Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών

Στις 26 Σεπτεμβρίου, μετά από σχετική ανακοίνωση της ΕΕΥ, έγινε πρόσκληση ενδιαφέροντος προς ενδιαφερόμενες/ους για εργασία στα Προαιρετικά Ολοήμερα Σχολεία, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και τους δόθηκε περιθώριο 2 ημερών για να υποβάλουν σχετικές αιτήσεις.  Ενώ θα ανέμενε κάποιος, πως τόσο το ΥΠΑΝ, όσο και η ΕΕΥ, θα είχαν φροντίσει να ανακοινώσουν ξεκάθαρα τους όρους εργοδότησης των ενδιαφερομένων και τις βασικές παραμέτρους λειτουργίας των σχολείων, δεν το έπραξαν. Κατά αντίστοιχο τρόπο, σαφή δεδομένα δεν ανακοινώθηκαν ούτε κατά την πρόσκληση ενδιαφέροντος από το μόνιμο προσωπικό, στις 13 Σεπτεμβρίου[1]. Τόσο οι όροι εργασίας, όσο και η ευρύτερη λειτουργία των Ολοήμερων, προφανώς είναι σημαντικές παράμετροι, που πρέπει να είναι διασαφηνισμένες, ώστε και τα άτομα που θα ενδιαφερθούν, να έχουν ενώπιόν τους αποκρυσταλλωμένα δεδομένα, για να πάρουν και τις καταλληλότερες αποφάσεις για τους ίδιους.

Δυστυχώς, τα ερωτήματα που προκύπτουν, μέσα από την προκήρυξη των θέσεων[2], αλλά και όσα αφορούν την ευρύτερη λειτουργία των Ολοήμερων, είναι δεκάδες και δυστυχώς ακόμη, δεν υπάρχουν σαφείς απαντήσεις!  

Σημαντικές παράμετροι που αφορούν στην αντιμισθία των μόνιμων συναδέλφων, αλλά και η ξεκάθαρη διασαφήνιση του τι ισχύει με τους μισθούς των αδιόριστων, όπως για παράδειγμα αν θα υπάρχει αποκοπή φιλοδωρήματος 3%, προφανώς ακόμα αγνοούνται.

Προκύπτει επίσης, όπως έχει αναφερθεί και σε πρόσφατη αρθρογραφία[3], σοβαρό ζήτημα με την αναγνώριση και πίστωση της υπηρεσίας των αδιορίστων. Πέρα από το γεγονός πως ένας συμβασιούχος θα χρειαστεί τρία ολόκληρα χρόνια για να πιστωθεί την υπηρεσία του, ένας συμβασιούχος με δεκαπεντάωρη σύμβαση θα πιστώνεται 2/3 της υπηρεσίας. Και εδώ προκύπτει ακόμα μια ακατανόητη πρακτική από πλευράς ΥΠΑΝ. Ενώ ο συμβασιούχος θα είναι στο σχολείο για 15 60λεπτα (ώρες) και ενώ θα αναλαμβάνει και καθήκοντα σίτισης, θα του αναγνωρίζονται και θα πληρώνεται για 15 διδακτικές περιόδους (15/29). Ουσιαστικά, η σίτιση δεν περιλαμβάνεται στα διδακτικά καθήκοντα, σε πλήρη αντιδιαστολή με το τι συμβαίνει στα Ενιαία Ολοήμερα[4], στα Ειδικά Σχολεία και στα νηπιαγωγεία[5].

