Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών

Τα πιόνια σε μια παρτίδα σκάκι απλά εκτελούν οδηγίες, όντας τα πιο αδύνατα κομμάτια στο σκάκι. Προσπαθούν να φανούν χρήσιμα, ώστε να κερδηθεί η παρτίδα. Αλλά πάντα είναι αναλώσιμα.  Και ποτέ δεν παίρνουν τα εύσημα για τίποτε!

 Τον ρόλο των πιονιών στις μέρες μας, τον παίρνουν πολλοί και διάφοροι, που προσπαθούν με νύχια και με δόντια να κερδίσουν μια θέση στο πάνθεον των σημαντικών. Πάντα πρόθυμοι να θυσιαστούν για την εξυπηρέτηση άλλων.

Το τελευταίο δίμηνο γινόμαστε μάρτυρες, αυτής ακριβώς της κατάστασης. Σε κάθε δυσκολία της Κυβέρνησης, τα πιόνια είναι πρόθυμα να στρέψουν τα φώτα αλλού. Εξάλλου οι εκπαιδευτικοί διαχρονικά αποτελούσαν το εύκολο θύμα για το ανθρωποφάγο κοινό. Το κοινό που χρόνια τώρα φρόντισαν να έχουν καλά κοιμισμένο, παραπλανημένο, παραπληροφορημένο, με συστηματική πλύση εγκεφάλου! Φρόντισαν να πλασάρουν στην κοινωνία την καραμέλα των "βολεμένων", των «καλοπερασάκηδων», των φταιχτών για τα πάντα! Πολλοί "δημοσιογράφοι" και άλλοι καλοθελητές, υπακούοντας στις προσταγές του Κεφαλαίου και της εξουσίας, κατάφεραν να αποδομήσουν το κύρος τους, να τους εξευτελίσουν, παρουσιάζοντας πολλές φορές ψέματα, αναλήθειες ή αποσπασματικά στοιχεία!

Εμφανίζεται λοιπόν η γύμνια του συστήματος Υγείας και της ανεπαρκούς ή απούσας ασφάλειας και υγείας στα σχολεία; Το πιόνια πρόθυμα να στρέψουν τα φώτα στους "εκπαιδευτικούς με ψυχολογικά". Ξεπουλιέται ο Συνεργατισμός μετά από ένα άνευ προηγουμένου φαγοπότι; Τα πιόνια βάλλουν κατά ριπάς, εναντίον του εκπαιδευτικού κόσμου, κάνοντας ... «εξορθολογισμό»! Ένας ολόκληρος μηχανισμός από αυλικούς και αυλοκόλακες στις υπηρεσίες της παραπληροφόρησης και του ριξίματος στάχτης στα μάτια του κόσμου…

"Ένας από εμάς", κατάφερε σε ελάχιστους μήνες να εξευτελίσει, να μειώσει, να υποβαθμίσει, να απαξιώσει 13 000 εκπαιδευτικούς! Αγνοώντας φυσικά πως οι συνέπειες στο εκπαιδευτικό σύστημα εξαιτίας αυτής της στάσης, είναι και θα είναι ανυπολόγιστες. Με ταπεινωμένο το ανθρώπινο δυναμικό, χωρισμένο σε χίλιων λογιών ταχύτητες στον εργασιακό του χώρο και με εξευτελισμένο κύρος, είναι άτοπο να θεωρεί κάποιος πως μπορεί να είναι παραγωγικό ή δημιουργικό, στο βαθμό που θα μπορούσε. Κανένας εργαζόμενος, όταν πάντα βρίσκεται έρμαιο στις ορέξεις του κάθε αξιωματούχου που έχει Δημόσιο Βήμα, δεν μπορεί να αποδώσει ή να κάνει τη διαφορά.

Οι δε προτάσεις των Κυβερνώντων με νεροκουβαλητές τα πιόνια; Βασισμένες μόνο σε λογιστικές πράξεις. Τα πάντα αποτιμώνται σε στείρους αριθμούς. Σε Εκθέσεις αμφιβόλου επιστημονικής τεκμηρίωσης, από οικονομικούς οργανισμούς που προσεγγίζουν τα πάντα ποσοτικά. Εκθέσεις μνημονιακές, που δεν έχουν στόχο τη στήριξη της Δημόσιας Εκπαίδευσης, αλλά την κατάργησή της. Εκθέσεις οργανισμών που όπου πέρασαν, άφησαν πίσω τους καμένη γη.

Με μια μονοκονδυλιά, αποφασίζεται: κουτσούρεμα στη στήριξη των μαθητών από τους δασκάλους των τάξεων, μηδέν στήριξη της τεχνολογίας (ΤΠΕ), κουτσούρεμα στη στήριξη των παιδιών Ειδικής Εκπαίδευσης, κουτσούρεμα στη στήριξη των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες, κατάργηση του δικαιώματος διεκδίκησης εργασιακών αιτημάτων, κουτσούρεμα του Δημοκρατικού και Ανθρώπινου σχολείου, επιστροφή σε παρωχημένες παιδαγωγικές προσεγγίσεις της … «έδρας»! Εργασιακός και Παιδαγωγικός Μεσαίωνας!

Είναι εμφανές, πως η πολιτική της Κυβέρνησης και της φιλοσοφίας που θέλει να επιβάλει, είχε και έχει ένα και μόνο στόχο! Τη διάλυση της Δημόσιας Εκπαίδευσης. Το ξεπούλημά της! Εξάλλου, έχουν γίνει ειδικοί στα ξεπουλήματα τραπεζών. Στην Εκπαίδευση θα κολλούσαν;

  

Μιχάλης Αλεξόπουλος, Γενικός Γραμματέας Α.Κί.ΔΑ, Μέλος ΔΣ ΠΟΕΔ.