ΤΩΝ ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΣΑΠΗ* ΚΛΑΙΡΗΣ ΣΠΥΡΟΥ* ΚΑΙ ΛΕΩΝΙΔΑ ΧΑΤΖΗΛΟΪΖΟΥ**
Το νέο σύστημα διορισμών που ψηφίστηκε το 2015, προνοεί την κατάργηση του Πίνακα Διοριστέων, δημιουργώντας τεράστιες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό και αφήνοντας εκτεθειμένο το εκπαιδευτικό σύστημα. Η διατήρηση του Πίνακα Διοριστέων δίνει λύση στο πρόβλημα της προσφοράς και της ζήτησης των εκπαιδευτικών αναγκών, διασφαλίζοντας πως οι ανάγκες θα καλύπτονται απρόσκοπτα για τα επόμενα χρόνια.
Με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας και τους διορισμούς που πραγματοποιούνται, οι Πίνακες Διορισίμων δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες, εφόσον είναι πολύ περισσότερες από τους υποψηφίους.
Από τον πιο κάτω πίνακα καθίσταται σαφές ότι οι πίνακες Διορισίμων δεν μπορούν να καλύψουν ούτε το 30% των αναγκών της στελέχωσης σε ειδικότητες που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του εκπαιδευτικού συστήματος .
Αξίζει να σημειωθεί πως η στελέχωση για πλήρωση των βασικών αναγκών του πρωινού σχολείου ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί πλήρως. Παράλληλα, άλλες ανάγκες που προκύπτουν για αντικαταστάσεις, τα ολοήμερα, τα απογευματινά προγράμματα του ΥΠΑΝ κ.ά., καλύπτονται αποκλειστικά από τον Κατάλογο Διοριστέων.
Η τροποποίηση της νομοθεσίας και η ρύθμιση της μη κατάργησης του Πίνακα Διοριστέων, πέραν του ότι είναι η μόνη δίκαιη λύση για κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών, επίσης θα αμβλύνει το εργασιακό άγχος χιλιάδων εκπαιδευτικών, θα εξασφαλίσει πως η υπηρεσία των επηρεαζόμενων εκπαιδευτικών και η επένδυση του Κράτους δεν θα πάει χαμένη, θα δείξει σεβασμό στην προσφορά του ανθρώπινου δυναμικού της εκπαίδευσης, αναγνωρίζοντας τόσο τις σπουδές και την εκπαιδευτική υπηρεσία των αντικαταστατών, συμβασιούχων και αορίστου εκπαιδευτικών όσο και την κατάρτισή τους. Παράλληλα, η διατήρηση του Πίνακα Διοριστέων διασφαλίζει την παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης, εφόσον επαναδιορίζει τους εκπαιδευτικούς που στελεχώνουν τα σχολεία επί σειρά ετών, αξιοποιώντας την πολυετή εμπειρία και τις επιμορφώσεις τους.
Η πρόταση για Διατήρηση του Πίνακα Διοριστέων δεν αντιμάχεται το νέο σύστημα διορισμών, αν και αποτελεί κοινή παραδοχή ότι αυτό επιδέχεται σημαντικών βελτιώσεων.
Συμπερασματικά, βάση των δεδομένων, αν δεν τροποποιηθεί η νομοθεσία και τελικά καταργηθούν οι Πίνακες Διοριστέων το 2027, τις σημαντικότερες επιπτώσεις θα έχουν τα παιδιά, τα οποία θα φοιτούν σε υποστελεχωμένα σχολεία, με προσωπικό μίας χρήσης. Η εισήγηση για διατήρηση του καταλόγου Διοριστέων δεν επιφέρει κανένα επιπρόσθετο κόστος για το Κράτος και εξυπηρετεί τις βασικές αρχές της Δημόσιας Διοίκησης, όπως είναι η διαφάνεια, ο αποκλεισμός πιθανών παρεμβατισμών και η αρχή της ίσης μεταχείρισης.
*Αντικαταστάτρια εκπαιδευτικός Δημοτικής, μέλος Α.Κί.ΔΑ.
*Αντικαταστάτρια εκπαιδευτικός Δημοτικής, μέλος Α.Κί.ΔΑ.
**Μέλος ΕΔΣ ΠΟΕΔ, Οργανωτικός Γραμματέας Α.Κί.ΔΑ.