Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών

Για δέκα και πλέον χρόνια η Κυβέρνηση με το απαράδεκτο καθεστώς της αγοράς υπηρεσιών στην εκπαίδευση, εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο εκατοντάδες συναδέλφους, αντιμετωπίζοντάς τους ως δεύτερης κατηγορίας εκπαιδευτικούς. Το Υπουργικό Συμβούλιο με σχετική απόφασή του, το 2018, είχε δεσμευτεί πως θα συμμορφωνόταν πλήρως με την οποιαδήποτε απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, ένεκα σχετικής προσφυγής που είχε γίνει τότε. Παρά τη δικαστική απόφαση που ανακοινώθηκε το 2020 και η οποία έκρινε το καθεστώς της αγοράς υπηρεσιών ως παράνομο, σχετική νομοθετική ρύθμιση που ακολούθησε και που ρύθμιζε το ζήτημα, απεργιακά μέτρα διαρκείας ως μέτρο αντίδρασης για την αναλγησία της Κυβέρνησης, αλλά και τις έντονες πιέσεις από τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις, το ΥΠΑΝ ουδέποτε ασχολήθηκε σοβαρά με το ζήτημα. Ουσιαστικά σφύριζε αδιάφορα, αφήνοντας αδικαιολόγητα και προκλητικά τον χρόνο να περνά, εις βάρος φυσικά των εκπαιδευτικών που αγωνιούσαν για το επαγγελματικό τους περιβάλλον και συνθήκες απασχόλησης.   

Αφού λοιπόν χάθηκε σκόπιμα πολύτιμος χρόνος και ενώ η Κυβέρνηση είναι ένα βήμα πριν την παράδοση της σκυτάλης, σε μια κίνηση με ξεκάθαρα προεκλογική στόχευση, προχώρησε σε εξαγγελία τερματισμού της διαδικασίας αγοράς υπηρεσιών με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου, στις 26/01[1]. Το ίδιο Υπουργικό Συμβούλιο που για δύο ολόκληρα χρόνια δεν τήρησε τη δέσμευσή του! Η συγκεκριμένη απόφαση, ενώ μπορεί να χαρακτηριστεί ως θετική και μια δικαίωση για τους αγώνες που έγιναν, δεν μπορεί να μην κριθεί και ως ψηφοθηρική και μια απέλπιδα προσπάθεια να χρυσώσει το χάπι για τους εκατοντάδες «σύγχρονους σκλάβους της εκπαίδευσης». Ένα προεκλογικό πυροτέχνημα, προς άγραν ψήφων!

Δεν μπορεί να αγνοηθεί πως η Κυβέρνηση καθυστέρησε αδικαιολόγητα με αποτέλεσμα να χαθούν δύο σχολικές χρονιές, κατά τις οποίες συνεχίστηκε το συγκεκριμένο απαράδεκτο καθεστώς. Αξίζει δε να σημειωθεί, πως δεν έγινε ο ενδεδειγμένος θεσμικός διάλογος που ισχυρίζεται η Κυβέρνηση και πως εδώ και έξι μήνες οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις αναμένουν απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων που τέθηκαν για την πρόταση που είχε καταθέσει το ΥΠΑΝ, η οποία περιείχε αρκετές ασάφειες, κενά και παραλήψεις. Κατά παρόμοιο τρόπο, ουδέποτε υλοποιήθηκε η περιβόητη παρουσίαση του σχεδιασμού για τα σχολεία ΔΡΑΣΕ+.

Αν και η απόφαση αυτή του Υπουργικού Συμβουλίου μπορεί να μην έχει κάποιο ουσιαστικό αντίκρισμα, αφού η Κυβέρνηση αλλάζει σε λίγες μέρες, εμπεριέχει μια σημαντική παραδοχή: Η αγορά υπηρεσιών δεν έχει θέση στην εκπαίδευση. Εκ των πραγμάτων όμως, η όποια διαβούλευση για το θέμα και ο τρόπος εφαρμογής, θα γίνει με τη νέα Κυβέρνηση και επιβάλλεται να ληφθούν πρόνοιες για την εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων και τη δημιουργία νέων θέσεων διορισμού. Συνεπώς, θα ήταν χρήσιμο αλλά και απαραίτητο για την κοινωνία των πολιτών, οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, να δημοσιοποιήσουν τη στρατηγική τους για την κατάργηση της αγοράς υπηρεσιών και με πιο τρόπο αυτή θα γίνει πράξη στο Εκπαιδευτικό μας Σύστημα.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να διασαφηνιστεί ο τρόπος λειτουργίας των ΠΟΣ, ΠΟΝ, ΕΟΣ και ΔΡΑΣΕ+ και να ξεκαθαρίσει ο ευρύτερος σχεδιασμός της λειτουργίας των επηρεαζόμενων προγραμμάτων. Πρέπει δε να ληφθούν τέτοιες πρόνοιες, ώστε να μην αδικηθούν εκπαιδευτικοί που εδώ και τόσα χρόνια εργάζονταν και στήριζαν τα εν λόγω προγράμματα, όντας εργαζόμενοι με εξευτελιστικούς όρους εργασίας. Συμμέτοχος στους σχεδιασμούς αυτούς, επιβάλλεται να είναι και η ΠΟΕΔ, στα πλαίσια του θεσμοθετημένου διαλόγου. Ενός διαλόγου που τα τελευταία χρόνια η απερχόμενη Κυβέρνηση, έχει αποδομήσει και σε μεγάλο βαθμό καταργήσει!

Μιχάλης Αλεξόπουλος, Οργ. Γραμματέας ΠΟΕΔ, Γεν. Γραμματέας Α.Κί.ΔΑ

Λεωνίδας Χατζηλοΐζου, Μέλος ΔΣ ΠΟΕΔ, Οργ. Γραμματέας Α.Κί.ΔΑ

 

[1] http://enimerosi.moec.gov.cy/mobile/ypp15067