Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών

Των Μιχάλη Αλεξόπουλου και Λεωνίδα Χατζηλοΐζου

Τα σχολεία κλείνουν για τις γιορτές των Χριστουγέννων, τέσσερις σχεδόν μήνες μετά την έναρξη της τρέχουσας σχολικής χρονιάς. Εν μέσω πανδημίας, με περίπου 400 επιβεβαιωμένα κρούσματα ημερησίως, το ΥΠΠΑΝ και η Κυβέρνηση έκριναν πως τα σχολεία έπρεπε να μείνουν ανοικτά μέχρι τέλους.

Οι δύο βδομάδες που τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά θα πρέπει να αξιοποιηθούν στο έπακρο για να καταστούν πιο ασφαλή και λειτουργικά, κάτι το οποίο μάλλον φαντάζει απίθανο. Αυτό τουλάχιστον μας έχει αποδείξει η προηγούμενη εμπειρία, όταν το άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβριο έγινε με προχειρότητα, με λύσεις της τελευταίας στιγμής, παρόλες τις παρακλήσεις για αξιοποίηση της καλοκαιρινής περιόδου για προγραμματισμό. Τι και αν οι εκπαιδευτικοί παρουσιάστηκαν στα καθήκοντά τους μία βδομάδα νωρίτερα για μεγιστοποίηση του διδακτικού χρόνου των μαθητών; Η απουσία προγραμματισμού και η έλλειψη αποφασιστικότητας οδήγησαν το ΥΠΠΑΝ στην αναβολή του ανοίγματος των σχολείων για τους μαθητές κατά μία βδομάδα. Πρέπει να μας προβληματίσει το γεγονός πως εξαγγελίες που δήθεν βρίσκονταν κοντά σε ολοκλήρωση τον Σεπτέμβριο είναι ακόμη στο to-do list της Κυβέρνησης τον Δεκέμβριο.

Το πάθημα του Σεπτεμβρίου πρέπει να γίνει μάθημα. Το κάθε λεπτό που θα είναι κλειστά τα σχολεία για τις διακοπές των Χριστουγέννων πρέπει να αξιοποιηθεί για να γίνουν τα σχολεία πιο ασφαλή, πιο λειτουργικά αλλά και έτοιμα να αντιμετωπίσουν πιθανό κλείσιμο, είτε μερικό είτε ολικό. Για αυτό τον σκοπό, χρειάζεται να γίνει:

