Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών

Με ανακοινωσή της η Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων Νηπιαγωγών αναφέρει:

«Σε σχέση με την επίμαχη, αδόκιμη ενέργεια του ΥΠΠΑΝ στις 20 Μαΐου 2020 να ανακοινώσει 12 ώρες πριν την επανέναρξη της φοίτησης των παιδιών στα σχολεία τις αυστηρές ιατρικές προϋποθέσεις για να μπορέσουν οι μαθητές των Ειδικών Μονάδων να επανέλθουν,  στην ουσία επιβεβαίωσε, ανάμεσα σε άλλα, δύο τραγικές αλήθειες, τις οποίες επισημαίνουμε για πολλοστή φορά και όχι μόνο κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού:

  1. Η απουσία πλάνου για έγκαιρη λήψη μέτρων για σωστή οργάνωση των ενεργειών
  2. Η απουσία του μέτρου στη διαχείριση ευαίσθητων ζητημάτων, όπως η σωστή προσέγγιση των θεμάτων της Ειδικής Εκπαίδευσης.

Διευκρινίζουμε πως σε ό, τι αφορά την αναγκαιότητα λήψης και εφαρμογής της σχετικής απόφασης στην ουσία της, αυτό αποτελεί αναμφισβήτητα αρμοδιότητα και, κυρίως, ευθύνη, των ειδικών επί της διαχείρισης της πανδημίας.

Αυτό που συνιστά σοβαρή πολιτική αναλγησία και διοικητική αστοχία είναι η έλλειψη διακριτικότητας κι έγκαιρης προσέγγισης του όλου θέματος. Οι οικογένειες των παιδιών, χωρίς να μπαίνουν για ακόμα μια φορά στο κλειδοσκόπιο της κοινωνικής στοχοποίησης, σε συνεργασία με τις διευθύνσεις των σχολείων και της κατάλληλης στήριξης από αυτές, θα προέβαιναν στις αναγκαίες διαδικασίες διασφάλισης των προϋποθέσεων έγκαιρα, εφόσον αυτό τεκμαίρεται πραγματικά και χωρίς να γίνονται αντικείμενο δημόσιας συζήτησης για ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα, που ακουμπά και στα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα. Δυστυχώς από πλευράς του ΥΠΠΑΝ αυτά φαίνεται να είναι ψιλά γράμματα.

Είναι ξεκάθαρο πως όλοι οι άνθρωποι που καλούνται να συνυπάρξουν στην Ειδική Μονάδα, Εκπαιδευτικοί, Μαθητές, Σχολικοί Συνοδοί, δεν μπορούν να εφαρμόσουν, στον βαθμό που επιβάλλεται από τον νόμο, το μέτρο της τήρησης των αποστάσεων.

Είναι δε η ευκαιρία να τονιστεί, για ακόμα μια φορά, πως αναδεικνύεται η ανάγκη όλοι να αποδεχθούν την αρχή της παροχής αγωγής κι εκπαίδευσης στη βάση των δυνατοτήτων και των ιδιαιτεροτήτων του κάθε παιδιού.

Ως εκ τούτου για να είναι εφικτή η κατά το δυνατόν καλύτερη κι επιτυχής λειτουργία της κάθε Ειδικής Μονάδας και μέσα στο νέο πλαίσιο λειτουργίας των σχολείων, είναι προφανές και αυτονόητο πως από πλευράς του ΥΠΠΑΝ επιβάλλεται:

  1. Να επιταχύνει τις διαδικασίες διασφάλισης της παρουσίας όλων σε πλαίσιο υγιούς διαβίωσης. Τα χρονοδιαγράμματα που μπήκαν στις διευκρινιστικές ανακοινώσεις μόνο ροκάνισμα του χρόνου θα επιτύχουν.
  2. Να δώσει σε όλα τα παιδιά αυτό που πραγματικά χρειάζονται τόσο ως αγωγή κι εκπαίδευση, όσο και ως υποστήριξη.
  3. Να αναθεωρήσει άμεσα, δε, την απόφαση για μη διορισμό σχολικών συνεργατών για τα παιδιά που εκδηλώνουν σοβαρά ζητήματα επιθετικής συμπεριφοράς».