Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών

Επιστροφή στις τακτικές του 2018; Επιστροφή στη λογική του αποφασίζομεν και διατάσσομεν;

Το τελευταίο διάστημα, το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, στην προσπάθειά του να προωθήσει μεταρρυθμίσεις, προχωρεί σε μονομερείς αποφάσεις, χωρίς τη διεξαγωγή διαλόγου με τους επηρεαζόμενους και χωρίς τη σύμφωνή τους γνώμη.

Αρχή έγινε, με την προώθηση του νομοσχεδίου στη Βουλή για την επέκταση της Προδημοτικής από την ηλικία των τεσσάρων, με την παράλληλη ενίσχυση της ιδιωτικής εκπαίδευσης μέσω κουπονιών, παρά τις καθόλα δικαιολογημένες ενστάσεις της ΠΟΕΔ και των γονιών. Στη συνέχεια, μετά από 5 χρόνια κατά τα οποία οι κανονισμοί λειτουργίας των δημοτικών σχολείων αγνοούνταν, κατατέθηκαν στη Βουλή χωρίς καμία ενημέρωση και διαβούλευση, αλλαγμένοι και με αρκετές προσθήκες. Προσθήκες που επηρεάζουν την ουσία των κανονισμών, τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και μετά από την πάροδο τόσων χρόνων σε κάποιο βαθμό δεν είναι καλυπτικοί σε σχέση με τη σύγχρονη σχολική πραγματικότητα. Πιο πρόσφατα, ο ΥΠΑΝ ανακοίνωσε πως έχουν αποσταλεί στη Νομική Υπηρεσία για επεξεργασία νομοσχέδια για την αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού, ισχυριζόμενος πως έγινε ο απαραίτητος διάλογος και διαβουλεύσεις με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις. Η ΠΟΕΔ κατάθεσε εισηγήσεις σε μια ημιτελή πρόταση, και σωρεία από ερωτήσεις και παρατηρήσεις για πολλαπλές πτυχές και παραμέτρους που απουσίαζαν από την πρόταση. Από τις 4 Αυγούστου 2022, αναμένεται απάντηση από το ΥΠΑΝ σε σχετικό έγγραφο που έχει σταλεί από την ΠΟΕΔ. Και ενώ αναμένονταν διευκρινίσεις για να συνεχιστεί ο διάλογος, χωρίς καμία ενημέρωση, το ΥΠΑΝ απέστειλε τα νομοσχέδια στη Νομική Υπηρεσία.

Δυστυχώς η απουσία δημοκρατικού διαλόγου και οι μονομερείς αποφάσεις δεν μπορούν και δεν πρέπει να γίνουν αποδεκτές. Χωρίς τη σύμφωνη γνώμη και τη συνδρομή των επηρεαζόμενων δεν μπορούν να συμφωνηθούν και να εφαρμοστούν ουσιαστικές καινοτομίες! Για παράδειγμα, δύο φορές τα τελευταία δύο χρόνια προσπάθησε το ΥΠΑΝ να εφαρμόσει ετσιθελικά το διαγνωστικό εργαλείο της Γλώσσας στην Προδημοτική, χωρίς ουσιαστικό διάλογο και με τη διαφωνία της ΠΟΕΔ. Τα διαγνωστικά εργαλεία έμειναν τελικά στα συρτάρια ή κατέληξαν στους κάδους ανακύκλωσης. Οι κανονισμοί λειτουργίας των Δημοτικών σχολείων ενώ κατατέθηκαν στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής επιστράφηκαν κακήν κακώς στο ΥΠΑΝ, αφού δεν ολοκληρώθηκε ο διάλογος με τους επηρεαζόμενους. Τα παραδείγματα δυστυχώς είναι πολλά…

Αναντίλεκτα, ο ρόλος των εκπαιδευτικών οργανώσεων και κατ’ επέκταση των εκπαιδευτικών, είναι πρωτεύοντας και καταλυτικός στη χάραξη εκπαιδευτικής πολιτικής. Πλέον έχει δυστυχώς όμως διαφανεί, πως αποτελεί πάγια τακτική της Κυβέρνησης, να μη ζητείται η γνώμη των εκπαιδευτικών στη συνδιαμόρφωση πολιτικής και δεν την ενδιαφέρει να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων. Και αυτό, ενώ έχει τονιστεί πολλάκις, πως οι εκπαιδευτικοί μπορούν να αξιοποιηθούν για να μεταμορφώσουν και να εκσυγχρονίσουν το επάγγελμα του εκπαιδευτικού, μιας και έχουν τη δυνατότητα να γίνουν τα βασικά δομικά στοιχεία, για ένα πιο ανθεκτικό εκπαιδευτικό σύστημα, ως οι κύριοι παράγοντες αλλαγής. Το γεγονός αυτό, δυστυχώς φαίνεται να αγνοείται παντελώς από την Επίσημη Πλευρά.

Οι λίγοι μήνες που απομένουν στην υφιστάμενη Κυβέρνηση είναι μια ευκαιρία ειλικρινούς και εποικοδομητικού διαλόγου για να συμφωνηθούν ουσιαστικές καινοτομίες που θα βελτιώσουν το Δημόσιο Σχολείο. Πάντως σε κάθε περίπτωση προκαλεί εύλογη απορία το γεγονός, πως ενώ για τεσσερισήμισι χρόνια παρατηρήθηκε αδικαιολόγητη καθυστέρηση σε κρίσιμα εκπαιδευτικά ζητήματα που χρήζουν εκσυγχρονισμού και βελτίωσης, σε ελάχιστους μήνες η Κυβέρνηση της οποίας εκπνέει η θητεία, κόπτεται να τα λύσει!  Δεν είναι δυνατόν κρίσιμα εκπαιδευτικά ζητήματα όπως: οι κανονισμοί λειτουργίας των σχολείων, η επέκταση της Προδημοτικής εκπαίδευσης από την ηλικία των τεσσάρων, η αξιολόγηση εκπαιδευτικού, να εμφανίζονται άρον άρον στη Βουλή για συζήτηση και λήψη αποφάσεων, που εν ολίγοις θα καθορίσουν το μέλλον της εκπαίδευσης για τα επόμενα χρόνια. Μιας Βουλής που σε λίγες βδομάδες θα κλείσει λόγω των Προεδρικών εκλογών και θα ανοίξει εκ νέου τον Μάρτιο του 2023. Με νέα Κυβέρνηση και νέο Υπουργό Παιδείας. Προφανώς οι τελευταίες σπασμωδικές Κινήσεις από την Επίσημη Πλευρά, δεν μπορούν να ιδωθούν ως τίποτε άλλο, παρά ένα προεκλογικό πυροτέχνημα και την ύστατη προσπάθεια για να διαφανεί πως παράγεται έργο από πλευράς Κυβέρνησης.

 

Λεωνίδας Χατζηλοΐζου, Μέλος ΔΣ ΠΟΕΔ, Γενικός Οργανωτικός Γραμματέας Α.Κί.ΔΑ

Μιχάλης Αλεξόπουλος, Γενικός Οργανωτικός Γραμματέας ΠΟΕΔ, Γενικός Γραμματέας Α.Κί.ΔΑ

Αντρέας Θεοδώρου, Γενικός Αντιπρόσωπος ΠΟΕΔ, Αντιπρόεδρος Α.Κί.ΔΑ