Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών

Βρισκόμαστε μια βδομάδα πριν το άνοιγμα των σχολείων και η Κύπρος βιώνει ένα πρωτοφανές νέο κύμα της πανδημίας και πλέον η κατάσταση μοιάζει ανεξέλεγκτη. Εύλογα υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την επαναλειτουργία των σχολείων και τη διασφάλιση της ασφάλειας και υγείας των  μαθητών και των εκπαιδευτικών. Την ίδια ώρα, το ΥΠΠΑΝ ακατανόητα, διαχωρίζει τα δημοτικά σχολεία από τα σχολεία Προδημοτικής Εκπαίδευσης και τα Ειδικά σχολεία, ωσάν να λειτουργούν σε άλλο πλαίσιο και εκεί να υπάρχει ανοσία. Με δεδομένο πως το ΥΠΠΑΝ ήταν και είναι απροετοίμαστο να αντιμετωπίσει τα όσα συμβαίνουν, οι ανησυχίες μας είναι έντονες!

Σαφέστατα, ως Κίνηση έχουμε σεβαστεί μέχρι σήμερα τις επιστημονικές εισηγήσεις, της επιδημιολογικής ομάδας και αυτό θα συνεχίσουμε να πράττουμε. Στόχος όλων μας παραμένει, το να μείνουν ανοικτά τα σχολεία και η εκπαίδευση να συνεχίσει να γίνεται με τη φυσική παρουσία των παιδιών και των εκπαιδευτικών. Από την άλλη όμως, δεν μπορεί να μην ασκηθεί έντονη κριτική για το γεγονός πως τα σχολεία εδώ και περισσότερους από 20 μήνες παραμένουν απροστάτευτα, με βαρύτατες ευθύνες από τη μεριά του ΥΠΠΑΝ. Το γεγονός πως το ΥΠΠΑΝ συνεχίζει με το ίδιο υγειονομικό πρωτόκολλο και χωρίς ουσιαστικά μέτρα εντός των σχολείων, είναι μια τραγική παραδοχή.

Τα μοναδικό μέτρο που πάρθηκε μέχρι σήμερα, είναι τα μονά θρανία και αυτά δεν είναι βέβαιο πως χορηγήθηκαν παντού. Το εν λόγω μέτρο όμως, ουσιαστικά δεν επιλύει το πρόβλημα, αφού ο αριθμός των μαθητών και το μέγεθος των τάξεων δεν άλλαξε και προφανώς η τήρηση των αποστάσεων είναι δύσκολο ή ακατόρθωτο εγχείρημα. Παράλληλα η εξαγγελία για συστήματα εξαερισμού, παραμένει ακόμη μια κούφια υπόσχεση που φυσικά δεν υλοποιήθηκε. Η δε εξ αποστάσεως εκπαίδευση παραμένει ένα κεφάλαιο που δεν στηρίχθηκε όσο θα έπρεπε από το ΥΠΠΑΝ, αφού αρκετοί μαθητές παραμένουν χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό, όπως και τα σχολεία. Το δε ΥΠΠΑΝ απέτυχε να οργανώσει την υποστήριξη των μαθητών και των γονιών τους για τους λογαριασμούς της TEAMS, μετακυλώντας για ακόμη μια φορά τις ευθύνες του, στα σχολεία. Συνεπώς, ακόμη και στο ενδεχόμενο παράτασης στο άνοιγμα των σχολείων, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα έχει τεράστια προβλήματα.

Οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό στα σχολεία, εξαιτίας των δικαιολογημένων απουσιών συναδέλφων, δημιουργούν ακόμη πιο δύσκολες συνθήκες στα σχολεία. Το θέμα με την έλλειψη αντικαταστατών παραμένει, ενώ οι συνάδελφοι επιβαρύνθηκαν και με άλλα καθήκοντα, στο ήδη βεβαρημένο πρόγραμμά τους. Είναι παραδεκτό, πως η καθημερινότητα των εκπαιδευτικών έγινε δυσβάστακτη και το ΥΠΠΑΝ δεν μερίμνησε να την αποφορτώσει, ενώ δεν θα ήταν υπερβολή να αναφερθεί, πως τα σχολεία μέχρι σήμερα παρέμεναν ανοικτά, ένεκα των υπεράνθρωπων προσπαθειών των συναδέλφων και μόνο.

Στο χρονικό σημείο που βρισκόμαστε, δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για το ΥΠΠΑΝ και τις ευθύνες του. Η πανδημία υπάρχει στη ζωή μας για σχεδόν δύο χρόνια και το ΥΠΠΑΝ όφειλε να εξετάσει και να βρει βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λύσεις. Έστω και τώρα, καλούμε το ΥΠΠΑΝ να προχωρήσει σε μέτρα που θα προστατέψουν ουσιαστικά τα σχολεία. Ανάμεσα σε άλλα, προτείνουμε τη μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη εκεί και όπου μπορεί να εφαρμοστεί, την άμεση εφαρμογή της δεξαμενής αντικαταστατών,  τον διορισμό αντικαταστατών με πλήρες ωράριο και δικαίωμα άδειας ασθενείας σε περίπτωση κρούσματος ή επαφής με κρούσμα, εγκατάσταση συστημάτων εξαερισμού στις τάξεις κ.ά. Σε κάθε περίπτωση είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε προτάσεις στα συλλογικά Σώματα της ΠΟΕΔ για περαιτέρω διαχείριση. Τέλος, καλούμε το ΥΠΠΑΝ να μεταχειρίζεται όλα τα σχολεία, Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής με τον ίδιο τρόπο, αποφεύγοντας την άνιση μεταχείριση και τον διαχωρισμό.