Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών

ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ ΧΑΤΖΗΛΟΪΖΟΥ*

Τα τελευταία χρόνια η μία κρίση διαδέχεται την άλλη, με καμία χώρα να μην μένει ανεπηρέαστη. Πριν καλά καλά τελειώσει η Πανδημία, ήρθε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι οικονομικές κυρώσεις των Δυτικών χωρών, οι οποίες έχουν προκαλέσει αλυσιδωτές συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία. Η πιο πρόσφατη κρίση που βιώνουν οι πλείστες οικονομίες, είναι ο ολοένα και αυξανόμενος πληθωρισμός. Η συνεχής αύξηση των τιμών έχει προκαλέσει πτώση στην αγοραστική δύναμη του μισθού των πολιτών. Η εκπαίδευση σαφώς και δεν μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη.

Οι σχολικές μονάδες και οι σχολικές εφορείες έχουν κάθε χρόνο συγκεκριμένα χρήματα στη διάθεσή τους, είτε για να παραγγέλνουν διδακτικά μέσα για την επόμενη χρονιά είτε για να αγοράζουν αναλώσιμα προϊόντα κατά την τρέχουσα χρονιά. Για τις παραγγελίες διδακτικών μέσων σε διάφορα αντικείμενα (π.χ. Τέχνης, Φυσικής Αγωγής, Μουσικής, Σχεδιασμού και Τεχνολογίας, κτλ.) το κάθε σχολείο έχει στη διάθεσή του ποσό ανάλογο με τον αριθμό των μαθητών που φοιτούν σε αυτό. Για κάθε παιδί αναλογεί συγκεκριμένο ποσό, για παράδειγμα στην Τέχνη €2 ανά παιδί. Το παράδοξο είναι πως παρόλο που το κόστος έχει αυξηθεί σημαντικά σε σχεδόν όλα τα προϊόντα, σε ποσοστό που κυμαίνεται από 10% μέχρι και πέραν του 50%, τα κονδύλια που έχουν στη διάθεσή τους τα σχολεία έχουν παραμείνει τα ίδια. Ένα απλό παράδειγμα: Κατά την περσινή χρονιά, με €200 ένα σχολείο μπορούσε να παραγγείλει 101 υδατοδιαλυτά παστέλ, ενώ φέτος με το ίδιο ποσό μπορεί να παραγγείλει μόνο 81. Με παρόμοιο τρόπο, τα κονδύλια των σχολικών εφορειών που σχετίζονται με υλικά συγκεκριμένων μαθημάτων έχουν και πάλι παραμείνει τα ίδια ανά μαθητή.

Ένα άλλο σημαντικό κονδύλι που έχουν στη διάθεσή τους τα σχολεία, είναι το ταμείο Διευθυντή. Το μέγεθος του συγκεκριμένου ταμείου παραμένει το ίδιο εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία (€6,83 ανά μαθητή με ελάχιστο ποσό τα €854,30). Επιπρόσθετα, ένα μεγάλο μέρος του συγκεκριμένου ταμείου αναλώνεται σε πάγιες χρεώσεις από τις τράπεζες για την τήρηση των τραπεζικών λογαριασμών. Με αυτό τον τρόπο, πέραν των 100 ευρώ για κάθε σχολική μονάδα κάθε χρόνο «χάνεται», ενώ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί προς όφελος του σχολείου και των παιδιών. Δυστυχώς ενώ το θέμα έχει ήδη αναδειχθεί από την ΠΟΕΔ και έχει ενημερωθεί το ΥΠΑΝ, δεν έχει γίνει κάποια αλλαγή ώστε να επιλυθεί.

Δυστυχώς η σημαντική αύξηση στις τιμές των προϊόντων, δεν έχει μετριαστεί με αντίστοιχη αύξηση στα κονδύλια των σχολείων, με αποτέλεσμα τα σχολεία και κατ’ επέκταση τα παιδιά να έχουν λιγότερα υλικά στη διάθεσή τους και να επηρεάζεται η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Αν συνεχιστεί αυτή η τάση χωρίς καμία προσαρμογή, τα ράφια με τα υλικά και τα μέσα των σχολικών μονάδων κινδυνεύουν να αδειάσουν. Για επίλυση του προβλήματος μπορεί να δοθεί άμεσα ένα επιπρόσθετο κονδύλι στις σχολικές μονάδες, το οποίο να μπορούν να αξιοποιήσουν για να παραγγείλουν τα υλικά που έχουν περισσότερη ανάγκη, για την επόμενη σχολική χρονιά. Παράλληλα, για να μην βρεθούμε ξανά σε αυτή τη θέση, οι αρμόδιοι θα πρέπει να προβλέψουν όπως κάθε χρόνο τα συγκεκριμένα κονδύλια που έχουν στη διάθεσή τους τα σχολεία προσαρμόζονται με βάση το πραγματικό κόστος των προϊόντων.

*Μέλος ΔΣ ΠΟΕΔ

Οργ. Γραμματέας Α.Κί.ΔΑ