ΕΕΥ. Το γεγονός πως και η ίδια η Αρμόδια Αρχή που έχει την αποκλειστική ευθύνη για εφαρμογή των κανονισμών μεταθέσεων αναγνωρίζει τα ποικίλα προβλήματα που υπάρχουν και ζητά εκσυγχρονισμό των κανονισμών, προφανώς ενισχύει τη θέση πως ήρθε η ώρα να προχωρήσει τάχιστα η αναθεώρησή τους.
Ως Α.Κί.ΔΑ. είχαμε αναδείξει την ανάγκη για αναθεώρηση των υφιστάμενων κανονισμών μεταθέσεων, αλλά και για δημιουργία κανονιστικού πλαισίου για τους διορισμούς των εκτάκτων[2], εγγράφοντας το θέμα στο ΔΣ ΠΟΕΔ, με στόχο να δημιουργηθεί ένα πιο σύγχρονο, διαφανές και ευέλικτο πλαίσιο για τις μεταθέσεις ή και διορισμούς των εργαζομένων, το οποίο να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες στελέχωσης και να εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα όλων.
Συνεπώς, καλούμε την ΠΟΕΔ να εξετάσει άμεσα την αναθεώρηση των κανονισμών μεταθέσεων, υλοποιώντας και τις πρόσφατες αποφάσεις που έχουν ληφθεί στα Συλλογικά Σώματα της Οργάνωσης. Ως Α.Κί.ΔΑ. είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε σε αυτή τη διαδικασία, προς όφελος της εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων, της ισονομίας μεταξύ των συναδέλφων και της δικαιοσύνης.
[1] https://www.sigmalive.com/news/politics/1253536/proedros-eeu-rekor-1950-enstaseon-gia-metatheseis-ekpaideftikon
[2] https://paideia-news.com/poed/2024/08/14/akida-diorismoi-symbasioyxon-aoristoy-ekpaideytikon-ora-gia-mia-anthropini-allagi/?fbclid=IwY2xjawFOxS9leHRuA2FlbQIxMQABHa2GFprN6w_UKZaS20gHvSk3TrycG1mgjCxT_IIF5b0B0LVT-_TIsxleTg_aem_i-THf_W6hMAk_YQB_v8Gbw
Ως Α.Κί.ΔΑ., υπεύθυνα και τεκμηριωμένα, πολύ πριν τη ψήφιση του Νέου Συστήματος Διορισμού το 2015, προειδοποιούσαμε για την προχειρότητα και την επιδερμικότατα με την οποία αντιμετωπιζόταν το όλο ζήτημα. Με μαθηματικές αλχημείες και πρόχειρους υπολογισμούς, χωρίς να απαντηθούν καίρια ερωτήματα, την 9η Ιουλίου 2015 ψηφίστηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων το Νέο Σύστημα Διορισμού.
Το 2015 η ΠΟΕΔ αφέθηκε μόνη να παλεύει, καθώς ένας ένας οι σύμμαχοί της σήκωναν λευκή σημαία. Εδώ και σχεδόν μία δεκαετία συνεχίζαμε να προβληματιζόμαστε και να προειδοποιούμε για τις στρεβλώσεις του συστήματος, την επαγγελματική αβεβαιότητα των έκτακτων συναδέλφων, την υποστελέχωση των σχολικών μονάδων κ.ά.
Μετά από έντονες πιέσεις και προσπάθειες, πλέον η έναρξη του διαλόγου για τον κατάλογο διοριστέων είναι γεγονός. Η ΠΟΕΔ μαζί με τις υπόλοιπες Εκπαιδευτικές Οργανώσεις έχουν καλεστεί σε συνάντηση με την ΥΠΑΝ για το θέμα, στις 25 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, μετά από έναν χρόνο στασιμότητας στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, το θέμα θα συζητηθεί και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.
Η ΠΟΕΔ είναι έτοιμη να μπει στον διάλογο με την ομόφωνή της θέση για διατήρηση του καταλόγου διοριστέων και για μη θυματοποίηση κανενός εκπαιδευτικού, από κανένα κατάλογο, θέση που επανάφερε στο προσκήνιο η Α.Κί.ΔΑ μετά από εγγραφή του στο Δ.Σ. της ΠΟΕΔ.
Ενόψει του διαλόγου που έχουμε μπροστά μας, θεωρούμε πως η ΠΟΕΔ θα πρέπει να διασφαλίσει πως οποιεσδήποτε προτάσεις κατατεθούν στο τραπέζι του διαλόγου είναι συνταγματικές, εφαρμόσιμες και ικανοποιούν τις ομόφωνές της θέσεις. Τονίζουμε δε, πως τα ζητήματα που αφορούν στο σύστημα διορισμού (διατήρηση καταλόγου διοριστέων, διόρθωση στρεβλώσεων), πρέπει να επιλυθούν και να ρυθμιστούν νομοθετικά, πολύ ενωρίτερα από το 2027, δίνοντας επιτέλους τέλος στην αγωνία και αβεβαιότητα χιλιάδων εκπαιδευτικών.
