Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών

Εξορθολογισμών συνέχεια…ΔΗΜΟΤΙΚΗ - paideia-news.com

Ας μιλήσουμε για οξύμωρα σχήματα, αντιφάσεις, παλινωδίες, αοριστίες… εμπιστοσύνη

Με τα μάτια ενός δασκάλου και γονιού…                                                               

Παντελής Λουκά

Δάσκαλος και γονιός

  • Είναι ασφαλές για τα παιδιά να παν σχολείο;
  • Κινδυνεύουν τα παιδιά; Ξέρουμε αν νοσούν; Ξέρουμε πώς νοσούν;
  • Ξέρουμε αν και πώς μεταδίδουν τη νόσο τα παιδιά;
  • Έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα; Θα είναι ασφαλές το περιβάλλον του σχολείου με τα μέτρα αυτά;
  • Κινδυνεύουν η γιαγιά κι ο παππούς που θα μένουν τα παιδιά μαζί τους τις μέρες που δε θα φοιτούν στο σχολείο;
  • Γιατί γίνεται τώρα όλος αυτός ο σάλος; Για 15 μέρες μαθήματα; Αξίζει τον κόπο;
  • Νιώθω αρκετή εμπιστοσύνη με αυτά που ανακοινώνονται και διαβάζω για να στείλω τα παιδιά μου στο σχολείο;
  • Νιώθω ότι μπορώ να κάνω το σχολείο μου όσο ασφαλές χρειάζεται για τα παιδιά;

Αυτές οι ερωτήσεις βασανίζουν το μυαλό μου αρκετές μέρες τώρα… Νομίζω ότι βασανίζουν τον κάθε γονιό.. Εμένα επιπλέον βασανίζουν το μυαλό μου ερωτήσεις και ως δάσκαλο… Ψάχνοντας να βρω την άκρη, να βρω απαντήσεις βρήκα αυτά….. Ίσως βοηθήσουν και το δικό σου προβληματισμό…

Όσα ανακοινώθηκαν από τον ΠτΔ στη σύσκεψη σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων είναι σε πλήρη αντίθεση με όσα ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας έχει αναφέρει στην τελευταία τηλεδιάσκεψη που είχε με την ηγεσία της ΠΟΕΔ την περασμένη Δευτέρα, 4 Μαΐου 2020, τα οποία και γνωστοποιήσαμε στα μέλη μας και ανακοινώσαμε στα ΜΜΕ.” (ΠΟΕΔ 6/5/20)[1]

Θα πρέπει να παν τα παιδιά στο Δημοτικό. Ο λόγος είναι πως τα παιδιά είναι λιγότερο ευπαθή ομάδα. Θα είναι πολύ λίγα παιδιά στην τάξη. Θα βγαίνουν πολύ προσεχτικά στο διάλειμμα, θα είναι ανοικτά τα παράθυρα… …. Δεν θα είναι το ένα δίπλα - δίπλα στην τάξη. Υπάρχει λόγος να πάνε στο σχολείο. Θα προετοιμαστούν για το φθινόπωρο. Είναι πολύ σημαντικό. Είναι πολύ πολύ μικρός ο κίνδυνος. Είναι γύρω στο 6% τα περιστατικά στην Κύπρο. Γύρω στα 50. Τα μισά είναι εντελώς ασυμπτωματικά. Πυρετό έκαναν 25 παιδιά. Είναι η καλύτερη ευκαιρία να γίνει. Έχουμε στοιχεία ότι τα παιδιά δύσκολα μεταδίδουν. Δεν έχουμε εντοπίσει περιστατικό, παιδί να κολλήσει ενήλικα   Για τα νηπιαγωγεία: “Θα πρέπει να συζητηθούν περισσότερο”   Στα Γυμνάσια δεν νομίζω ότι προλαβαίνουν. Δεν έχουμε συζητήσει για τα Γυμνάσια” Μαρία Κολιού[2]

..ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics και εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για θέματα που αφορούν τον κορωνοϊό, υποστήριξε ότι «δεν πρέπει να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία και αν αποφασιστεί, θα πρέπει να γίνει [μόνο] για την τελευταία τάξη με το μοντέλο των ζωνών διδασκαλίας».[3]

Πρόσθεσε ότι ως ιολόγος, βλέπει μια εξαιρετικά καλή εικόνα και δεν θέλει να αλλάξει.

Επεσήμανε ότι δεν ανησυχεί υπερβολικά αλλά φαίνεται να έχει ληφθεί κάπως πρόχειρα αυτή η απόφαση, ενώ αποκάλυψε ότι υπήρχαν αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ της ομάδας.

Ήταν έκπληξη η απόφαση της Κυβέρνησης για άνοιγμα των σχολείων στις 21 Μαϊου δήλωσε ο καθηγητής επιδημιολόγος, Λεόντιος Κωστρίκης τονίζοντας ότι ήταν πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης.[4] (7/5/20)

Μερικά παιδιά στη Βρετανία χωρίς υποκείμενα προβλήματα υγείας πέθαναν από ένα σπάνιο φλεγμονώδες σύνδρομo, για το οποίο ερευνητές πιστεύουν ότι συνδέεται με την Covid-19, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ[5] (28/4/20)

Ένα πεντάχρονο παιδί πέθανε στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης από φλεγμονώδη νόσο με συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της νόσου Καβασάκι, που πιθανόν συνδέεται με την Covid-19, δήλωσε ο κυβερνήτης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο.[6] (8/5/20) (Έγιναν σήμερα 10/5/20 τρία τα παιδιά στις ΗΠΑ)

