Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών

Με ανακοίνωσή της η  Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων Νηπιαγωγών ΑΚΙΔΑ αναφέρει:

«Με τη δημοσίευση της Αρχικής Εγκυκλίου για την Έναρξη του σχολικού έτους και τη λειτουργία του σχολείου για το 2020 – 2021, 13/8/2020, δεν προνοείται καμιά εξέλιξη στη διαδικασία ολοκλήρωσης της εφαρμογής του Υπεύθυνου Τμήματος στη Δημοτική, Προδημοτική και Ειδική Εκπαίδευση.  Μέσα από αυτό το γεγονός διαφαίνεται ξεκάθαρα:

  1. Η πρόθεση του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και της Κυβέρνησης να μην υλοποιήσουν τα υπεσχημένα του Οκτωβρίου του 2018 καθώς και τις αποφάσεις που λήφθηκαν στη ΜΕΠΕΥ το διάστημα που ακολούθησε την κρίση του στη Δημόσια Εκπαίδευση του 2018. Ο Υπουργός οφείλει να ξεκαθαρίσει τη θέση του έναντι τόσο του ίδιου του θεσμού της ΜΕΠΕΥ αλλά και του Κοινωνικού Διαλόγου όσο και των αποφάσεων – συμφωνιών στα πλαίσια αυτής.
  2. Η απαξίωση του Υπουργού και της Κυβέρνησης γενικά προς την ΠΟΕΔ ως εταίρο αλλά και η άνεση να αρνούνται ακόμα και τα θεσμικώς συμφωνηθέντα.
  3. Η πολιτική της αδιαφορίας ως προς τις πραγματικές ανάγκες για ανθρωποκεντρικό σχολείο. Η αναστολή φοίτησης αλλά και γενικότερα η αναστολή λειτουργίας της οικονομίας δημιούργησε σωρεία προβλημάτων, τα οποία θα αγγίξουν και τη σχολική ζωή. Η ανάγκη διαχείρισής τους αναδεικνύει όσο ποτέ άλλοτε, προσθετικά πάντα, τη σημασία του θεσμού του Υπεύθυνου Τμήματος. Η μη προώθηση της ολοκλήρωσης του θεσμού αναδεικνύει την έλλειψη πραγματικής πολιτικής βούλησης για ενίσχυση του δημόσιου σχολείου ιδιαίτερα στο ανθρωπιστικό επίπεδο λειτουργίας του.
  4. Αφού σε αυτό το ζήτημα, όπου οι συμφωνίες και οι αποφάσεις ήταν ξεκάθαρες, η Κυβερνητική Πλευρά υπαναχώρησε με τον πιο εύκολο τρόπο, αντιλαμβάνεται ο αντικειμενικός παρατηρητής την έλλειψη αξιοπιστίας της τόσο ως συνομιλητή όσο και ως Αρμόδια Αρχή για τη λειτουργία του Δημόσιου Σχολείου.

Ως εκ των πιο πάνω η Α.Κί.ΔΑ. σημειώνει:

  1. Επιβάλλεται η σύγκληση έκτακτης συνεδρίας του ΔΣ της ΠΟΕΔ πριν από τη συνάντηση με τον Υπουργό, η οποία είναι καθορισμένη για τις 19/8/2020. Στη συνεδρία θα πρέπει να συγκεκριμενοποιηθεί η κριτική για την όλη στάση του Υπουργείου και της Κυβέρνησης καθώς και οι προτάσεις της ΠΟΕΔ για την αλλαγή πολιτικής υποστήριξης του δημόσιου σχολείου αλλά και του λειτουργού του σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.
  2. Η ΠΟΕΔ πρέπει να απαιτήσει άμεσα συγκεκριμένες απαντήσεις στα ερωτήματα σε σχέση με τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων τόσο για την έναρξη αλλά και για όλη τη σχολική χρονιά.
  3. Επιβάλλεται, ακόμη, να ζητηθούν συγκεκριμένες απαντήσεις ως προς το πώς το Υπουργείο αντιλαμβάνεται την πραγματική παροχή σύνολης αγωγής των παιδιών, όπως αυτή ορίζεται στις βασικές αρχές της Δημόσιας Εκπαίδευσης της Κύπρου σε συνάρτηση με τα όσα επηρεάζουν το σχολείο και αφορούν τη πανδημία.
  4. Άμεσα και με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο πρέπει να τεθεί το αίτημα για πραγματική ενίσχυση τόσο στον μαθησιακό όσο και στους λοιπούς τομείς του Δημόσιου Σχολείου για να τύχουν διαχείρισης οι πληγές, τα κενά και τα ζητήματα που η πανδημία και η αναστολή φοίτησης δημιούργησε.
  5. Τέλος, η ΠΟΕΔ θα πρέπει να απαιτήσει από το Υπουργείο να στηρίξει τεχνολογικά τα σχολεία και να ενισχύσει όλες τις οικογένειες σε σχέση με αυτό τον τομέα, έτσι ώστε η όποια χρήση και αξιοποίηση της Τεχνολογίας να μη δημιουργεί χάσματα μεταξύ των μαθητών.
  6. Είναι ξεκάθαρο πως στις συναντήσεις με τον Υπουργό, πλέον, επιβάλλεται να απαιτηθεί η τήρηση επίσημων πρακτικών, τα οποία και θα δημοσιοποιούνται, τόσο για ενημέρωση των ενδιαφερομένων αλλά και της κοινωνίας όσο και για να είναι δυνατή η παρακολούθηση της προόδου υλοποίησης των συμφωνηθέντων».