Α.Κί.ΔΑ

 

 

 

 

Ποιοι είναι Online

Έχουμε 168 επισκέπτες συνδεδεμένους

 

 

Η γνώμη σας μετρά

Για ποια θα θέλατε να ενημερώνεστε περισσότερο σε αυτή τη σελίδα;


Αποτελέσματα

ΑΚΙΔΑ Facebook

Οι ευθύνες για την οικονομική κρίση στην Κύπρο

Οι ευθύνες για την οικονομική κρίση στην Κύπρο

Του Γιώργου Κωνσταντίνου (αναπληρωτή  γενικoύ  γραμματέα  ΟΕΚΔΥ-ΣΕΚ)

Η οικονομία του τόπου μας βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση των τελευταίων 30 ετών. Ποιος ευθύνεται για αυτή την κατάσταση και ποιος θα πληρώσει για να ξεφύγουμε από την κρίση;

Τις τελευταίες μέρες βλέπουμε τα πλουσιόπαιδα των κομμάτων να βάλλουν ενάντια στις συντεχνίες ωσάν να είναι αυτές που έφεραν το κράτος μας σε αυτή την δύσκολη κατάσταση.

Έχουν ξεχάσει την αφαίμαξη των πολιτών με τη  φούσκα του χρηματιστηρίου. Ξέχασαν ότι τα κόμματά τους και οι κεφαλαιοκράτες που εκπροσωπούν έσπευσαν να επενδύσουν και κέρδισαν σε βάρος των πολιτών. Οι κεφαλαιοκράτες αυτοί επένδυσαν στην συνέχεια στη γη και την ακίνητη ιδιοκτησία. Μεθοδικά ανέβασαν τις τιμές και πάλι σε βάρος των απλών πολιτών και έγινε η απόκτηση στέγης όνειρο απατηλό για πολλούς πολίτες χαμηλά αμειβόμενους. Μόνος στόχος τους το οικονομικό τους κέρδος. Η οικονομία μας τότε αναπτύχθηκε λόγω της ανάπτυξης της οικοδομικής βιομηχανίας και της πώλησης ακινήτων (διαμερισμάτων και εξοχικών κατοικιών σε ξένους). Η Κυβέρνηση του Τάσσου Παπαδόπουλου με συγκυβέρνηση το ΑΚΕΛ δεν ασχολήθηκε με άλλους τομείς ανάπτυξης της οικονομίας ωσάν να είχαμε απεριόριστες εκτάσεις γης και θα κτίζαμε και θα πουλούσαμε χωρίς τελειωμό. Όταν σταμάτησαν να αγοράζουν οι Εγγλέζοι την γη που τους πουλούσαν άρχισε και σε εμάς η κρίση. Η ΣΕΚ φώναζε εδώ και τέσσερα χρόνια να παρθούν μέτρα για αντιμετώπιση της επερχόμενης κρίσης. Κανένας δεν άκουε, υποστήριζαν ότι η οικονομία μας είναι αλώβητη, ωσάν να είμαστε η οικονομική υπερδύναμη του πλανήτη.
Η Κυβέρνηση Χριστόφια έμεινε παθητικός δέκτης της κατάστασης και αντί να βοηθήσει στην στήριξη της οικονομίας με διαθρωτικά μέτρα ανάπτυξης και εξοικονόμησης οικονομικών πόρων, πεισματικά επέμενε ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα και άφησε τις τράπεζες με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να επενδύσουν τα λεφτά που τους έδωσε η κυβέρνηση για στήριξη των τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα. Με το κούρεμα του ελληνικού χρέους «κουρεύτηκε» και η οικονομία μας. Δεν έφτανε αυτό «ανατίναξαν» και τον μεγαλύτερο ηλεκτροπαραγωγό σταθμό του τόπου μας δίνοντας ακόμη ένα ισχυρό πλήγμα στην λαβωμένη οικονομία μας.

