Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών

Στις 30 Ιουνίου 2020 οι δάσκαλοι, οι νηπιαγωγοί, οι ειδικοί εκπαιδευτικοί ολοκληρώσαμε την πιο παράξενη σχολική χρονιά με ένα εναγώνιο ερώτημα: Τι μάς επιφυλάσσει η επόμενη;

Όλοι αποδέχονται την πραγματικότητα: Καλούμαστε να συμβάλουμε όλοι οι πολίτες, ο καθένας από το μετερίζι του, στη λειτουργία της Κοινωνίας και της οικονομίας. Μέσα από ένα σύστημα ασφάλειας για όλους, κυρίως, δε, λαμβάνοντας ειδική πρόνοια ανάλογα με το κάθε πλαίσιο δραστηριοποίησης και τα ιδιάζοντα χαρακτηριστικά του. 

Ένα είναι δεδομένο: Οι εκπαιδευτικοί θα προσέλθουν στο σχολείο έτοιμοι να προσφέρουν αγωγή κι εκπαίδευση και να διαχειριστούν με τον καλύτερο τρόπο τα όσα πρωτόγνωρα συνθέτουν μα κι επηρεάζουν το μαθησιακό περιβάλλον.

Είμαστε, τώρα, μια εβδομάδα πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Διαπιστώνουμε:

1.  Η αναδιοργάνωση της ύλης, επιβαλλόμενο όχι μόνο για τη σχολική χρονιά 2020 – 2021 αλλά με ορίζοντα τουλάχιστον 2 χρόνων, δεν έγινε. Οι διαβεβαιώσεις επί τούτου δε συνοδεύονται, τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή, με οποιαδήποτε απτά δείγματα γραφής.

    1.1.  Τονίζεται ότι συνιστά σοβαρό έλλειμμα πολιτικής ευαισθησίας από πλευράς του Υπουργείου και της Κυβέρνησης η μη διασφάλιση παροχής ενισχυτικής διδασκαλίας για κάλυψη εκεί και όπου διαπιστώνονται σοβαρά μαθησιακά κενά λόγω της αναστολής φοίτησης, που θα άμβλυναν την προοπτική της σχολικής αποτυχίας.

2. Επιβλήθηκε ως μοναδικό, απτό μέτρο προστασίας η μάσκα, για το οποίο, όσο κι αν οι αρμόδιοι το συνοδεύουν με βαρύτατο πρόστιμο, οι αντιρρήσεις τόσο για την αποτελεσματικότητα του όσο και για την υγιεινή σε σχέση με τη χρήση του, αμφισβητούνται σφόδρα από πολλούς επιστήμονες και συνιστά μια αμφιλεγόμενη ενέργεια για την υγεία γενικότερα.

    2.1. Επισημαίνεται, δε, ότι οι σοφοί της Κύπρου ούτε τις συστάσεις του ΠΟΥ δεν ακολουθούν.

    2.2. Σε ότι αφορά το πλέον κρίσιμο στοιχείο της σχολικής ζωής και της μαθησιακής διαδικασίας, που είναι η επικοινωνία, ήτοι καθαρός λόγος, άρθρωση, εκφραστικότητα, χαμόγελο, χροιά φωνής – ψιλά γράμματα για κάποιους -  κ.ά. είναι προφανές πως δε λήφθηκαν καν υπόψη.

    2.3. Όπως επέβαλαν άκριτα και οριζόντια αυτό το μέτρο στους εργαζόμενους στις τράπεζες, στα εστιατόρια, στα καταστήματα, στα περίπτερα και αλλού, και τους κυνηγούν με στόχο τα €300 και μόνο, ακόμα και την ώρα που παίρνουν μια ανάσα, έτσι άκριτα και οριζόντια το επιβάλλουν μέσα στα σχολεία.

    2.3.1.   Προφανώς ζητήματα που αφορούν, ανάμεσα σε άλλα, τα ΕΟΣ, το μάθημα της Φυσικής Αγωγής, τη μουσική καλλιέργεια, την ώρα του διαλείμματος, την ώρα του φαγητού ούτε καν έτυχαν στοιχειώδους ανάλυσης και διάκρισης.

    2.4. Σε ό, τι αφορά το κόστος, είναι ξεκάθαρο ότι επιβαρύνει τους γονείς και συνακόλουθα τους Συνδέσμους Γονέων.

