Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών

 

Στις 20 Φεβρουαρίου, η ΕΕΥ με ανακοίνωσή[1] της, έδωσε το δικαίωμα σε ειδικούς εκπαιδευτικούς και νηπιαγωγούς να διεκδικήσουν  αντικαταστάσεις στις θέσεις δασκάλων. Η συγκεκριμένη απόφαση προφανώς, λήφθηκε ως ένα μέτρο έκτακτης ανάγκης, σε μια απέλπιδα προσπάθεια αντιμετώπισης των τεράστιων προβλημάτων υποστελέχωσης που παρατηρούνται στα σχολεία δημοτικής, λόγω της δυστοκίας εξεύρεσης αντικαταστατών. Από τη μέρα εφαρμογής του μέτρου αυτού μέχρι και σήμερα, επιβεβαιώνεται πως η εν λόγω πρακτική, έχει μηδαμινή αποτελεσματικότητα και φαίνεται να μην αποτελεί ουσιαστική λύση. Πέρα από αυτό το μέτρο που μπορεί να θεωρηθεί προσωρινή λύση για αντιμετώπιση της πρωτοφανούς κρίσης, η Επίσημη Πλευρά δεν έχει ανακοινώσει τίποτε άλλο. Αντιθέτως, μέσω ανακοίνωσής του το ΥΠΑΝ[2], για επικοινωνιακούς κυρίως λόγους, αναφέρει πως «μελετά σε συνεννόηση με την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας την αξιοποίηση, από την επόμενη σχολική χρονιά, του προσωπικού που εργάζεται στα Προαιρετικά Ολοήμερα Σχολεία και τις πρωινές ώρες ως αντικαταστάτες». Κοινώς, φέτος δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο και οι όποιες λύσεις μεταφέρονται για την επόμενη σχολική χρονιά!  

Από τον Οκτώβρη μέχρι και σήμερα, καταγράφονται σοβαρά προβλήματα σε σχέση με τα κενά που προκύπτουν από αδιάθετες αντικαταστάσεις Η κατάσταση χειροτέρεψε δε, από τον Γενάρη και μετά, χρονικό σημείο στο οποίο καταγράφονται λοιμώξεις, ιώσεις, εποχιακή γρίπη, αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού κλπ. Τονίζεται πως το προαναφερθέν φαινόμενο, παρατηρείται καθεχρονικά. Φέτος όμως, έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη, αφού καθημερινά το 70% με 80% των αντικαταστάσεων που προκύπτουν, μένει αδιάθετο, με τα σχολεία παραμένουν αστελέχωτα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για μαθητές και προσωπικό. Είναι ξεκάθαρο πλέον πως οι εν δυνάμει υποψήφιοι έχουν προτιμήσει απασχόληση σε τομείς που τους δίνουν εργασιακή ασφάλεια και που δεν έχουν ημερομηνία λήξης. Εξάλλου, κανένας δεν πρόκειται να στηριχθεί σε μια εργασία που ουσιαστικά θα του στερηθεί το 2027 και με τη πιθανότητα επιτυχίας στο σύστημα διορισίμων να είναι ελάχιστη.

 

Εκείνο που προκαλεί δυσφορία, είναι το γεγονός πως βρισκόμαστε σχεδόν στον Μάρτη και ακόμα αναμένονται ουσιαστικές και πρακτικές λύσεις, για να αμβλύνουν το πρόβλημα. Το ΥΠΑΝ ακόμη ψάχνεται, την ίδια ώρα που τα σχολεία δικαίως ασφυκτιούν. Οι δε λύσεις που προτείνονται… η εξής μία, φαντάζουν ως μια απέλπιδα απόπειρα κατάσβεσης φωτιάς με … νεροπίστολο!

Σημειώνεται, πως η ΠΟΕΔ πρότεινε λύσεις προς το Υπουργείο, εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, τόσο για βραχυπρόθεσμη όσο και μακροπρόθεσμη εφαρμογή. Λύσεις για να βοηθήσουν άμεσα τα σχολεία και προτάσεις για να καταστεί η εργασία σε θέση αντικαταστάτη,  ελκυστική και με προοπτική. Ανάμεσα σε άλλα, ζητήθηκε η αποστολή αντικαταστατών από την πρώτη μέρα, η εργασία με πλήρες ωράριο ανεξαρτήτως των ωρών του εκπαιδευτικού που απουσιάζει, η υπερωριακή απασχόληση εκπαιδευτικών που είτε εργάζονται το πρωί ως αντικαταστάτες, είτε το απόγευμα ως συμβασιούχοι στα ολοήμερα κλπ. Την ίδια ώρα η ΠΟΕΔ επιτακτικά έχει ζητήσει διάλογο για καθορισμό και βελτίωση του εργασιακού πλαισίου των αντικαταστατών και τη διατήρηση του καταλόγου διοριστέων, ως επιβεβλημένα μέτρα για να συνεχίσουν να υπάρχουν ενδιαφερόμενοι για εργασία σε θέση αντικαταστάτη.

Δυστυχώς, η πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου, καταδεικνύει πως εκείνοι που παίρνουν τις αποφάσεις στο ΥΠΑΝ, δεν έχουν αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος. Ένα πρόβλημα το οποίο δεν είναι σημερινό και το οποίο δεν προέκυψε σε μια μέρα. Είναι παραδεκτό, πως η διαχρονική στάση των εκάστοτε Κυβερνήσεων απέναντι στους αντικαταστάτες, οδήγησε στα σημερινά τραγικά αποτελέσματα, με τα σχολεία να λειτουργούν υπό αντίξοες συνθήκες. Όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός, σπέρνεις ανέμους, θερίζεις θύελλες…

Εκείνο που προκύπτει πέραν πάσης αμφιβολίας, είναι πως αν δεν καταστεί η εργασία σε θέση αντικαταστάτη ελκυστική, αξιοπρεπής και με προοπτική, το πρόβλημα προοδευτικά θα χειροτερεύει, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το Εκπαιδευτικό μας Σύστημα. Είναι σαφής η αναγκαιότητα διατήρησης του καταλόγου διοριστέων, παράλληλα με τον κατάλογο διορισίμων, με ταυτόχρονη διόρθωση των στρεβλώσεων του συστήματος και ο καθορισμός αξιοπρεπούς εργασιακού πλαισίου για τους αντικαταστάτες. Αν η Επίσημη Πλευρά δεν προχωρήσει άμεσα και προς τις δύο αυτές κατευθύνσεις, χωρίς άλλη καθυστέρηση και δικαιολογίες, κανένα μέτρο δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα! Αναμένονται και απαιτούνται λοιπόν, λύσεις! Βρισκόμαστε στο και πέντε και το ΥΠΑΝ έχει υποχρέωση να προχωρήσει στις δέουσες ενέργειες, τόσο για βραχυχρόνια θεραπεία, όσο και για μακροχρόνια.

Μιχάλης Αλεξόπουλος, Γενικός Οργανωτικός Γραμματέας ΠΟΕΔ, Γενικός Γραμματέας Α.Κί.ΔΑ.

 

[1] https://www.eey.gov.cy/LinkClick.aspx?fileticket=xL_ybR-Jot0%3d&tabid=265&portalid=0&mid=1028

[2] https://enimerosi.moec.gov.cy/archeia/1/ypp16746a