Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών

 

 

Βαρύγδουπες εξαγγελίες από το Καλοκαίρι από πλευράς του Υπουργού Παιδείας για ενίσχυση του εξαιρετικά ευαίσθητου τομέα της παροχής εκπαίδευσης ελληνομάθειας.

Η Α.Κί.ΔΑ. προειδοποίησε έγκαιρα. Κατέθεσε και την κριτική της για το ταξίδι στο άγνωστο με βάρκα, όχι την ελπίδα, την υποβάθμιση της παιδευτικής διαδικασίας στο πλαίσιο της οικονομίστικης θεώρησης της Δημόσιας Εκπαίδευσης.

Τα δεδομένα, δυστυχώς, επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες της Α.Κί.ΔΑ, διαψεύδουν τις υποσχέσεις από πλευράς του Υπουργείου και καθιστούν συνένοχους αυτούς που επιλέγουν τη σιωπή στα κρίσιμα ζητήματα αλλά χειροκροτούν τα αυτονόητα ελάχιστα.

Η εγκληματική (μήπως, τελικά, σκόπιμη;) εις βάρος των παιδιών καθυστέρηση στον διορισμό του αναγκαίου εκπαιδευτικού προσωπικού για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στα παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία, δημιουργεί σοβαρή αναστάτωση και πλήγμα στην εύρυθμη λειτουργία του σχολείου αλλά, κυρίως, εντεινόμενα και αυξανόμενα μαθησιακά κενά στους μαθητές, οι οποίοι στερούνται την αναγκαία από κάθε πλευρά μαθησιακή στήριξη εδώ και δύο μήνες. Γι’ αυτά τα παιδιά χάθηκε ήδη το 25% του σχολικού χρόνου.

Δυστυχώς, είναι από τα θέματα που λύση ΔΕΝ υπάρχει. Οι αρνητικές επιπτώσεις από την απώλεια διδακτικού χρόνου τόσης έκτασης δεν ανατρέπονται προς το θετικότερο και μοναδικός υπεύθυνος γι’ αυτό δεν είναι άλλος από τον Υπουργό Παιδείας, τον Υπουργό Οικονομικών και το Υπουργικό Συμβούλιο με τους άκριτους περιορισμούς τους στα θέματα Δημόσιας Εκπαίδευσης.

Η Α.Κί.ΔΑ. καλεί:

-   Το Υπουργικό Συμβούλιο όπως ΑΜΕΣΑ προχωρήσει στον διορισμό και να σταματήσει να επικαλείται χρονοβόρες διαδικασίες, τις οποίες είναι ολοφάνερο ότι χρησιμοποιεί για να παρατείνει την ΜΗ προσφορά της εκπαίδευσης που τα παιδιά δικαιούνται να απολαμβάνουν,

-   Την Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού όπως ασκήσει τις αρμοδιότητές της προστατεύοντας το δικαίωμα των παιδιών στη μάθηση,

-   Την ΠΟΕΔ να δημοσιοποιήσει την έντονη κριτική για την όλη συμπεριφορά του ΥΠΠΑΝ και να ζητήσει την άμεση προώθηση του διορισμού του αναγκαίου αριθμού των εκπαιδευτικών.

Η Α.Κί.ΔΑ. διαβεβαιώνει πως θα παρακολουθεί την πορεία του όλου θέματος και θα επανέλθει.

Είναι σαφές πως το ΥΠΠΑΝ πρέπει να διασφαλίσει μέσω του προϋπολογισμού του 2022 πως θα υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης των εκπαιδευτικών αναγκών στην ολότητα τους από την 1η Σεπτεμβρίου του 2022. Κάθε άλλη διαχείριση, όπως η φετινή και όχι μόνο, συνιστά καταπάτηση των δικαιωμάτων του παιδιού για ισότιμη μόρφωση.