Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών

Η στήριξη και ενίσχυση της Διοίκησης των Δημοτικών Σχολείων, των Δημόσιων Νηπιαγωγείων και των Ειδικών Σχολείων είναι καιρός να πάρει τη δέουσα θέση τόσο στο λεκτικό όσο και στην ουσία της διαπραγμάτευσης της ΠΟΕΔ με το ΥΠΑΝ.

Από το 2016 – 2017 παραχωρούνται με το σταγονόμετρο κάποιες ώρες διοικητικού χρόνου στους Διευθυντές των σχολείων ενώ οι Διευθύνσεις των σχολείων αντιμετωπίζουν αυξανόμενα με γεωμετρική πρόοδο ζητούμενα που άπτονται της μαθησιακής διαδικασίας, της σχολικής βίας, της ασφάλειας και υγείας, της αμφισβήτησης, της παρεμβατικότητας έως και επιθετικότητας γονέων, των απαιτήσεων της Προϊστάμενης Αρχής, της εκπαίδευσης παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία, του αναλφαβητισμού, πρόσθετες ευθύνες για τα Προαιρετικά Ολοήμερα. Όλα αυτά δε χωρίς την αναγκαία και κατάλληλη υποστήριξη από αρμόδιες υπηρεσίες ή τμήματα είτε του ΥΠΑΝ είτε άλλων Υπουργείων.

Στην παρούσα στιγμή διαπιστώνουμε μεν θετική πρόθεση από την Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας όπως διευρύνει την παραχώρηση διοικητικού χρόνου στα σχολεία Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης, αναγνωρίζοντας την εντεινόμενη και αυξανόμενη επιβάρυνση στο καθηκοντολόγιο των Διευθυντών και Βοηθών Διευθυντών, η οποία, δε, είναι υπό την αίρεση της συναίνεσης του Υπουργείου Οικονομικών.

Σίγουρα η δέσμευση του ΥΠΑΝ που απορρέει από το πρακτικό της συνάντησης ΥΠΑΝ – ΠΟΕΔ, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 26 Μαρτίου 2024, θέτει το όλο ζήτημα σε σωστή τροχιά, αφού μέσα από αυτό δηλώνεται σαφώς η προοπτική του μηδενισμού του διδακτικού χρόνου του Διευθυντή και η έναρξη διαλόγου, για πρώτη φορά, για μείωση του διδακτικού χρόνου του Βοηθού Διευθυντή.

Σημειώνεται ότι στον παρόντα χρόνο ψηφίζονται Νέοι Κανονισμοί λειτουργίας του Σχολείου, οι οποίοι απαιτούν ακόμα περισσότερο έργο από τις Διευθύνσεις των σχολείων. Αυτό, όμως, δεν ήταν αρκούντως εύλογο επιχείρημα για την Κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια ολιστική αντιμετώπιση των αιτημάτων της ΠΟΕΔ.

Εκ των πιο πάνω απορρέει η ξεκάθαρη αναγκαιότητα όπως (α) το συνολικό αίτημα επιβάλλεται να διαμορφωθεί λεκτικά σε Στήριξη της Διοίκησης του Σχολείου και (β) να αναδιαταχθεί στο συνολικό φάσμα των παραμέτρων του, όπως είναι πλέον και η επίσημη θέση της ΠΟΕΔ και να γίνει από όλους αντιληπτό ότι επείγει η σωστή μεταρρύθμιση με ολιστική θεώρηση και προσέγγιση, ήτοι:

  • Μηδενισμός διδακτικού χρόνου του Διευθυντή,
  • Δραστική μείωση διδακτικού χρόνου του Βοηθού Διευθυντή,
  • Δημιουργία κανονιστικού πλαισίου στελέχωσης των Διευθύνσεων των σχολείων μας,
  • Δημιουργία των νέων, αναγκαίων οργανικών θέσεων Βοηθών Διευθυντών και Διευθυντών,
  • Διορισμός Γραμματειακού Προσωπικού με πλήρες ωράριο σε κάθε σχολική μονάδα, Δημοτικό Σχολείο, Δημόσιο Νηπιαγωγείο, Ειδικό Σχολείο,
  • Μισθολογική διόρθωση της στρέβλωσης που υπάρχει εις βάρος των Βοηθών Διευθυντών και Διευθυντών της Δημοτικής με τη Μέση Εκπαίδευση, η οποία δημιουργήθηκε σιωπηλά και συντηρείται σκανδαλωδώς εδώ και χρόνια παρά το ότι το 2000 επήλθε συμφωνία για μισθολογική ισότητα.

Με βάση την απόφαση του ΔΣ της ΠΟΕΔ στις 4 Απριλίου 2024, δίνεται ο χρόνος στην ηγεσία της Οργάνωσης όπως αναδιαμορφώσει και εντείνει τη συνδικαλιστική της διεκδίκηση στον τομέα αυτό, ώστε και η Επίσημη Πλευρά να κάνει αποδεκτό το αίτημα στο σύνολό του.

Η Α.Κί.ΔΑ. θα επιμείνει σε αυτό τον ανασχεδιασμό της διεκδίκησης τόσο πριν όσο και μετά τις Εκλογές στην ΠΟΕΔ, με τη Νέα Δομή, πλέον, της εσωτερικής λειτουργίας της Οργάνωσης. Το θέτει επιτακτικά, ώστε να αξιοποιηθεί ο χρόνος, μέχρι τους προϋπολογισμούς για το 2025, να ληφθούν αποφάσεις προς την ορθή κατεύθυνση.