Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών

Μια ιδιαίτερη σχολική χρονιά, η πρώτη που εξελίχθηκε ολόκληρη σε συνθήκες πανδημίας και απαιτητικών υγειονομικών πρωτοκόλλων, έχει ολοκληρωθεί. Με το κλείσιμο των σχολείων ξεκινά ένας αγώνας προετοιμασίας και στελέχωσης για την επόμενη σχολική χρονιά από την Επίσημη Πλευρά, με στόχο να αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος και ο Σεπτέμβρης να τους βρει καθόλα έτοιμους για την επαναλειτουργία των σχολείων.  

Η σχολική χρονιά 2021-22 θα είναι η δεύτερη χρονιά κατά την οποία η αύξηση της ηλικίας εισδοχής στην Α’ Δημοτικού θα επηρεάσει τους αριθμούς των μαθητών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΠΑΝ, το 2021-22 θα φοιτήσουν στα δημοτικά 1,722 μαθητές λιγότεροι, γεγονός που μειώνει τον αριθμό των τμημάτων κατά 74 και τις ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό κατά περίπου 90. Μια λογική εξέλιξη η οποία λίγο πολύ ήταν αναμενόμενη το 2017 όταν η ΠΟΕΔ συμφωνούσε και συναινούσε στην εν λόγω μεταρρύθμιση, η οποία αποτελούσε και πάγιο αίτημά της. Μήπως η ΠΟΕΔ δεν γνώριζε ή αδιαφορούσε για το ενδεχόμενο μείωσης των αναγκών σε εκπαιδευτικό προσωπικό και τον μη επαναδιορισμό μεγάλου αριθμού συμβασιούχων; Σαφώς και όχι! Με επιστολή της στον τότε Διευθυντή Δημοτικής Εκπαίδευσης, Χρίστο Χατζηαθανασίου, στις 22 Αυγούστου 2017, αποδέχθηκε την πρόταση κάτω από τις πιο κάτω προϋποθέσεις:

 1. Θα προβλεφθεί ικανοποιητική μεταβατικότητα ώστε να μην μειωθεί ο αριθμός των απασχολουμένων στη Δημοτική ή την Προδημοτική Εκπαίδευση.
 2. Ό,τι εξοικονομηθεί από οικονομική άποψη, θα επιστραφεί και πάλι στην αντίστοιχη Βαθμίδα, με τη μορφή καινοτομιών ή άλλως πως.
 3. Θα ληφθεί μέριμνα όπως όλα τα παιδιά θα φοιτήσουν για ίσο διάστημα στην Προδημοτική και τη Δημοτική Εκπαίδευση, με θετική στάση από πλευράς Υπουργείου Παιδείας απέναντι στο πάγιο αίτημα της ΠΟΕΔ για σταδιακή επέκταση της Προδημοτικής Εκπαίδευσης προς τα κάτω.
 4. Η διδακτέα ύλη θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα.

Με τις διεργασίες για τη στελέχωση της επόμενης χρονιάς να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, το ΥΠΠΑΝ έχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να εφαρμόσει πολιτικές στήριξης και ενδυνάμωσης των μαθητών και παράλληλα να επαναδιορίσει όλους τους εκπαιδευτικούς που εργάζονταν κατά τη σχολική χρονιά 2020-2021. Η διδασκαλία κάτω από συνθήκες πανδημίας σαφώς και επηρεάζει τη διαδικασία της μάθησης, την αλληλεπίδραση ανάμεσα σε εκπαιδευτικό – μαθητή και ανάμεσα στους ίδιους τους μαθητές αλλά έχει επηρεάσει και συναισθηματικά, κοινωνικά, ψυχικά και γνωστικά μια τεράστια μερίδα μαθητών. Τα παιδιά των μικρών τάξεων δεν έχουν γνωρίσει το σχολείο της στενής αλληλεπίδρασης, την ομαδικότητας και της συνεργασίας. Δεν έχουν πάει εκδρομή, δεν έχουν παρουσιάσει μια σχολική γιορτή, δεν έχουν μάθει να δανείζουν και να δανείζονται. Έχουν μάθει να τηρούν αποστάσεις, να πλένουν και να απολυμαίνουν τα χέρια τους, να μην αγγίζουν και να μην μοιράζονται.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας οι εκπαιδευτικοί ζητούσαν και εξακολουθούν να ζητούν από το ΥΠΠΑΝ μέτρα στήριξης, έτσι ώστε αφενός να μπορούν μαθητές και εκπαιδευτικοί να προστατευτούν από την πανδημία και αφετέρου να στηριχθούν τα παιδιά τα οποία έχουν επηρεαστεί περισσότερο. Η απάντηση του ΥΠΠΑΝ ήταν πάντα πως δεν υπάρχουν αίθουσες, δεν υπάρχουν εκπαιδευτικοί. Την επόμενη σχολική χρονιά το ΥΠΠΑΝ έχει την ευκαιρία να μειώσει τον μέγιστο αριθμό των μαθητών, εκεί και όπου χρειάζεται και εκεί και όπου υπάρχει η δυνατότητα. Γνωρίζουμε από τώρα πως θα υπάρχουν τουλάχιστον 74 άδειες αίθουσες. Το ΥΠΠΑΝ μπορεί να αξιοποιήσει τη μείωση των μαθητών ως εξής:

