Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών

ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ ΧΑΤΖΗΛΟΪΖΟΥ*

Τους τελευταίους μήνες έχουμε βιώσει μια σταθερή επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της Χώρας. Το ζητούμενο ήταν ο περιορισμός των κρουσμάτων, η διαφύλαξη του Συστήματος Υγείας και η αποφυγή ενός ακόμη ολικού lockdown. Παρόλα αυτά, με απόφασή της η Κυβέρνηση ανακοίνωσε πως τα επιδημιολογικά δεδομένα ήταν τόσο ανησυχητικά, που επιβαλλόταν το κλείσιμο των σχολείων. Όλων των σχολείων; Όχι!

Η εκπαίδευση μπορεί να παρομοιαστεί με ένα κτήριο. Αυτό το κτήριο διαθέτει πολλές αίθουσες, μία για κάθε τάξη. Την ώρα που το κτήριο της εκπαίδευσης καίγεται λόγω της πανδημίας και ενώ αποφασίστηκε η εκκένωση των πλείστων αιθουσών, οι αίθουσες των Νηπιαγωγείων και των Ειδικών Σχολείων όχι μόνο έχουν παραμείνει ανοικτές, αλλά το ΥΠΠΑΝ δεν έχει δώσει ούτε και ένα «πυροσβεστήρα» σε αυτούς τους εκπαιδευτικούς για να προστατέψουν τα παιδιά και να προστατευθούν.

Το Υπουργείο Παιδείας και η Κυβέρνηση δεν έχουν δώσει καμία αιτιολόγηση ως προς αυτή την απόφαση, επιβεβαιώνοντας πως τα Νηπιαγωγεία και τα Ειδικά Σχολεία θα λειτουργήσουν απλά ως παιδοφυλακτήρια. Και ενώ όλα τα σχολεία έχει κριθεί επικίνδυνο και επιβλαβές στη Δημόσια Υγεία να λειτουργούν, στα Νηπιαγωγεία και στα Ειδικά Σχολεία δεν έχει ληφθεί ΚΑΝΕΝΑ επιπρόσθετο μέτρο για την προστασία των παιδιών και του προσωπικού.

Κάποια ενδεικτικά μέτρα που μπορούν να ληφθούν έστω και την υστάτη είναι:

-   Μείωση αριθμού παιδιών ανά τάξη, έτσι ώστε να μεγιστοποιηθεί η τήρηση των υγειονομικών πρωτόκολλών και η διατήρηση αποστάσεων. Μπορεί να εφαρμοστεί εκ περιτροπής φοίτηση ή να αξιοποιηθούν αίθουσες γειτονικών σχολείων. Τον Σεπτέμβριο απορρίφθηκε η επιλογή της αξιοποίησης επιπρόσθετων αιθουσών επειδή δεν υπήρχαν διαθέσιμες. Τώρα ποια είναι η δικαιολογία;

-   Άμεση ικανοποίηση των αναγκών των σχολείων που παραμένουν ανοικτά. Χιλιάδες μονά θρανία ακόμη δεν έχουν φτάσει στα σχολεία. Αφού κάποιες σχολικές εφορείες δεν μπορούν να ανταποκριθούν, το ελάχιστο που μπορεί να γίνει είναι να μεταφερθούν θρανία από άλλες σχολικές μονάδες και στις επόμενες βδομάδες που θα είναι κλειστά τα σχολεία να ολοκληρωθεί η προμήθεια μονών θρανίων σε όλα τα σχολεία. Παράλληλα θα πρέπει να εξοπλιστούν οι σχολικές μονάδες (και κυρίως τα Ειδικά Σχολεία) με επιπλέον υλικά καθαριότητας, αντισηπτικά, μάσκες, στολές και γάντια μιας χρήσης.

-   Αύξηση του προσωπικού καθαριότητας και του γραμματειακού προσωπικού με αξιοποίηση προσωπικού από γειτονικά σχολεία που δε λειτουργούν σε κανονικούς ρυθμούς.

Η λειτουργία των Νηπιαγωγείων και των Ειδικών Σχολείων χωρίς τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας όχι μόνο δε συνάδει με τα πρόσφατα μέτρα της Κυβέρνησης αλλά δημιουργεί την εντύπωση πως το προσωπικό και οι οικογένειές τους είναι αναλώσιμοι. Έστω και την υστάτη, το ΥΠΠΑΝ πρέπει να προχωρήσει στη λήψη επιπρόσθετων μέτρων για προστασία των παιδιών, του προσωπικού και της δημόσιας υγείας.

*Γενικός Οργανωτικός Γραμματέας ΠΟΕΔ

Γενικός Οργανωτικός Γραμματέας Α.Κί.ΔΑ