 • Αφαίρεση των σανίδων που χρησιμοποιήθηκαν για να δημιουργήσουν προσωρινά τα τριπλά και πενταπλά θρανία και εφοδιασμός όλων των σχολείων με μονά θρανία έτσι ώστε να μπορούν να διατηρηθούν οι ενδεδειγμένες αποστάσεις στον μέγιστο δυνατό βαθμό.
 • Άμεση πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας στις σχολικές μονάδες που παρατηρούνται ελλείψεις.
 • Αναθεώρηση των πρωτοκόλλων έτσι ώστε τα σχολεία να γίνουν πιο λειτουργικά και ανθρώπινα. Κάποιες από τις αλλαγές που μπορούν να γίνουν είναι:
  • Να μπορεί να πλησιάζει ο εκπαιδευτικός στους μαθητές όταν φοράει μάσκα.
  • Οι μαθητές/τριες να μην μπαίνουν στις τάξεις από τις 7:30 αλλά να βγαίνουν διάλειμμα (με επίβλεψη από εκπαιδευτικούς) από τις 7:30 μέχρι τις 7:45. Ούτως ή αλλιώς, παιδιά εισέρχονται στους σχολικούς χώρους πριν τις 7:30 παραβιάζοντας το πρωτόκολλο.
  • Διευκρίνιση των πρακτικών εξαερισμού των αιθουσών. Οι οδηγίες του πρωτοκόλλου έχουν αλλάξει με προφορικές ανακοινώσεις του ΥΠΠΑΝ αλλά δεν έχουν φτάσει στα σχολεία με επίσημο τρόπο.
  • Κλείσιμο ολόκληρου του τμήματος σε περίπτωση κρούσματος. Αυτό θα βοηθήσει στον περιορισμό της μετάδοσης του ιού εντός των σχολικών μονάδων, στην αποτελεσματικότερη και ομοιόμορφη διδασκαλία ολόκληρου του τμήματος σε περίπτωση κρούσματος αλλά και μείωση των αναγκών σε αντικαταστάσεις.
  • Επαναφορά και προσαρμογή στα σημερινά δεδομένα της πρακτικής του διαμοιρασμού μαθητών σε άλλα τμήματα σε περίπτωση απουσίας εκπαιδευτικού. Τμήματα που είναι μικρότερα από 25 μαθητές μπορούν να φιλοξενούν παιδιά από άλλες τάξεις, των οποίων απουσιάζει ο εκπαιδευτικός και δεν υπάρχει αντικαταστάτης. Με μέγιστο αριθμό τα 25 παιδιά ανά τάξη, τα παιδιά που διαμοιράζονται μπορούν να χρησιμοποιούν τη δική τους καρέκλα και να κάθονται στο πίσω μέρος της τάξης, διατηρώντας απόσταση 2 μέτρων από τα άλλα παιδιά.
  • Σε σχολεία με συμπλέγματα ή στα ολοήμερα, ή τα νηπιαγωγεία, ή τα πρωινά που γίνεται φύλαξη παιδιών που προσέρχονται στο σχολείο πριν τις 7:30, τα υφιστάμενα πρωτόκολλα είναι σχεδόν αδύνατον να εφαρμοστούν. Είτε πρέπει να δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες εφαρμογής είτε πρέπει να αλλάξουν.
 • Βελτίωση των πρακτικών που εφαρμόζονται σήμερα για την αντικατάσταση εκπαιδευτικών που απουσιάζουν. Ενδεικτικά κάποιες χιλιοειπωμένες πρακτικές που μπορούν να εφαρμοστούν είναι: Δημιουργία δεξαμενής αντικαταστατών η οποία με το που απουσιάζει κάποιος εκπαιδευτικός ή παρουσιάζει κάποιο σχολείο προβλήματα με πολλές απουσίες εκπαιδευτικών θα αποστέλλει αντικαταστάτες άμεσα. Διορισμός όλων των αντικαταστατών σε πλήρες ωράριο έτσι ώστε οι επιπρόσθετες μη διδακτικές τους ώρες να αξιοποιούνται όταν χρειαστεί για αναπληρώσεις ή εξ αποστάσεως εκπαίδευση παιδιών που απουσιάζουν. Συμπερίληψη των αντικαταστατών στους εκπαιδευτικούς που δικαιούνται την ειδική άδεια έτσι ώστε όταν έρθουν σε επαφή με κρούσμα ή ακόμη και όταν κολλήσουν οι ίδιοι τον ιό να μπορούν να αιτηθούν τη συγκεκριμένη άδεια. Αυτό θα δώσει κίνητρο σε περισσότερους αντικαταστάτες να έρθουν στα σχολεία υπό αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες.
 • Ο τεχνολογικός εξοπλισμός των σχολείων χρειάζεται άμεση αναβάθμιση και αντικατάσταση. Το ιδανικό θα ήταν να δοθεί επαρκής εξοπλισμός για χρήση τόσο στη μαθησιακή διαδικασία, όσο και στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Δηλαδή ο εξοπλισμός αυτός να δανείζεται σε μαθητές και εκπαιδευτικούς από τις Σχολικές Μονάδες για τις ανάγκες της τηλεκπαίδευσης όπου και όταν χρειάζεται.
  • Είναι γενικά παραδεκτό πως ο εξοπλισμός των σχολείων είναι απηρχαιωμένος και σε άθλια λειτουργική κατάσταση. Ενώ θα έπρεπε να ανανεωθεί και να εκσυγχρονιστεί άμεσα για τους σκοπούς της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης αλλά και της διά ζώσης διδασκαλίας, τελικά περιοριστήκαμε σε μια εξαγγελία για μια δαπάνη εκατομμυρίων για ηλεκτρονική διοίκηση των σχολείων και ένα πυροτέχνημα για χορηγία 200 ευρώ στους εκπαιδευτικούς.
  • Είχε επισημανθεί πως αρκετά παιδιά δε διέθεταν και δε διαθέτουν κατάλληλο εξοπλισμό για την εξ αποστάσεως. Το ΥΠΠΑΝ είχε εξαγγείλει την αγορά επαρκούς ποσότητας συσκευών τύπου ταμπλέτας. Εννοείται μέσω δωρεών. Το εξωφρενικό είναι πως τα εν λόγω tablet ακόμα τα περιμένουμε να εμφανιστούν στα Δημοτικά, Νηπιαγωγεία και Ειδικά σχολεία.
  • Αναμένεται ακόμη η αναβάθμιση του διαδικτύου στα πλείστα σχολεία, αφού το μόνο που έγινε ήταν η καταγραφή των τρεχουσών ταχυτήτων του δικτύου σε κάθε σχολείο.
 • (...)

Η λίστα είναι μεγάλη και δυστυχώς μόνο ανησυχία και απογοήτευση μπορεί να προκαλέσει. Είναι σαφές πως η Επίσημη Πλευρά περιορίστηκε σε ένα στείρο παιχνίδι επικοινωνιακής πολιτικής και εντυπώσεων, μένοντας μόνο σε εξαγγελίες και, υποσχέσεις. Τα σχολεία όμως σίγουρα δε νιώθουν ασφαλή, το ίδιο και οι μαθητές με τους εκπαιδευτικούς τους. Οι υπεράνθρωπες και άοκνες προσπάθειες του εκπαιδευτικού προσωπικού, περιορίζουν μεν τα προβλήματα, δεν μπορούν όμως να κρύψουν τις αδυναμίες του ΥΠΠΑΝ. Έστω και τώρα, τέσσερις μήνες μετά το άνοιγμα των σχολείων και έξι μήνες μετά το κλείσιμο των σχολείων για το καλοκαίρι, καλούμε το ΥΠΠΑΝ να επενδύσει στην ασφάλεια και την υγεία των παιδιών μας και των συναδέλφων. Από λόγια, έχουμε όλοι μπουχτίσει. Απαιτούμε έργα! Όχι τώρα. Χθες!

 

Μιχάλης Αλεξόπουλος, Μέλος ΔΣ ΠΟΕΔ, Γενικός Γραμματέας Α.Κί.ΔΑ

Λεωνίδας Χατζηλοΐζου, Γενικός Οργανωτικός Γραμματέας ΠΟΕΔ, Γενικός Οργανωτικός Γραμματέας Α.Κί.ΔΑ