Για την όλη κατάσταση κόμματα και κυβέρνηση έχουν αποποιηθεί των ευθυνών τους και έχουν καταφέρει με την βοήθεια των μέσων μαζικής ενημέρωσης να διαμορφώσουν στην κοινή γνώμη ότι για όλα φταίνε οι συντεχνίες ωσάν να ήταν αυτές που κυβερνούσαν.
Κανένας από κόμματα και κυβέρνηση δεν θέλει να φορολογήσει τον πλούτο, την ακίνητη ιδιοκτησία, δεν αγγίζουν τους φοροφυγάδες που ζουν στην χλιδή, δεν απασχολεί κανένα ότι υπάρχουν 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ ανείσπρακτες οφειλές προς το στο κράτος, δεν νοιάζονται αν δεν υπάρχουν έργα ανάπτυξης για να σωθεί η οικονομία, δεν ασχολούνται με την παραγωγικότητα που είναι η πιο χαμηλή από όλες τις χώρες της Ευρώπης, δεν νοιάζονται για την παράνομη απασχόληση αλλοδαπών αλλά την ευνοούν γιατί είναι φτηνό εργατικό δυναμικό για αυτούς.


Τελικά κυβέρνηση και κόμματα ποιων τα συμφέροντα εξυπηρετούν; Γιατί φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση; Τι να περιμένεις από βουλευτές που είναι γαιοκτήμονες, ζουν στην χλιδή και συναναστρέφονται με όμοιούς τους κεφαλαιοκράτες, εκπροσωπούν με τις επιχειρήσεις ή τα δικηγορικά γραφεία τους επιχειρήσεις και γενικά τον πλούτο;

Οι συντεχνίες από τον καιρό της ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας υποβάλλουν και διεκδικούν αιτήματα στο ύψος της παραγωγικότητας και λαμβάνουν πάντοτε υπόψη την κατάσταση της οικονομίας. Οι συντεχνίες δεν ευθύνονται για την χαμηλή παραγωγικότητα, αντιθέτως επιδιώκουν εδώ και 15 χρόνια να την βελτιώσουν αλλά δυστυχώς κυβέρνηση και εργοδότες απαξιούν. Οι συντεχνίες δεν ευθύνονται για τα παχυλά επιδόματα των βουλευτών και ανώτερων κρατικών αξιωματούχων, τα κόμματα και οι κυβερνήσεις τα εισηγήθηκαν και στην συνέχεια ψήφισαν για αυτά στην Βουλή. Οι συντεχνίες δεν προσλαμβάνουν υπαλλήλους στο Δημόσιο ούτε διορίζουν κρατικούς αξιωματούχους.
Οι συντεχνίες υπερασπίζονται δίκαιους μισθούς και ωφελήματα των εργαζομένων του τόπου μας ώστε να έχουν αξιοπρεπή διαβίωση μέσα σε λογικά πλαίσια. Το έδειξαν και το απέδειξαν μέσα από την πολύχρονη ιστορία τους. Κατάφεραν να υπάρχει ωράριο απασχόλησης, ικανοποιητικοί μισθοί, άδειες ανάπαυσης, άδειες ασθενείας, κοινωνική ασφάλιση κλπ.

Κόμματα και κυβέρνηση προσπαθούν να καταργήσουν αυτά που δίκαια έχει σήμερα ο κάθε απλός εργαζόμενος υπάλληλος, δήθεν για να σωθεί η οικονομία, ωσάν να είναι αυτοί που ευθύνονται για την οικονομική κρίση. Αυτοί που ευθύνονται είναι στο απυρόβλητο και προστατεύονται σε βάρος των χαμηλά αμειβόμενων πολιτών.

Όλοι οι απλοί πολίτες πρέπει να αντιληφθούν την πραγματικότητα και να ξεσηκωθούν, όπως ξεσηκώθηκαν μετά τα τραγικά γεγονότα στο Μαρί και δεν έγλυψαν το γλειφιτζούρι των κυβερνώντων. Ο λαός μας επιτέλους πρέπει να στείλει το μήνυμα ότι δεν ανέχεται την καταπίεση, την διαφθορά και την αδικία.

«Φιλελεύθερος» 08/12/2011 σελ 8

 

Εκπαιδευτικό Υλικό

 

facebook Twitter YouTube
Τελευταία Ενημέρωση:
Κυριακή,
19/01/2020 13:49