Η εκπαίδευση των παιδιών στην αρχαία Σπάρτη

Άσκηση συμπλήρωσης κενών

Γράψε τις απαντήσεις σου στα κενά. Μόλις εισάγεις όλες τις απαντήσεις σου, κάνε κλικ στο κουμπί "Έλεγχος απάντησης".
Μπορείς να πατήσεις το κουμπί "Βοήθεια" για να πάρεις ένα γράμμα αν δυσκολεύεσαι να βρεις την απάντηση. Μπορείς επίσης να πατήσεις το κουμπί "[;]" για να πάρεις άλλη βοήθεια. Και στις δύο περιπτώσεις χάνεις βαθμούς.
Όταν τα αγόρια γίνονταν χρόνων, τότε τα έπαιρνε το κράτος και φρόντιζε για τη μόρφωσή τους. Τα χώριζαν σε . Ο γύμναζε τα παιδιά και προσπαθούσε να διαπλάσει το χαρακτήρα τους. Καθημερινά γυμνάζονταν στο τρέξιμο, στο πήδημα, στην πάλη, στο δίσκο και στο ακόντιο, για ν' αποκτήσουν γερά κορμιά και να γίνουν αργότερα πολεμιστές. Συμμετείχαν επίσης σε αθλητικούς αγώνες. Για να σκληραγωγούνται περισσότερο τα συνήθιζαν στις ταλαιπωρίες. Φορούσαν τον ίδιο και ήταν ολόχρονα. Κοιμούνταν σε στρώμα κι έτρωγαν ζωμό. Μάθαιναν μονάχα λίγη κι .
Το κράτος φρόντιζε επίσης και για την ανατροφή των κοριτσιών. Γυμνάζονταν πολύ και τα κορίτσια, διότι πίστευαν πως μόνο από γερό σώμα θα γεννιόντουσαν αργότερα γερά παιδιά. Φορούσαν κι αυτά κοντό χιτώνα, ανοικτό στο πλάι, για να γυμνάζονται ευκολότερα. Όλα τα παιδιά διδάσκονταν και .
Μόλις γεννιόταν κάποιο παιδί, χωρίς δεύτερη σκέψη ριχνόταν από τον για να πεθάνει, αφού το θεωρούσαν .