Οι περιπέτειες του Οδυσσέα

Άσκηση συμπλήρωσης κενών

Γράψε τις απαντήσεις σου στα κενά. Μόλις εισάγεις όλες τις απαντήσεις σου, κάνε κλικ στο κουμπί "Έλεγχος απάντησης".
Μπορείς να πατήσεις το κουμπί "Βοήθεια" για να πάρεις ένα γράμμα αν δυσκολεύεσαι να βρεις την απάντηση. Μπορείς επίσης να πατήσεις το κουμπί "[;]" για να πάρεις άλλη βοήθεια. Και στις δύο περιπτώσεις χάνεις βαθμούς.
Με το έξυπνο σχέδιο του οι Έλληνες κατέλαβαν και κατέστρεψαν ολόκληρη την , χωρίς να σεβαστούν ούτε τους των θεών. Γι' αυτό και οι θεοί με τους βασιλιάδες των Ελλήνων κι αποφάσισαν να τους τιμωρήσουν κάνοντάς τους πάρα πολλά κατά την επιστροφή τους από την Τροία στην Ελλάδα. Τις πιο πολλές ταλαιπωρίες τις είχε ο Οδυσσέας, που χρειάστηκε δέκα χρόνια για να γυρίσει στην . Το ταξίδι του Οδυσσέα ονομάστηκε Οδύσσεια και μας το περιγράφει και πάλι ο αρχαίος ποιητής .
Επιστρέφοντας ο Οδυσσέας πέρασε αρχικά από τη χώρα των Κικόνων χωρίς πρόβλημα. Περνώντας όμως από τη χώρα των λωτοφάγων έχασε πολλούς συντρόφους του που έφαγαν από εκείνο το περίεργο φρούτο, το , ξεχνώντας την καταγωγή τους και μένοντας για πάντα εκεί.
Κατόπιν έφτασε με τους υπόλοιπους στο νησί των κυκλώπων που ήταν γίγαντες, δηλαδή είχαν μόνο ένα στο μέτωπο. Κινδύνεψαν πραγματικά όταν εγκλωβίστηκαν στη σπηλιά του δυνατότερου κύκλωπα, του Πολύφημου. Με την εξυπνάδα και την πονηριά του ο Οδυσσέας ξεγέλασε τον Πολύφημο, χαρίζοντας τη σωτηρία όχι μόνο στον εαυτό του αλλά και στην υπόλοιπη ομάδα του.
Έπειτα πέρασαν από το νησί του θεού των ανέμων. Ο λυπήθηκε τον Οδυσσέα κι έκλεισε μέσα σ' ένα όλους τους άγριους ανέμους, αφήνοντας απ' έξω μονάχα τον ήρεμο άνεμο. Η καχυποψία και η δυσπιστία των συντρόφων του όμως τους έκανε ν' ανοίξουν το ασκί κι έτσι να ξεσπάσει . Όσοι γλίτωσαν από τον πνιγμό, έφτασαν στο νησί των . Για να γλιτώσουν απ' αυτές έκελισαν τ' τους με κερί, ενώ τον Οδυσσέα τον έδεσαν στο του πλοίου. Πέρασαν μετά από το στενό της Σκύλλας και της Χάρυβδης κι έφτασαν στο νησί του Ήλιου.