 • Μείωση του μέγιστου αριθμού μαθητών σε τμήματα με μεγάλο αριθμό μαθητών (>20) και αυξημένο επίπεδο παραβατικότητας. Για παράδειγμα, 2 τμήματα των 24 μαθητών με αυξημένο επίπεδο παραβατικότητας να «σπάσουν» σε 3 τμήματα των 16.
 • Μείωση του μέγιστου αριθμού μαθητών σε Α’ τάξεις με μεγάλο αριθμό μαθητών με μεταναστευτική βιογραφία ή με μαθησιακές δυσκολίες.
 • Αύξηση των ωρών διδασκαλίας των μαθητών με μεταναστευτική βιογραφία.
 • Παροχή χρόνου στον/στην υπεύθυνο τμήματος για ενίσχυση μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες.
 • Επέκταση του θεσμού του Υπευθύνου τμήματος σε περισσότερες τάξεις (πέρα από την Α΄ και Στ΄ τάξη), για σκοπούς παιδαγωγικής και ψυχολογικής στήριξης των παιδιών.
 • Αύξηση του διοικητικού χρόνου των Διευθυντών και των Βοηθών Διευθυντών έτσι ώστε να διευκολύνεται η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων και να εκπληρώνονται οι αυξημένες διοικητικές απαιτήσεις.
 • Επέκταση του θεσμού των Ενιαίων Ολοήμερων Σχολείων σε περισσότερα σχολεία, ως εξυπηρέτηση των αναγκών της κοινωνίας και των γονιών.
 • Θεσμοθέτηση και ενίσχυση του τοπικού συντονιστή ΤΠΕ, με ανάλογη πίστωση ωρών για διεκπεραίωση των καθηκόντων του, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερα αυξημένες απαιτήσεις για τεχνολογική υποστήριξη και ψηφιακή ετοιμότητα, σε σχέση με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση (σύγχρονη και ασύγχρονη).

Είναι ξεκάθαρο πως η νέα σχολική χρονιά, αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία για το ΥΠΠΑΝ, να προχωρήσει σε εκείνες τις καινοτομίες και αλλαγές που θα βοηθήσουν ουσιαστικά τα σχολεία. Αναντίλεκτα τα σχολεία τις δύο προηγούμενες σχολικές χρονιές έχουν ταλαιπωρηθεί από την πανδημία και ό,τι αυτή επέφερε στην καθημερινότητά τους. Τα παιδιά έχουν στερηθεί ζωτικής φύσης στοιχεία της  Εκπαίδευσης και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εκπαιδευτικών μας, έχουν ζήσει ένα σχολείο με περιορισμούς, ελλείψεις, μέτρα και αποστάσεις. Το ΥΠΠΑΝ μπορεί να γεφυρώσει αυτό το κενό, υιοθετώντας πολιτικές που θα ενισχύσουν το Δημόσιο Σχολείο και θα βοηθήσουν ταυτόχρονα και την κοινωνία.

 

Λεωνίδας Χατζηλοΐζου, Οργανωτικός Γραμματέας ΠΟΕΔ, Οργανωτικός Γραμματέας Α.Κί.ΔΑ

Μιχάλης Αλεξόπουλος, Μέλος ΔΣ ΠΟΕΔ, Γενικός Γραμματέας Α.Κί.ΔΑ