Σε σχέση με τους όρους εργοδότησης, ο συμβασιούχος θα έχει 18 μέρες άδειας ασθενείας, που θα μπορούν να επεκταθούν ακόμα 9 μέρες μετά από απόφαση ιατροσυμβουλίου. Δεν έχει ληφθεί όμως, καμιά πρόνοια για άδεια απουσίας κατ’ αναλογία, όπως προνοείται για τους υπόλοιπους συμβασιούχους. Σε συνέχεια αυτού, δεν έχει διασαφηνιστεί αν θα υπάρχει μηχανισμός διορισμού αντικαταστατών στη θέση ασθενούντων συναδέλφων στα ολοήμερα και τι θα γίνεται στο κομμάτι των αναπληρώσεων. Ως γνωστόν, στις συμβάσεις πλήρους διάρκειας και ωραρίου, προνοούνται 10 αναπληρώσεις ανά σχολικό έτος. Στην περίπτωση των οκτάμηνων συμβάσεων, μειωμένου ωραρίου, δεν προνοείται όριο αναπληρώσεων και διαφαίνεται πως τα κενά θα καλύπτονται από το άτομο που θα ασκεί διοικητικά καθήκοντα. Ουσιαστικά, στις περιπτώσεις απουσιών συμβασιούχων, αυτός που θα πληρώνεται για διοίκηση, την ίδια ώρα θα ασκεί και διδακτικά καθήκοντα αμισθί.

Σύμφωνα με την πληροφόρηση που υπάρχει, δεν έχει διασκεδαστεί η ανησυχία για την έγκαιρη στελέχωση των Ολοήμερων Σχολείων. Τα σχολεία ξεκινούν τη λειτουργία τους τη Δευτέρα και η ανακοίνωση των διορισμών θα γίνει μάλλον, αύριο το μεσημέρι.  Προφανώς είναι ορατός ο κίνδυνος, να μην καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες, αφού αυτό εξαρτάται από το ενδιαφέρον που θα επιδειχθεί από τους ενδιαφερόμενους. Τα περιθώρια δε, διαχείρισης και επίλυσης προβλημάτων στελέχωσης, είναι ασφυκτικά, με την ευθύνη να μετακυλίζεται ουσιαστικά στις διευθύνσεις των σχολείων. Παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστο το τι θα γίνει στην περίπτωση που προκύψουν αδιάθετες θέσεις. Αν δηλαδή θα επαναπροκηρυχθούν και πότε.  Σε κάθε περίπτωση, είναι έντονες και δικαιολογημένες οι ανησυχίες για ενδεχόμενα προβλήματα υποστελέχωσης και ασφάλειας που θα προκύψουν τη Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου.

Με βάση τα όσα καταγράφονται πιο πάνω, φαίνεται πως για ακόμη μια φορά, βιώνουμε τη λογική του να μπαίνει η άμαξα μπροστά από το άλογο. Δυστυχώς, εκατοντάδες συναδέλφισσες και συνάδελφοι, βιώνουν αβεβαιότητα, προβληματισμό και βασανιστικά δίλημμα σε αποφάσεις που καθορίζουν το επαγγελματικό και οικογενειακό του μέλλον, εξαιτίας της ανετοιμότητας ή της αδυναμίας του ΥΠΑΝ να προνοήσει για τα αυτονόητα. Ήδη το ΥΠΑΝ έχει κωλυσιεργήσει αδικαιολόγητα, προκαλώντας για ακόμη μια φορά αναστάτωση σε συναδέλφισσες/ους που αγωνιούν για το εργασιακό τους μέλλον και τις εργασιακές τους συνθήκες. Έστω και την υστάτη, η Επίσημη Πλευρά, έχει υποχρέωση να πράξει τα δέοντα, δίνοντας σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις και προχωρώντας σε διορθώσεις που να καθιστούν την εργοδότηση στα Ολοήμερα ελκυστική και αξιοπρεπή! 

 

Μιχάλης Αλεξόπουλος, Γενικός Οργανωτικός Γραμματέας ΠΟΕΔ, Γενικός Γραμματέας Α.Κί.ΔΑ

 

[1] http://enimerosi.moec.gov.cy/ypp15991

[2] http://www.eey.gov.cy/LinkClick.aspx?fileticket=TAM0iaupXo0%3d&tabid=265&portalid=0&mid=1028

[3] https://paideia-news.com/poed/2023/09/17/oroi-ypiresias-sta-pos/pon-promitheis-kai-oxi-epimitheis/?fbclid=IwAR2_4d02F4bJqwgtZOscIHUVG1MaUVXVV9xaA5xv8b5bqLuHR8TYBUuvLyM

[4] http://archeia.moec.gov.cy/mc/433/orologio_programma_eos.pdf

[5] http://www.moec.gov.cy/dde/orologio_nipiagogeiou.html