Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών

Συνδικαλιστικά και λακωνικά

Δεν θα γράψω πολλά ούτε υπερβολικά.Μετα τις εκλογές της ΠΟΕΔ ηρθε η ώρα για ένα νέο θεσμικο ξεκινημα.Η εκπαίδευση έχει δεκτεί πολλά κτυπηματα.Τα μελη της ΠΟΕΔ αναμενουν ΣΤΗΡΙΞΗ και οραματικη ηγεσια. Από τα ετη της οικονομικής κρισης έχουν απολεσθει πολλά.Ωρα για ιεραρχηση και αγωνιστικο φρονημα εμβαθυνση και αντιστασης στα μειζονος σημασιας προβλήματα.

Αφού κοινοποιηθουν τα εγγεγραμμενα θέματα στη ΜΕΠΕΥ είναι ανάγκη να ελέγχει τυχον αποφυγη συγκλισης της κάθε σαραντα πέντε ημερες η συντομοτερα με υπενθυμιση τΙς δυνατότητες πρόσφυγης εις περίπτωση αδιεξοδου στο Διεθνες Γραφείο Εργασίας ILO.

Κατοπιν η ΠΟΕΔ να ξεκαθαρισει την μετοχη μόνο σε διαβουλευσεις θεσμικες οπου τηρουνται πρακτικά τα οποία αξιολογουνται στην αμέσως επόμενη συνάντηση και δηλωνεται τυχον ΔΙΑΦΩΝΙΑ των συμβαλλομενων.

Η ΠΟΕΔ θα πρέπει επισταμενα να ξεκαθαρισει την συνολικη και άμεση επιστροφη της σε ΘΕΣΜΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ διαλογου σε όλα τα επίπεδα.Εκπαιδευτικα ,συνδικαλιστικα, ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, διαχειρισης ανθρώπινου δυναμικου.Απο την κορυφή μέχρι τις επαρχιες εφαρμογή του καταστατικου μακρυά από παραγοντισμους και εξωθεσμικες ρυθμισεις.

Όλα είναι ανάγκη να προχωρούνε συννομα και εντός της κειμενης νομοθεσιας για να είναι ο διαλογος ,διαλογος και η διαπραγματευση ,διαπραγματευση.

Από το 2006 περάσαμε προσωπικά πολλές δυσκολίες επιμενοντας στο ζημιογονο της μερικης η ολικης εξοδου από το θεσμικο και το συννομο.Το τι ακολουθησε και ποιές οι καταστροφες πλέον ουδεις το αμφισβητει.Το 2018 αγωνιζομαστε για επιστροφη στη ΜΕΠΕΥ.

Όταν ικετευαμε να μην εισελθομε στην παγιδα του όλα εντος Εκπαιδευτικης Μεταρρυθμισης πολλοί περιγελουσαν.Λες και οι θυσιες των Παλαιων και Νεων συντεχνιων στην αποικιοκρατια

για να κυρωσει η αποικιοκρατια την διεθνη σύμφωνια για διαπραγματευση εν σωμάτι ανάμεσα σε εργοδοτη και εργαζόμενους ήταν πυροτεχνημα

Γράφω τα ΑΝΩΤΕΡΩ ως μια συμβολή στη διασωση των υπαλληλων ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ιδιαιτερως των Νεων.

 

Γιαννης Πεγειωτης

Καθορίστηκε σήμερα Τετάρτη συνάντηση με τηλεδιάσκεψη, μεταξύ της Γραμματείας της ΠΟΕΔ και του Υπουργού Παιδείας για αύριο, Πέμπτη στις 14:00. Αυτό βέβαια γίνεται με αδικαιολόγητη από μέρους του ΥΠΠΑΝ καθυστέρηση και μετά από την έκτακτη συνεδρια του ΔΣ της ΠΟΕΔ που πραγματοποιήθηκε χθες.

Η συνάντηση προκύπτει με 15 μέρες καθυστέρηση και μετά από την κριτική που εξασκήσαμε κάποιοι τις τελευταίες μέρες, τις έντονες φωνές που εκφράστηκαν χθες στο ΔΣ της ΠΟΕΔ για έκδοση ανακοίνωσης, για την αδικαιολόγητη στάση που τήρησε το ΥΠΠΑΝ μέχρι σήμερα και μετά από την πιο κάτω οδηγία της ΠΟΕΔ προς τα μέλη της, η οποία αναρτήθηκε αργά ψες Τρίτη με απόφαση του ΔΣ της Οργάνωσής μας:

«ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΠΟΕΔ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΠΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ:

1. ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΠΑΝ ΠΟΥ ΕΚΚΡΕΜΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ 23 ΜΑΡΤΙΟΥ.

2. ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΕΔΙΩΝ ΔΡΑΣΗΣ.

3. ΟΣΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΠΕΣΤΕΙΛΑΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΔΡΑΣΗΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΣΕ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΤΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΟΥΝ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΥΠΠΑΝ.

4. ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΤΑΙ ΠΩΣ ΙΣΧΥΕΙ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΗΣ ΠΟΕΔ ΤΗΣ 27ης ΜΑΡΤΙΟΥ.

5. ΟΙ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ ΔΡΑΣΗΣ ΜΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ/ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΝΕΩΝ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΧΩΝ». 

