Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών

Η δημόσια τοποθέτηση του Διευθυντή των Τεχνικών Υπηρεσιών του ΥΠΠ και Πολιτισμού (με την έγκριση του Υπουργού Παιδείας;) για ακαταλληλότητα των κλιματιστικών στις Αίθουσες Διδασκαλίας στα Δημοτικά Σχολεία, στα Δημόσια Νηπιαγωγεία και τα Ειδικά Σχολεία μάς αναγκάζει απλά να θυμίσουμε τα πιο κάτω:

  1. Για χρόνια ΑΠΑΓΟΡΕΥΑΝ την τοποθέτηση ανεμιστήρων στις αίθουσες διδασκαλίας. Όταν κάποιοι Σύνδεσμοι Γονέων τους αγνόησαν και συνεργάστηκαν με τις Σχολικές Εφορείες (μπορεί και όχι) και με τις Διευθύνσεις των σχολείων (και καλά έκαναν στην προκειμένη περίπτωση) και τοποθέτησαν ανεμιστήρες σε τάξεις, δημιουργώντας προηγούμενο, οι ΤΥ του ΥΠΠ αναγκάστηκαν να παραδεχτούν πως όχι μόνο δεν τεκμαίρεται η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ αλλά επιβάλλεται να τοποθετηθούν οι ανεμιστήρες τοίχου. Και εγένετο πολιτική θέση του ΥΠΠ!
  1. Όταν λένε ότι ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ τα κλιματιστικά ας εξηγηθεί στους πολίτες γιατί επιτρέπεται η εγκατάσταση τους, πέρα των γραφείων, σε εργαστήρια, Αίθουσες Ειδικής Εκπαίδευσης, λυόμενες αίθουσες διδασκαλίας, Αίθουσες Πολλαπλής Χρήσης και όχι στις αίθουσες διδασκαλίας.
  1. Για χρόνια ΑΠΑΓΟΡΕΥΑΝ τα στέγαστρα στην αυλή, πάνω από κομμάτι του υπαίθριου χώρου ή από γήπεδα καλαθόσφαιρας (με πρέμιξ, των οποίων στα 40ρια έρεε το κατράμι) και όταν κάποιοι Σύνδεσμοι Γονέων τους αγνόησαν και συνεργάστηκαν με τις Σχολικές Εφορείες (μπορεί και όχι) και με τις Διευθύνσεις των σχολείων (και καλά έκαναν στην προκειμένη περίπτωση) και κατασκεύασαν στέγαστρα, δημιουργώντας προηγούμενο, τώρα τα επιτρέπουν. Υπάρχει φυσικά η απαίτηση για σεβασμό και συνέχεια του αρχιτεκτονικού σχεδίου, κάτι που επιβάλλεται, αλλά η απαγόρευση ήρθη!
  1. Επέτρεψαν μετά από πολλές προσπάθειες την εγκατάσταση συστήματος κεντρικής θέρμανσης. Σε καμιά περίπτωση, όμως, δεν εκπόνησαν, έστω, μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για ενίσχυση των υφιστάμενων σχολικών κτιρίων με θερμομόνωση ή διπλά τζάμια στα παράθυρα και τις πόρτες.

ΔΕΔΟΜΕΝΑ: (1) Οι καιρικές συνθήκες της Κύπρου αλλάζουν ραγδαία και προς το χειρότερο (σκόνη, καύσωνα, απότομη εναλλαγή φαινομένων χειμώνα – καλοκαιριού) (2) Τα σπίτια, οι εσωτερικοί χώροι εργασίας, ιδιωτικά σχολεία όχι μόνο εξοπλίζονται αλλά και εκσυγχρονίζουν τα συστήματα κλιματισμού τους.

ΕΡΩΤΗΜΑ: Μπορεί η κυπριακή κοινωνία να εμπιστεύεται τις Τεχνικές Υπηρεσίες του ΥΠΠ; Μπορεί η κυπριακή κοινωνία να εμπιστεύεται την όποια πολιτική ηγεσία του ΥΠΠ αν αίρεται και φέρεται από σώμα λειτουργών με τέτοιες προσεγγίσεις;

ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ η ορθολογιστική τεκμηριωμένη απάντηση στο αίτημα εκπαιδευτικών, γονέων και παιδιών μέσα από μελέτη με επιστημονικά, σύγχρονα εργαλεία της όλης κατάσταση, όπως διαμορφώνεται στις νέες κλιματικές συνθήκες και διαμόρφωση υπεύθυνης πολιτικής θέσης τόσο από τον Υπουργό Παιδείας όσο και ευρύτερα από την Κυβέρνηση. (ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η δήλωση του νυν Υπουργού Γεωργικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, τέως Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, χθες στο πρόγραμμα ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΚΑΙ ΚΑΤΙ, χθες, 13/6/2018, αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής, αφού καταφάσκει την ικανοποίηση της συγκεκριμένης ανάγκης)