Επικονίαση - γονιμοποίηση του άνθους

Άσκηση συμπλήρωσης κενών

Γράψε τις απαντήσεις σου στα κενά. Μόλις εισάγεις όλες τις απαντήσεις σου, κάνε κλικ στο κουμπί "Έλεγχος απάντησης".
Μπορείς να πατήσεις το κουμπί "Βοήθεια" για να πάρεις ένα γράμμα αν δυσκολεύεσαι να βρεις την απάντηση. Μπορείς επίσης να πατήσεις το κουμπί "[;]" για να πάρεις άλλη βοήθεια. Και στις δύο περιπτώσεις χάνεις βαθμούς.
Τα λουλούδια με τα όμορφά τους και την ωραία τους ελκύουν κοντά τους τις . Οι μέλισσες επισκέπτονται τα για να πάρουν από εκεί τη γύρη και να πιούν από το χυμό τους. Οι μέλισσες χρησιμοποιούν τα υλικά που παίρνουν από τα λουλούδια για να φτιάξουν την τροφή τους που δεν είναι άλλο από το νόστιμο, ωφέλιμο και θρεπτικό .
Ωστόσο με τις επισκέψεις τους στα λουλούδια, οι μέλισσες δεν εξυπηρετούν αποκλειστικά τον εαυτό τους αλλά προσφέρουν υπηρεσία και στα ίδια τα λουλούδια. Βοηθούν στην . Πάνω στα ποδαράκια των μελισσών κολλάει γύρη από τους των στημόνων, την οποία μεταφέρουν από λουλούδι σε λουλούδι. Η μεταφορά της γύρης και μπορεί να γίνει και με το φύσημα του αέρα. Όταν οι κόκκοι της γύρης καθίσουν πάνω στο του ύπερου, ένας απ' αυτούς προχωράει μέσα στο , φθάνει στην κι εκεί ενώνεται μ' ένα ωάριο. Μετά τη , το ωάριο που ενώθηκε με τη γύρη γίνεται ένα , ενώ η ωοθήκη μετατρέπεται σιγά - σιγά σε καρπό.