Διερωτούμαι πραγματικά γιατί πρέπει να αναγκαζόμαστε αρκετές φορές να προχωρούμε σε έντονη κριτική και αχρείαστες αντιπαραθέσεις, για να γίνει το αυτονόητο. Αυτό που δηλαδή επιβαλλόταν να γίνει από το πρώτο λεπτό της κρίσης. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ.

Πόσο δύσκολο είναι να αντιληφθεί κανείς πως για να αναπτυχθεί σε ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα και κάτω από έκτακτες συνθήκες η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, θα έπρεπε να υπάρχει η μέγιστη δυνατή συνεργασία και συναίνεση μεταξύ ΠΟΕΔ, Οργανωμένων Γονιών και ΥΠΠΑΝ;

Ελπίζω πως η αυριανή συνάντηση θα αποδώσει τα αναμενόμενα, γιατί σίγουρα αυτές τις δύσκολες ώρες, δεν είναι αυτοσκοπός ούτε η διαφωνία ούτε και η αντιπαράθεση. Από την άλλη όμως με αφορμή την κρίση και την έκτακτη κατάσταση, δεν μπορεί το ΥΠΠΑΝ να ενεργεί κατά βούληση και να συνεχίσει να αγνοεί επιδεικτικά την ΠΟΕΔ και τους εκπαιδευτικούς για ένα τόσο κρίσιμο θέμα που αφορά την Παιδεία

Επαναλαμβάνω ξανά πως στόχος μας είναι η συνεργασία και η συναίνεση στη λήψη αποφάσεων που αφορούν στη διαχείριση της Παιδείας αυτή τη δύσκολη ώρα. Ελπίζω πως έστω και εκ των υστέρων το ΥΠΠΑΝ, θα ανταποκριθεί αύριο στο κάλεσμά μας για συνεργασία και να μην προχωρήσει σε άλλες μονομερείς αποφάσεις.

*Γραμματέας ΠΟΕΔ και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΑΚΙΔΑ.*

ΤΟΥ ΧΑΡΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ*

 Μελετώντας προσεχτικά τις τελευταίες μέρες τις απόψεις, τις εισηγήσεις, τις επισημάνσεις και τα προβλήματα ασφαλείας και υγείας που έχουν εντοπίσει οι Κλαδικές Επιτροπές της ΠΟΕΔ, οι Κινήσεις, αλλά και μεμονωμένοι συναδέλφοι και αρκετοί γονείς, προσωπικά έχω οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι το άνοιγμα των σχολείων, 13 μέρες για κάθε μαθητή τον επόμενο ενάμισι μήνα, θα δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα ασφάλειας και υγείας, παρά το όποιο εκπαιδευτικό όφελος για τα παιδιά και γι' αυτό έστω και την ύστατη θα πρέπει να αποφευχθεί.

 Με το άνοιγμα των σχολείων στη Δημοτική Εκπαίδευση, όποια πρωτόκολλα και να υιοθετηθούν, στην πράξη λόγω της ηλικίας των μαθητών και των ακατάλληλων χώρων σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά και λόγω των κλιματολογικών συνθηκών που θα επικρατούν, πιστεύω πως θα προκύψουν πολύ σοβαρά και κάποιες φορές ανυπέρβλητα προβλήματα σε ότι αφορά στην ασφάλεια των μαθητών και εκπαιδευτικών. 

 Τα προβλήματα αυτά στην Προδημοτική και Ειδική Εκπαίδευση θεωρώ πως είναι  ανυπέρβλητα. Στη Δημοτική Εκπαίδευση υπάρχουν επίσης ιδιαίτερες δυσκολίες, οι οποίες πιστεύω πως θα δημιουργήσουν δυσάρεστες καταστάσεις. 

 Ταπεινή μου άποψη είναι πως η τηλεκπαίδευση παρά τα όποια προβλήματα υπάρχουν, λειτουργεί και θα πρέπει να συνεχιστεί μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς. Το άνοιγμα των σχολείων θα πρέπει καθαρά για λόγους ασφαλείας να μετατεθεί για τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη. Έτσι θα είμαστε όλοι πιο σίγουροι για το τι κάνουμε και ποια θα είναι η κατάσταση τότε. 

 Παρά την προσωπική εκτίμηση που εκφράζω, αν τελικά η Κυβέρνηση θα επιμείνει στο άνοιγμα όλων των σχολείων, στις 21/5, εύχομαι να διαψευστούν οι φόβοι που εκφράζω και να κυλήσουν όλα ομαλά και χωρίς δυσάρεστα γεγονότα. Σεβαστή η κάθε διαφορετική άποψη.

 *Γ. Γραμματέας ΠΟΕΔ και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Α.Κί.ΔΑ.

Εδώ και χρόνια οι δάσκαλοι παρουσιάζονται ως ανίκανοι, προνομιούχοι και καλοπερασάκηδες. Καλλιεργούνται μύθοι για τους δασκάλους μέχρι να γίνουν πλέον πιστευτοί… ΚΑΤΑΡΡΙΠΤΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΜΥΘΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ

 

Επιμέλεια: Λεωνίδας Χατζηλοΐζου Μιχάλης Αλεξόπουλος