    2.5. Σε σχέση με την ευθύνη για τη χρήση της όλα αφήνονται στην εποικοδομητική ασάφεια. (Άλλωστε αυτή είναι η πρακτική που, εσκεμμένα, μάλλον, - η επανάληψή της μειώνει την πιθανότητα του ακούσιου -, το ΥΠΠΑΝ, ο πολιτικός προϊστάμενος και το Επιτελείο του εφαρμόζουν από τις 9 Μαρτίου 2020, αφήνοντας τις Διευθύνσεις και τους εκπαιδευτικούς να αποσαφηνίσουν τους χρησμούς τους)

    2.6. Κρίσιμο ζητούμενο για τον κάθε εκπαιδευτικό και τον Διευθυντή: Ποιος θα είναι ο χειρισμός και η ευθύνη για τις όποιες επιπλοκές ενδεχομένως η μάσκα προκαλέσει στην υγεία του όποιου φέροντα την;

3. Το ΥΠΠΑΝ πέταξε στον κάλαθο τη χρυσή ευκαιρία – αλήθεια, δεν είναι από αυτή την Κυβέρνηση που ακούσαμε πλειστάκις τη ρήση «κάνουμε την κρίση ευκαιρία»; - για τη μείωση των παιδιών ανά τμήμα και το μέτρο αυτό εξαφανίστηκε από τον οδικό χάρτη ενώ είχε με στόμφο εξαγγελθεί.

4. Ξεκάθαρα, για ακόμα μια φορά, τονίζεται: Ό, τι καταγράφεται εδώ αφορά και την Προδημοτική και την Ειδική Εκπαίδευση. Όμως, οι δύο αυτές βαθμίδες έχουν και τα δικά τους ιδιάζοντα χαρακτηριστικά και ζητήματα – ζητούμενα, τα οποία καθόλου δε φαίνεται να μελετήθηκαν, και πάλι, έγκαιρα, από την Αρμόδια Αρχή.

5. Όπως και τον Μάιο του 2020 πρωτόκολλα ασφάλειας και υγείας δεν έχουν ακόμη ετοιμαστεί.

    5.1. Τονίζεται, επίσης, ότι μέχρι στιγμής δε βλέπουμε να έχει ληφθεί οποιαδήποτε πρόνοια για τα παιδιά ή τους εκπαιδευτικούς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

6. Αναφορικά με την ετοιμότητα των σχολείων να εφαρμόσουν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε περισσότερο εύρος, αν παραστεί ανάγκη, καμιά αναβάθμιση ούτε των υποδομών ούτε του εξοπλισμού έγινε.

    6.1. Σημειώνεται ότι δεν μπορεί να γίνει ανεκτό, γιατί πλέον δεν μπορεί να χαρακτηριστεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η συνέχιση της επιβάρυνσης του οικογενειακού βαλαντίου των εργαζομένων για να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις του εργοδότη και της Αρμόδιας Αρχής για την όποια τηλεργασία.

7. Πρόσθετα με τα πιο πάνω να πούμε ότι το ΥΠΠΑΝ και η Κυβέρνηση κρύφτηκε και πάλι πίσω από το ομιχλώδες τοπίο της πανδημίας και δεν προώθησε καμιά πολιτική ή ενέργεια στη βελτίωση των κλιματολογικών συνθηκών στα σχολεία.

Επίσης σημειώνουμε:

  1. ΣΗΜΕΙΩΣΗ 1: Οι εκπαιδευτικοί θα εφαρμόσουν τις οδηγίες της προϊστάμενης αρχής. Δικαιούνται, όμως, να έχουν άποψη και έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα να την εκφράζουν, όσο και αν αυτό ενοχλεί κάποιους.
  2. ΣΗΜΕΙΩΣΗ 2: Οι εκπαιδευτικοί δικαιούνται και το ζητούν από την Οργάνωσή τους να στέκει σταθερά και στιβαρά δίπλα τους, να προστατεύει το δικαίωμα της έκφρασης της άποψης αλλά και να βρίσκει εκείνες τις διόδους διεκδίκησης της διευκόλυνσης του έργου τους και της προάσπισης της επαγγελματικής αξιοπρέπειας και κύρους τους.
  3. ΣΗΜΕΙΩΣΗ 3: Οι εκπαιδευτικοί δικαιούνται ένα εργασιακό περιβάλλον υγιές και ασφαλές, όπως και οι μαθητές ένα μαθησιακό περιβάλλον υγιές και ασφαλές. Η Εκπαίδευση είναι αναφαίρετο δικαίωμα και η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει την απρόσκοπτη παροχή της σε όλους!

Σε ό, τι αφορά στην ηγεσία της ΠΟΕΔ απαιτούμε να υπάρχει από το σύνολό της σταθερή γραμμή στήριξης των εκπαιδευτικών και υποστήριξης του έργου τους με αιτούμενο τη διόρθωση των στρεβλώσεων. Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες είναι επιβεβλημένη η παρουσία όλων δίπλα από τα Μέλη της Οργάνωσης, ως επίσης και η σαφής γραμμή απέναντι στις κυβερνητικές αποφάσεις, που αφήνουν στην αβεβαιότητα τον εκπαιδευτικό, τον μαθητή, το δημόσιο σχολείο