Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών

«Ένα εκπαιδευτικό μα και εξίσου κοινωνικό ζήτημα αναδεικνύεται αυτή την περίοδο στον χώρο της Δημόσιας Προδημοτικής Εκπαίδευσης, για το οποίο το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας καλείται να δώσει απαντήσεις.

Η μεταβατική περίοδος αλλαγής της ηλικίας των παιδιών για εισδοχή στη Δημόσια Εκπαίδευση έχει δημιουργήσει σοβαρά ζητούμενα, στα οποία το ΥΠΠΑΝ πρέπει να δώσει άμεσα διεξοδικές λύσεις.

Συγκεκριμένα:

-       Ο αριθμός των παιδιών που πρέπει να εγγραφούν φέτος στην Υποχρεωτική Προδημοτική Εκπαίδευση είναι αυξημένος σε βαθμό που να υπάρχει ανάγκη σε πολλά Δημόσια Νηπιαγωγεία για πρόσθετες αίθουσες διδασκαλίας.

-       Συνέπεια αυτού είναι και η μειωμένη δυνατότητα που τα Δημόσια Νηπιαγωγεία θα έχουν για να εγγράψουν παιδιά μικρότερων ηλικιών, τα οποία δικαιούνται να φοιτήσουν στα Δημόσια Νηπιαγωγεία. Εξαιρετικά δύσκολη αναδεικνύεται η κατάσταση για δυσπραγούσες οικογένειες, που δεν είναι λίγες, οι οποίες αδυνατούν να έχουν ως επιλογή τους τη δαπάνη για εγγραφή στην Ιδιωτική Προδημοτική Εκπαίδευση.

Είναι ξεκάθαρο πως το ΥΠΠΑΝ οφείλει να προσφέρει διέξοδο στην κρίσιμη αυτή για την κάθε οικογένεια μα και για τον κάθε Δημόσιο Νηπιαγωγείο.

Μέχρι στιγμής τηρεί σιγή ιχθύος και αυτό προκαλεί εντεινόμενη ανησυχία για τη διαχείριση της ανάγκης των οικογενειών να εγγράψουν τα παιδιά τους στα Δημόσια Νηπιαγωγεία.

Επειδή η εμπειρία από μπαλωματικές λύσεις και κοινωνικά άδικη μεταχείριση παιδιών και γονέων είναι σκληρή, προειδοποιούμε την κοινωνία πως αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, από πλευράς ΥΠΠΑΝ, πολλές οικογένειες θα μείνουν μετέωρες.

Αναμένουμε αφενός την ΠΟΕΔ, αφετέρου τους Οργανωμένους Γονείς της Προδημοτικής Εκπαίδευσης να θέσουν το ΥΠΠΑΝ προ των ευθυνών του.