Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών

ΤΟΥ ΧΑΡΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ*

Όσο πολύπλοκο κι αν ακούγεται το θέμα, δε χρειάζεται πιστεύω κάποια ιδιαίτερη ευφυΐα, για να αντιληφθεί κανείς πως τα βασικά σενάρια που μπορούν να λειτουργήσουν σε ότι αφορά στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ανάλογα και με την επιδημιολογική κατάσταση που θα επικρατεί στα τέλη Αυγούστου, είναι τα πιο κάτω. Γι' αυτά τα βασικά σενάρια πρέπει να προετοιμαστεί άμεσα και σωστά το ΥΠΠΑΝ, χωρίς βέβαια να αποκλείεται και συνδυασμός σεναρίων:

■  Κανονικό άνοιγμα σχολείων με τήρηση αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων στο μετρό που θα το επιτρέπει η φυσική παρουσία όλων των μαθητών στο σχολείο.

■  Εκ περιτροπής φοίτηση μαθητών όπως λειτούργησαν τα σχολεία τον Μάιο και Ιούνιο με τήρηση ανάλογων υγειονομικών πρωτοκόλλων. 

■  Έναρξη νέας σχολικής χρονιάς με τηλεκπαίδευση, μέχρι τα επιδημιολογικά δεδομένα να  επιτρέψουν τη φυσική παρουσία μαθητών στα σχολεία. 

Τη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης, η οποία δε θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, θα πάρει ασφαλώς η Κυβέρνηση αφού λάβει υπόψη κατά κύριο λόγο την άποψη της επιδημιολογικής της ομάδας και τη θέση των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας. Εμείς ως ΠΟΕΔ θα μεταφέρουμε προς το ΥΠΠΑΝ στις συναντήσεις που θα έχουμε τις επόμενες μέρες, την εμπειρία μας για το πως λειτούργησε η κατάσταση από τον Μάρτιο μέχρι και τον Ιούνιο, καθώς και πρακτικές εισηγήσεις για το πως μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα το κάθε ένα από τα πιθανά σενάρια, με στόχο πάντα το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα για τους μαθητές. 

Το σίγουρο είναι πως αυτή η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς όπως εξελίσσεται, θα αποτελέσει "παιγνίδι" για γερά νεύρα, γι' αυτό και χρειάζεται συλλογική προσπάθεια για να έχουμε επιτυχία. Το ΥΠΠΑΝ θα πρέπει αυτή τη φορά να αποφύγει τα όποια λάθη καθώς και ενέργειες και αποφάσεις που δημιουργήσαν τη σύγχυση και την ένταση που επικράτησε τους μήνες Μάρτιο - Ιούνιο, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα αχρείαστες αντιπαραθέσεις.

 *Γενικός Γραμματέας ΠΟΕΔ και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Α.Κί.ΔΑ.