Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών

 Με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων  των γραπτών εξετάσεων για συμπερίληψη στους πίνακες διορισίμων του 2023, η Α.Κί.ΔΑ. αρχικά συγχαίρει τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους που πέτυχαν στις εξετάσεις και εξασφάλισαν θέση στους καταλόγους διορισίμων. Ταυτόχρονα, σημειώνει με ξεκάθαρο τρόπο πως όσες και όσοι δεν πέτυχαν στις εξετάσεις, σε καμιά περίπτωση δεν λογίζονται ως ανεπαρκείς ή μη ικανοί. Αντιλαμβανόμαστε δε, τη δικαιολογημένη απογοήτευση που υπάρχει και δεσμευόμαστε πως θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας, για διόρθωση του συστήματος διορισμών και όλων των παραμέτρων που το αφορούν.

Επιβάλλεται να σημειωθεί πως η Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων, Νηπιαγωγών και Ειδικών Εκπαιδευτικών καταγράφει και τοποθετείται δημόσια για τις στρεβλώσεις του ΝΣΔΕ από το 2015, αποτυπώνοντας από νωρίς τα κενά και τις παραλείψεις. Με δημόσιες παρεμβάσεις της επεσήμανε επανειλημμένως την ανάγκη της μελέτης του συστήματος και στη συνέχεια επικαιροποιούσε τις παρεμβάσεις της με τα νέα δεδομένα που αναφύονταν, καλώντας την Επίσημη Πλευρά μα και τα Πολιτικά Κόμματα να εγκύψουν στο θέμα. Εκ των πραγμάτων διαφαίνεται πως η επιμονή τους στην άρνηση βαθαίνει το πρόβλημα.

Η Α.Κί.ΔΑ. ενέγραψε, εκ νέου και ανέδειξε το εν λόγω θέμα στο ΔΣ ΠΟΕΔ, το οποίο συζητήθηκε στις 27 Ιουλίου 2023. Στη συγκεκριμένη συνεδρία κατατέθηκαν συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις, οι οποίες υιοθετήθηκαν στην ολότητά τους από το ΔΣ ΠΟΕΔ. Μετά τη συγκεκριμένη συνεδρία η θέση της Α.Κί.ΔΑ. για διατήρηση του καταλόγου διοριστέων και μετά το 2027 έγινε πλέον και επίσημη θέση της ΠΟΕΔ. Παράλληλα, τροχοδρομήθηκε ο εντοπισμός και η διόρθωση των στρεβλώσεων του Νέου Συστήματος Διορισμού στην Εκπαίδευση (Κατάλογος Διορισίμων) μέσω σύστασης διακινησιακής επιτροπής, προγραμματίστηκαν επαφές με τις άλλες Εκπαιδευτικές Οργανώσεις και τα πολιτικά κόμματα και άρχισαν έντονες προσπάθειες προς την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας για έναρξη διαλόγου. Προχωρήσαμε ακόμη, σε πρωτοβουλίες ώστε το θέμα να αποτελέσει αντικείμενο δημόσιου διαλόγου, οργανώνοντας συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, σε συνεργασία με την ομάδα πρωτοβουλίας για τη μη κατάργηση του καταλόγου διοριστέων, στην οποία συμμετείχαν τα όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα εκτός του ΔΗΣΥ, οι οργανωμένοι γονείς και πλήθος κόσμου.

Τα χθεσινά αποτελέσματα των εξετάσεων διορισίμων, ουσιαστικά αποτελούν επανάληψη των τραγικών αποτελεσμάτων του 2017, 2019 και 2021 και προφανώς δεν μας εκπλήσσουν. Έγκαιρα είχαμε αναδείξει τα προβλήματα και είχαμε προειδοποιήσει για το γεγονός πως η Δημόσια Εκπαίδευση του τόπου έμπαινε σε αχαρτογράφητα νερά με την ψήφιση του νέου συστήματος. Δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε και ακέραιη ευθύνη έχουν όσοι έμμεσα ή άμεσα αγνόησαν τα δεδομένα που είχαν ενώπιόν τους. Τα τεράστια ποσοστά αποτυχίας, καταδεικνύουν την αποτυχία των εξεταστικών εργαλείων και είναι προσβλητικά και για τα Πανεπιστημιακά ιδρύματα. 

Επαναλαμβάνουμε την ξεκάθαρη θέση της Α.Κί.ΔΑ. για διατήρηση των Καταλόγων Διοριστέων και μετά το 2027, χωρίς υποσημειώσεις ή ουρές. Από τα δεδομένα που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν, ενδεχόμενη κατάργηση του Καταλόγου Διοριστέων θα παραλύσει τα σχολεία, αφού οι ανάγκες στελέχωσης, είναι πολλαπλάσιες των επιτυχόντων στους καταλόγους διορισίμων.

Σημειώνουμε επίσης, πως επιβάλλεται η διόρθωση των στρεβλώσεων που προέκυψαν από την εφαρμογή του Νέου Συστήματος Διορισμού στην Εκπαίδευση, αφού είναι σαφές πως το σύστημα που εφαρμόζεται από το 2017, είναι προβληματικό και ταλαιπωρεί χιλιάδες εκπαιδευτικούς.

Σε σχέση με την ανακοίνωση του ΥΠΑΝ[1] που αναφέρεται σε διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς για τη βελτίωση του ΝΣΔΕ, τονίζουμε με τον πλέον εμφατικό τρόπο, πως το Σύστημα Διορισίμων δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από την ανάγκη για διατήρηση του Καταλόγου Διοριστέων!

Ως Κίνηση, θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Για την Α.Κί.ΔΑ. αποτελεί προτεραιότητα η μη θυματοποίηση των εκπαιδευτικών, είτε βρίσκονται στον κατάλογο διοριστέων, είτε βρίσκονται στον κατάλογο διορισίμων. Μόνη διέξοδος είναι η διατήρηση του Καταλόγου Διοριστέων και η διόρθωση των στρεβλώσεων στο ΝΣΔΕ. Προς αυτή την κατεύθυνση, θα συνεχίσουμε τον αγώνα ώστε να διασφαλιστεί η εργασιακή τους ασφάλεια και ηρεμία.

 

[1] https://enimerosi.moec.gov.cy/archeia/1/ypp16923a