Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών
«Εκεί που ανοίγει ένα σχολείο, κλείνει μια φυλακή».
Βίκτωρ Ουγκώ
«Ο πραγματικά σοφός δάσκαλος δεν είναι αυτός που σε σπρώχνει μέσα στον οίκο της σοφίας, αλλά αυτός που σε οδηγεί στο κατώφλι του μυαλού σου».
Χαλίλ Γκιμπράν
«Παιδεία είναι αυτό που επιβιώνει όταν όλα όσα έχουν μαθευτεί ξεχνιούνται».
B.F. Skinner
«Το παιδί είναι μαζί ελπίδα και υπόσχεση για την ανθρωπότητα».
Μαρία Μοντεσσόρι
«Ο τελικός σκοπός της εκπαίδευσης είναι να μετατρέψει τους καθρέφτες σε παράθυρα».
Sydney J. Harris
«Τα παιδιά πρέπει να διδάσκονται πώς να σκέφτονται, όχι τι να σκέφτονται».
Margaret Mead
«Ο μέτριος δάσκαλος μιλάει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο εξαιρετικός δάσκαλος δείχνει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει».
William Arthur Ward
« Ο στόχος της εκπαίδευσης στη νεαρή παιδική ηλικία θα πρέπει να είναι να ενεργοποιήσει τη φυσική επιθυμία του παιδιού να μάθει».
Μαρία Μοντεσσόρι

Σε σχέση με τον διάλογο που επιβάλλεται να (ενώ έπρεπε να είχε) γίνει επί των μισθοδοτικών και συνταξιοδοτικών ωφελημάτων των εκπαιδευτικών η ΑΚίΔΑ σημειώνει τα ακόλουθα:

(1) Στις 31/5/2018 ο Υπ. Οικονομικών παρέδωσε στις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις των Εκπαιδευτικών πρόταση για σταδιακή απαλοιφή των αποκοπών μισθών και δημιουργία Ταμείου Προνοίας. Ζήτησε άμεσα την αντίδραση τους για κλείσιμο συμφωνίας, έτσι ώστε να είναι δυνατή η ψήφιση της από τη Βουλή πριν τις θερινές διακοπές. ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΠΩΣ ο ΥπΟικ είχε δεσμευτεί να αξιοποιήσει το διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου 2018 (αμέσως μετά την υπογραφή της Συμφωνίας Πλαίσιο) για να δώσει προτάσεις, να γίνουν μελέτες και ουσιαστικός, διεξοδικός διάλογος με κατάληξη συμφωνίας στις 31/5. Αντ' αυτού, δεν γίνεται καμιά νύξη για πέντε μήνες, δίνει πρόταση στις 31/5 και ζητά κλείσιμο συμφωνίας με συνοπτικές διαδικασίες.

(2) Ο ΥπΟικ είχε δεσμευτεί να δώσει προτάσεις για τις Γενικές Αυξήσεις της διετίας 1/1/2017-31/12/2018, για την άρση των τιμωρητικών οικονομικών προνοιών σε πρόωρες αφυπηρετήσεις, για το Ταμείο Προνοίας και την απαλοιφή των αποκοπών. ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΠΩΣ στις προτάσεις του δεν περιλαμβάνεται καμιά αναφορά στα συνταξιοδοτικά, η απαλοιφή των αποκοπών συγχωνεύεται με την (μη) παραχώρηση Γενικών Αυξήσεων  και ο συνδυασμός της σταδιακής απαλοιφής των αποκοπών σε συνδυασμό με τις Γενικές Αυξήσεις αφορά το διάστημα 1/7/2018 και μετά και όχι ολόκληρη τη διετία.

(3) Η σταδιακή απαλοιφή των αποκοπών ξεκινά την 1η/7ου/2018 και ολοκληρώνεται στις 31/12/2022. ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΠΩΣ αυτό συμπίπτει με την κορύφωση της προεκλογικής εκστρατείας για τις Προεδρικές Εκλογές του Φλεβάρη του 2023.

Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω αλλά επίσης και το ότι είναι μια ουσιαστική αφετηριακή ενέργεια προς άρση των συνεπειών της άδικης επίθεσης κατά του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, που επισυνέβηκε το 2011 – 2013, η ΑΚίΔΑ θεωρεί επιβεβλημένη τη συμμετοχή της ΠΟΕΔ σε διαπραγμάτευση των προτάσεων σε πλήρη συνοδοιπορία, συντονισμό και συνεργασία με την ΟΕΛΜΕΚ και την ΟΛΤΕΚ, με σκοπό τη βελτίωση τους και τη διάνοιξη διεξόδου στα όσα αδιέξοδα δημιουργήθηκαν το διάστημα που πέρασε.

Και κάτι πρόσθετο: Αναμενόμενη η αντίδραση από την πρώτη στιγμή του ΚΕΒΕ και της ΟΕΒ, αφού αυτοί ενορχήστρωσαν την όλη κατάσταση αποψίλωσης του Δημόσιου Τομέα με το τετράπτυχο, λιγότερος δημόσιος τομέας, χαμηλότεροι μισθοί, λιγότεροι δημόσιοι υπάλληλοι, περιθωριοποίηση του συνδικαλισμού. Ένα πλέγμα αποδυνάμωσης του δημόσιου τομέα και του εργαζόμενου, το οποίο συνιστά άλλοθι για μισθούς πείνας και εκμετάλλευσης στον ιδιωτικό τομέα, με το εύηχο σύνθημα ότι με χαμηλά κόστη παραγωγής, θα δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη και θα ανοίξουν θέσεις εργασίας. Θέσεις εργασίας με αμοιβές των 300 και 500 ευρώ, σε ένα μεγάλο εύρος, γιατί υπάρχουν και οι φωτεινές εξαιρέσεις των ιδιωτών εργοδοτών.

Η ΑΚίΔΑ θα εξετάσει σε βάθος το όλο ζήτημα σε συνεδρία του Διοικητικού της Συμβουλίου την Τρίτη, 5/6/2018, το οποίο συνέρχεται εκτάκτως ενόψει της έκτακτης, επίσης, συνεδρίας του ΔΣ της ΠΟΕΔ, στις 7/6/2018 και θα διαμορφώσει θέση, την οποία θα θέσει στον εσωτερικό διάλογο της Οργάνωσης για λήψη απόφασης αναφορικά με τον τρόπο που η ΠΟΕΔ θα πορευθεί τις αμέσως επόμενες μέρες.

            

Η μόρφωση,
όπως ακριβώς μια γη σε ευδαιμονία,
φέρνει όλα τα αγαθά
Σωκράτης