Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών

Αδικαιολόγητη κωλυσιεργία από πλευράς ΥΠΑΝ, για τα θέματα Αντικαταστάσεων και Αντικαταστατών!

Η κάλυψη των κενών που προκύπτουν στα σχολεία από απουσίες του μόνιμου προσωπικού με την αναγκαία εργοδότηση αντικαταστατών, είναι ένα θέμα που διαρκώς επανέρχεται στο προσκήνιο της δημόσιας εκπαίδευσης στην Κύπρο, φανερώνοντας αδυναμίες και καθυστερήσεις από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας. Παρά το γεγονός ότι η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων απαιτεί άμεση και αποτελεσματική αναπλήρωση των κενών, το ΥΠΑΝ φαίνεται να αδυνατεί να ανταποκριθεί, κωλυσιεργώντας τόσο στο να δώσει άμεσες λύσεις όσο και στο να προχωρήσει σε οριστικές ρυθμίσεις που θα βοηθήσουν τα σχολεία. Αυτό προκαλεί αναπόφευκτα αναστάτωση σε εκπαιδευτικούς, γονείς και κυρίως στους ίδιους τους μαθητές.

Τα σοβαρά προβλήματα που αφορούν στις προσλήψεις αντικαταστατών, είτε λόγω ασθένειας είτε λόγω άδειας των μόνιμων εκπαιδευτικών, έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις από την ΠΟΕΔ, το ΥΠΑΝ δείχνει να αδιαφορεί, με σημαντικές παραμέτρους του ζητήματος να αναμένουν θεσμικό διάλογο για χρόνια. Η απουσία στρατηγικού σχεδιασμού, η έλλειψη κινήτρων και η απαράδεκτη αντιμετώπιση αυτής της κατηγορίας εργαζομένων, οδηγούν στο να μένουν μαθητές χωρίς εκπαιδευτικούς, πολλές φορές για μεγάλο αριθμό ημερών, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος διδακτικός χρόνος και να επηρεάζεται αρνητικά η συνολική εκπαιδευτική διαδικασία.

Το ΥΠΑΝ οφείλει επιτέλους να ασχοληθεί σοβαρά με το εν λόγω ζήτημα. Η αναγνώριση της σημαντικότητας του ρόλου των αντικαταστατών και η προσφορά καλύτερων όρων εργασίας μπορεί να προσελκύσει περισσότερους ενδιαφερόμενους, συμβάλλοντας στη μείωση των ελλείψεων σε εκπαιδευτικούς στα σχολεία. Οι επηρεαζόμενοι, αν δεν έχουν κίνητρα να εργαστούν και δεν αισθάνονται σεβασμό και εργασιακή ασφάλεια, προφανώς θα συνεχίσουν να γυρίζουν την πλάτη στις αντικαταστάσεις. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη διατήρηση του καταλόγου διοριστέων και μετά το 2027 και με την αναβάθμιση του εργασιακού στάτους των αντικαταστατών, προσφέροντας ελκυστικούς και αξιοπρεπείς όρους εργασίας. Το γεγονός ότι η εξαγγελία του ΥΠΑΝ για πρόταση για τον κατάλογο διοριστέων και έναρξη διαλόγου, πάει από παράταση σε παράταση, καθώς και η άρνηση της Επίσημης Πλευράς να συζητήσει τους εργασιακούς όρους των αντικαταστατών, αποτελούν κύριες αιτίες για την έλλειψη ενδιαφερομένων.

Δυστυχώς, η έλλειψη αντικαταστατών και η αδυναμία κάλυψης των κενών στα σχολεία είναι ένα χρονίζον ζήτημα που κάθε χρόνο επιβαρύνει σημαντικά τα σχολεία, αλλά φαίνεται να μην αποτελεί προτεραιότητα για το ΥΠΑΝ, παρά τις κατά καιρούς δεσμεύσεις ή ακόμα και τον καθορισμό χρονοδιαγραμμάτων από τη μεριά του. Σημειώνεται πως ακόμη βρισκόμαστε στους πρώτους μήνες της νέας σχολικής χρονιάς και παρατηρείται τεράστιος αριθμός αδιάθετων αντικαταστάσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Προφανώς, καθώς προχωρά η σχολική χρονιά, τα πράγματα θα γίνονται ακόμη χειρότερα. Δυστυχώς, ακόμη και ρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν από το ΥΠΑΝ ότι θα εφαρμοστούν που θα βοηθήσουν στην άμβλυνση του προβλήματος (π.χ. δικαίωμα σε συμβασιούχους των Προαιρετικών Ολοήμερων Σχολείων να διεκδικήσουν αντικατάσταση στα σχολεία τους, υπερωριακή αμοιβή εκπαιδευτικών που ξεπερνούν τις 10 αναπληρώσεις κλπ.) δεν έχουν προχωρήσει.

Η αποτελεσματική διαχείριση των αντικαταστάσεων και των αντικαταστατών στο κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα είναι κρίσιμη για την εξασφάλιση της ποιότητας της εκπαίδευσης. Παρά τις προκλήσεις που υπάρχουν, η εφαρμογή στρατηγικών βελτίωσης, όπως η βελτίωση των όρων εργασίας τους, η διατήρηση του δικαιώματος για εργασία χωρίς ημερομηνία λήξης κ.ά., μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία ενός πιο αποτελεσματικού εκπαιδευτικού περιβάλλοντος για τους μαθητές μας και τους εκπαιδευτικούς.

 

Μιχάλης Αλεξόπουλος, Βοηθός Γενικός Γραμματέας ΠΟΕΔ, Γενικός Γραμματέας Α.Κί.ΔΑ.