Ως Α.Κί.ΔΑ. θα είμαστε παρόντες σε όλες τις συναντήσεις και όπως πάντα είμαστε έτοιμοι να ενδυναμώσουμε την ΠΟΕΔ, για επίλυση αυτού του πολύ σοβαρού ζητήματος.
Μια νέα σχολική χρονιά βρίσκεται στον ορίζοντα και λίγες μέρες πριν το άνοιγμα των σχολείων εντοπίζονται σοβαρά προβλήματα και παραλείψεις που αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά την έναρξη της σχολικής χρονιάς και την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων.
Την Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024, στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού της Βουλής, θα γίνει ενημέρωση για την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2024-2025. Ως Κίνηση καταθέτουμε την εισήγηση όπως κατά την τοποθέτηση της ΠΟΕΔ τεθούν και τα ακόλουθα:
Θεωρούμε επίσης πως πρέπει να καταγραφεί η ανησυχία και ενόχλησή μας, για την απουσία διαλόγου για σοβαρά θέματα (Στρατηγική για αντιμετώπιση της βίας και παραβατικότητας, Ενιαία Συμπεριληπτική Εκπαίδευση, Νέο Σχέδιο Αξιολόγησης εκπαιδευτικών και Σχολικής Μονάδας) που σύμφωνα με εξαγγελίες του ΥΠΑΝ προχωρούν και θα κατατεθούν σύντομα στη βουλή για ψήφιση.
Τέλος, σημειώνουμε πως το ΥΠΑΝ οφείλει να δώσει σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις, λαμβάνοντας υπόψη πως τα σχολεία επαναλειτουργούν και τα περιθώρια διορθώσεων ή και βελτιώσεων είναι ελάχιστα, ενώ τα ανοιχτά και φλέγοντα ζητήματα είναι πολλά.
Οι διορισμοί συμβασιούχων εκπαιδευτικών γίνονται για πολλά χρόνια με μοναδικό κριτήριο την κάλυψη των κενών θέσεων στα σχολεία. Το γεγονός αυτό είναι λογικό και πρακτικά υποχρεωτικό. Πριν 15-20 χρόνια αυτό λειτουργούσε αποδεκτά αφού οι συνθήκες ήταν πολύ διαφορετικές. Οι νεαροί και νεαρές εκπαιδευτικοί που μόλις είχαν πάρει τα πτυχία τους, στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν είχαν κανένα πρόβλημα να διοριστούν σε μακρινές θέσεις και μεγάλες αποστάσεις.
Οι καιροί έχουν αλλάξει. Οι σημερινοί συμβασιούχοι που διορίζονται πλέον σε μεγαλύτερες ηλικίες είναι σε άλλη οικογενειακή κατάσταση. Έχουν οικογένειες, παιδιά, υποχρεώσεις. Για τον λόγο αυτό είναι τώρα άμεση η ανάγκη να μπουν υποχρεωτικά κάποια άλλα, νέα, ανθρώπινα κριτήρια στους διορισμούς αυτούς, των συμβασιούχων και αορίστου συναδέλφων.
Ως Κίνηση, θεωρούμε πως μπορούν να γίνουν πολλά για να αλλάξουν προς το καλύτερο οι συνθήκες αυτές, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα που υπάρχουν, το νέο προφίλ των ατόμων που διορίζονται, σε σχέση με την ηλικία και την οικογενειακή τους κατάσταση. Να γίνουν εκείνες οι αλλαγές που θα είναι πιο δίκαιες και ορθολογικές για τους/τις συναδέλφους/ισσες αλλά και βοηθητικές για την ομαλή και έγκαιρη στελέχωση των σχολείων, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές ή επαρχίες που δεν έχουν ζήτηση.
Καταγράφουμε τη θέση μας, πως πρέπει άμεσα να συζητηθεί και να αναθεωρηθεί ευρύτερα η νομοθεσία που διέπει τις μεταθέσεις αλλά και οι κανονισμοί τοποθετήσεων /μετακινήσεων, με δεδομένο πως πολλές παράμετροι που αφορούν στους εκπαιδευτικούς έχουν διαφοροποιηθεί και πλέον με τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης χρειάζονται κι εκεί ανάλογες προσαρμογές. Θεωρούμε πως με καλό προγραμματισμό, θετική διάθεση και κυρίως ανθρώπινη προσέγγιση, μπορούν να γίνουν τέτοιες ρυθμίσεις και αυτό πρέπει να τροχοδρομηθεί το ταχύτερο δυνατό. Το «κέρδος» θα είναι όχι μόνο προς όφελος των έκτακτων συναδέλφων αλλά και της εκπαίδευσής μας και της κοινωνίας γενικότερα.