Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών

ΤΩΝ ΜΙΧΑΛΗ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ* ΚΑΙ ΛΕΩΝΙΔΑ ΧΑΤΖΗΛΟΪΖΟΥ**

Από την έναρξη της πανδημίας το 2020, είχαν κατατεθεί πολλάκις, σειρά από εισηγήσεις, που στόχο είχαν τη διασφάλιση της ασφάλειας και υγείας, μαθητών και εκπαιδευτικών. Δυστυχώς, ελάχιστα έγιναν, με αποτέλεσμα η πανδημία να πλήξει σημαντικά τα σχολεία και συνεπακόλουθα, η σχολική καθημερινότητα να καταστεί προβληματική. Μια από τις εισηγήσεις που είχε επιστάμενα και έγκαιρα καταθέσει η ΠΟΕΔ, ήταν η εγκατάσταση συστημάτων ή συσκευών εξαερισμού και καθαρισμού του αέρα, στις σχολικές αίθουσες. Το ΥΠΑΝ εν τέλει, ανακοίνωσε στις 26 Ιανουαρίου 2022, δοκιμαστικά την εγκατάσταση συσκευών καθαρισμού αέρα, σε 100 περίπου αίθουσες[1].

Μέσα από διερεύνηση που είχε γίνει, είχε διαφανεί πως η πιλοτική εφαρμογή θα γινόταν από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το οποίο θα αναλάμβανε την τοποθέτηση των συσκευών, την παρακολούθηση της λειτουργίας τους και την αξιολόγησή τους. Σύμφωνα με το ίδιο το ΥΠΑΝ, η εγκατάσταση θα ξεκινούσε άμεσα και η έρευνα θα διαρκούσε για ένα με δύο μήνες.

Έξι σχεδόν μήνες μετά την ανακοίνωση της πιλοτικής εγκατάστασης 100 συσκευών εξαερισμού και ενώ αναμένονταν τα αποτελέσματα της έρευνας, το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε στις 14 Ιουλίου την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για σύσταση διυπουργικής Επιτροπής αποτελούμενη από τους Υπουργούς Υγείας, Συγκοινωνιών και Έργων, Εργασίας και Παιδείας, για τη διενέργεια μελέτης με σκοπό την εγκατάσταση συστημάτων εξαερισμού σε σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια[2]. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Υπουργός Υγείας στις 17 Ιουλίου, σε δηλώσεις του ανέφερε πως «όσο αφορά το άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβριο, ήδη πήραμε μια απόφαση να μελετήσουμε το ενδεχόμενο εξαερισμού στα σχολεία. Ο πρωταρχικός μας στόχος είναι τα σχολεία να παραμένουν πάντοτε ανοικτά και να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες ταλαιπωρίες για τα παιδιά»[3].

Με έκπληξη διαπιστώνει κανείς, πως παρά την εγκατάσταση 100 συσκευών εξαερισμού πριν 6 ολόκληρους μήνες για σκοπούς διερεύνησης της αποτελεσματικότητάς τους, εξακολουθούμε να παραμένουμε στο στάδιο της διερεύνησης, με αόριστο τον χρονικό ορίζοντα αξιολόγησης και υλοποίησης. Είναι άξιο απορίας το τι απέγιναν τελικά οι 100 συσκευές εξαερισμού που ανακοινώθηκαν πως εγκαταστάθηκαν και τα αποτελέσματα της σχετικής έρευνας.

Δυστυχώς, ένα μήνα πριν τη νέα σχολική χρονιά, διαφαίνεται πως ουσιαστικά το θέμα δεν αποτελεί προτεραιότητα για τα αρμόδια υπουργεία και παραμένει αδικαιολόγητα στάσιμο. Ενώ εύλογα αναμέναμε, την επίσπευση των διαδικασιών και την τάχιστη αξιολόγηση της πιλοτικής εγκατάστασης των συσκευών εξαερισμού, ώστε να γίνουν όλα τα απαραίτητα βήματα για να προλάβουμε τον Χειμώνα της νέας σχολικής χρονιάς, πληροφορούμαστε πως είμαστε ακόμη στο μηδέν.

Ουσιαστικά αντί να γίνει καθολική εγκατάσταση των συστημάτων, σε όλες τις σχολικές αίθουσες, ανακοινώθηκε πως θα γίνει μελέτη. Την ίδια ώρα που φαίνεται πως η πανδημία θα συνεχίσει να επηρεάζει τη σχολική καθημερινότητα και τη νέα σχολική χρονιά! Η λήψη αποτελεσματικών μέτρων προστασίας είναι επιτακτική ανάγκη. Η διασφάλιση κατάλληλης ποιότητας αέρα στις σχολικές αίθουσες αποτελεί μια επιβεβλημένη ενέργεια που θα θωρακίσει, σε κάποιο βαθμό τα σχολεία, σε ακόμα μια δύσκολη σχολική χρονιά, που βρίσκεται προ των πυλών.

*Οργ. Γρ. ΠΟΕΔ, Γεν. Γρ. Α.Κί.ΔΑ

**Μέλος ΔΣ ΠΟΕΔ, Οργ. Γρ. Α.Κί.ΔΑ


[1] https://enimerosi.moec.gov.cy/archeia/1/ypp13488a

[2] https://www.pio.gov.cy/coronavirus/uploads/140722%20---%20%CE%91%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%AF%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7%20%CE%A5%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%BF%CF%85%20%CE%A5%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82%20%CE%B3%CE%B9%CE%B1%20%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%86%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82%20%CE%A5%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D%20%CE%A3%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AF%CE%BF%CF%85.pdf

[3] https://paideia-news.com/ypoyrgiko/2022/07/17/yp-ygeias-gia-anoigma-ton-sxoleion-kaneis-den-mporei-na-problepsei/