Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών

ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΜΑΓΙΔΟΥ*

Οι χαρακτήρες και τα γεγονότα είναι προϊόντα φαντασίας

Μια φορά και έναν καιρό, ζούσε μια πριγκίπισσα που την έλεγαν Υππάνη. Η Υππάνη ζούσε σε ένα χλιδάτο κάστρο μαζί με τους φρουρούς της. Παρόλο που δεν της έλειπε τίποτα, έβγαζε έναν πολύ κακό και σκληρό χαρακτήρα. Ήταν τσιγκούνα, δύστροπη, ιδιόρρυθμη, προσβλητική, εριστική και συχνά έλεγε μισές αλήθειες. Τα λεφτά που είχε τα σπαταλούσε μόνο για δική της ευχαρίστηση, με αποτέλεσμα να αφήνει τους φρουρούς της αφρόντιστους, νηστικούς και παραμελημένους. Τις περισσότερες φορές τους κακοφερόταν μιλώντας τους άσχημα και υποτιμητικά. Δεν έφτανε μόνο αυτό, έβαζε τους αυλικούς και τις θείες της να τους χλευάζουν και να τους μειώνουν. Από την άλλη μεριά οι φρουροί της, παρά την κακομεταχείριση που ζούσαν, προσπαθούσαν πάντα να της ικανοποιούν ακόμη και τις πιο παράλογες απαιτήσεις.

Οι υπήκοοι παρακολουθούσαν εδώ και χρόνια το δράμα που ζούσαν οι φρουροί της αλλά οι περισσότεροι φοβούνταν να μιλήσουν. Οποιοσδήποτε τολμούσε να σηκώσει κεφάλι και να μιλήσει υπέρ της φρουράς ή να κρίνει τη συμπεριφορά της Υππάνης, τότε αυτή με συνοπτικές διαδικασίες τον κατέστρεφε. Κάποιοι τολμηροί έγραφαν διακηρύξεις και τις τοιχοκολλούσαν ή πετούσαν φυλλάδια με υποστηρικτικό περιεχόμενο στους δρόμους. Συχνά επίσης, κατάγγελλαν στην αστυνομία τη βία που ζούσαν οι φρουροί της. Οι περισσότερες όμως καταγγελίες κατέληγαν σε ξεχασμένα συρτάρια ή ακόμη και στα σκουπίδια ενώ πολύ λίγες τύχαινε να πέσουν σε χέρια ανθρώπων που πραγματικά νοιάζονταν για την ευημερία της φρουράς. Δυστυχώς όμως οι θεσμοί ήταν σάπιοι και οι υποθέσεις επίτηδες δεν στοιχειοθετούνταν όπως έπρεπε στο δικαστήριο. Δικαιοσύνη δεν υπήρχε. Όλα ήταν στημένα από τη βασιλική οικογένεια.

Όσο περνούσαν τα χρόνια, οι φρουροί άρχισαν να αμφισβητούν την Υππάνη και πολλές φορές διαμαρτύρονταν όταν τους ζητούσε παράλογα πράγματα. Εκτός από την Υππάνη, παράλογες απαιτήσεις είχε και ο βασιλιάς. Για παράδειγμα δεν τους άφηνε να ακούνε μουσική ούτε να πηγαίνουν στο θέατρο. Αν ήθελαν να βγουν από το κάστρο, έπρεπε να γράφουν το αίτημά τους, να το παραδίδουν στην πριγκίπισσα και αν αυτό εγκρινόταν, θα έπρεπε να επιστρέψουν σε εύλογο χρονικό διάστημα πίσω στις θέσεις τους. Αν έβγαιναν από το κάστρο χωρίς άδεια, τιμωρούνταν με 300 ώρες κάτεργα ή 300 ραβδισμούς! Όποιος φρουρός δεν εκτελούσε τις εντολές, ήταν καταδικασμένος να τιμωρηθεί και να διαπομπευθεί. Κάποιες φορές, τους έστελνε στην εξορία, σε ένα απομακρυσμένο παλάτι που δε ζούσε ψυχή εκτός από τη δεύτερή του κόρη, την πριγκίπισσα Γιόλα. Η Γιόλα ήταν πολύ κακομαθημένη και όλη μέρα τους τσίριζε ή τους κυνηγούσε με ένα πελώριο λάστιχο που εκσφενδόνιζε νερό.

Η Υππάνη και ο βασιλιάς, δεν μπορούσαν να αντιληφθούν πως πέρα από δικαιώματα είχαν και υποχρεώσεις απέναντι στους φρουρούς τους. Όταν πια οι φρουροί άρχισαν να νιώθουν πως δεν έχουν άλλες αντοχές, αποφάσισαν να πάνε σε έναν σοφό και να τον ρωτήσουν αν και με ποιο τρόπο θα μαλακώσουν την καρδιά της βασιλικής οικογένειας. Ο σοφός τους είπε: «Ο βασιλιάς, είναι τυφλωμένος από τα πάθη του και τον τραβά από τη μύτη η γυναίκα του, η βασίλισσα Εξουσία. Είναι απασχολημένος με το να καταπιέζει τον λαό του, να κλέβει τους φτωχούς και να φροντίζει να πλουτίζουν κι άλλο οι πλούσιοι. Έχει και έναν περίεργο, πιστό υπηρέτη, τον Κουσϊανό, που όλη μέρα του λέει πως είναι τέλειος βασιλιάς και αυτός κορδώνει από περηφάνια. Δυστυχώς μέσα στην παραζάλη που ζει έχει χάσει την μπάλα με τις κόρες του, αλλά και με όλα τα άλλα παιδιά του. Για να κατέβει από το κάστρο που βρίσκεται στον λόφο και να δει με τα μάτια του τι συμβαίνει, θα πρέπει υπήκοοι και φρουροί να ενώσετε τις δυνάμεις σας και να εξεγερθείτε. Μόνο τότε μπορεί να συνειδητοποιήσει την αξία σας και να μαζέψει την Υππάνη, την Γιόλα και τους αυλικούς».

Από τότε υπήκοοι, φρουροί και λοιποί δυστυχισμένοι προσπαθούν να το πάρουν απόφαση και να πιστέψουν στις δυνάμεις τους, ώστε να ορθώσουν ανάστημα! Είναι εγχείρημα δύσκολο, αλλά όσο ζουν ελπίζουν πως θα τα καταφέρουν αφού και η ανοχή έχει όρια και ημερομηνία λήξης…

Προς το παρόν, ζουν αυτοί άσχημα και εμείς χειρότερα…

*Αντικαταστάτρια φρουρός 153