Στην Ιταλία αποφασίστηκε να μην ανοίξουν πριν τον Σεπτέμβριο, καθώς οι επιστήμονες προειδοποιούν για τον ρόλο των παιδιών στη μετάδοση του ιού.Η ανησυχία τους εστιάζεται ιδιαίτερα στα Δημοτικά σχολεία και στα μικρότερα παιδιά που δεν τηρούν τα μέτρα υγιεινής και απόστασης, αλλά και αποτελούν σε μεγάλο ποσοστό τους “ασυμπτωματικούς φορείς”. Αυτούς που δεν νοσούν με σοβαρά συμπτώματα μεν, αλλά μπορεί να μεταδώσουν αθόρυβα τη νόσο στους γονείς, τους παππούδες ή τους ευπαθείς συγγενείς τους.[7]

Αυτή η έρευνα με επικεφαλής τον δρ Drosten στη Γερμανία έχει διαπιστώσει ότι ασυμπτωματικά παιδιά έφεραν πολύ υψηλό ιικό φορτίο. Το ψηλό ιικό φορτίο σχετίζεται με υψηλή πιθανότητα μετάδοσης από τον φορέα του ιού. Με δεδομένο ότι τα παιδιά αυτά συνδυάζουν το γεγονός ότι είναι ασυμπτωματικά (άρα δεν μπορούν να ανιχνευτούν στην καθημερινότητα  αλλά ούτε και ανησυχούν τους γύρω τους) με το ψηλό ιικό φορτίο, τα καθιστά πιθανούς διασπορείς της ασθένειας[8].

Έρευνα που έχει διεξαχθεί στην Κίνα, έχει διαπιστώσει ότι τα παιδιά έχουν περίπου το 1/3 των πιθανοτήτων ενός ενήλικα να μολυνθούν από τον ιό αλλά έχουν περίπου τριπλάσιες αλληλεπιδράσεις και κοινωνικές επαφές, έτσι ώστε τελικά οι πιθανότητες να εξισώνονται. Δηλώνει επίσης η έρευνα ότι το κλείσιμο των σχολείων συνδράμει 40%-60% στον περιορισμό της επιδημίας[9].

Η προσομοίωσή μου δείχνει ότι ναι, εάν ανοίξετε ξανά τα σχολεία, θα δείτε μια μεγάλη αύξηση στον αριθμό αναπαραγωγής, που είναι ακριβώς αυτό που δεν θέλετε », δήλωσε ο Marco Ajelli, μαθηματικός επιδημιολόγος που έκανε την έρευνα του ενώ ήταν στο Bruno Ίδρυμα Kessler στο Τρέντο της Ιταλίας.[10]  

Τις ανησυχίες επιβεβαιώνουν κατά κάποιον τρόπο και οι διαπιστώσεις των Δανών όπου παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων από τότε που άνοιξαν τα σχολεία, δηλαδή πριν δυο εβδομάδες[11] (8/5/20)

Χωρίς την έναρξη λειτουργίας των σχολείων και ιδιαίτερα νηπιαγωγείων και δημοτικών, είναι αδύνατον να αποκατασταθεί η εύρυθμη διεξαγωγή της οικονομικής δραστηριότητας…

Επιστολή ΟΕΒ στους Υπουργούς Υγείας και Παιδείας 5/5/20

Έκπληξη; Όχι για πολλούς…Το Υπουργείο θα φροντίσει όλα τα παιδιά να έχουν πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση.. Οι ταμπλέτες δόθηκαν… δηλαδή ήρθαν…δηλαδή παραγγέλθηκαν…δηλαδή έρχονται…Η τηλεκπαίδευση γίνεται κανονικά…, δηλαδή …

Τα δημοτικά θα ανοίξουν στις 21 Μαΐου, είχε δηλώσει ο ΥΠΠΑΝ. Οριστική. Δόθηκαν οδηγίες. Απαραίτητες προϋποθέσεις αποτελούν η επιδημιολογική κατάσταση και οι τελικές θέσεις των επιστημονικών συμβούλων, τονίζει  ο Πρόεδρος. «Εγώ δεν ξέρω κανένα κύριο Καραγιάννη..» δηλώνει ο ΥΠΠΑΝ στο ΡΙΚ..

Τα παιδιά θα βγαίνουν διάλειμμα προσεκτικά, δηλώνει η Δρ Κολιού.
Ως δάσκαλος για 28 χρόνια έχω βιώσει τουλάχιστον 13860 διαλείμματα με παιδιά του δημοτικού σχολείου και δεν έχω δει αυτό το διάλειμμα που η Δρ Κολιού αφήνει να εννοηθεί.. Που τα παιδιά δε θα τρέξουν, δε θα παίξουν, δε θα πέσουν, να ματώσουν, να αγκαλιαστούν, να πειράξουν το ένα το άλλο, που δε θα διακινδυνέψουν.. Και τι θα γίνει άμα χτυπήσει ένα παιδί και τι θα γίνει άμα κλαίει ένα παιδί; Δε θα το αγκαλιάσει ο δάσκαλος του να το παρηγορήσει, να το φροντίσει;

Και τι θα γίνει το παιδάκι που έχει στραβά δόντια και φτύνει λιγάκι όταν μιλάει; Πώς θα του συμπεριφερθούν οι υπόλοιποι κάτω από τις συνθήκες που βιώνουμε όλοι τώρα;

Και τι θα γίνει με τα αποχωρητήρια στα δημοτικά που σε αρκετά είναι λιγοστά και συνωστισμένα; Είναι αρκετό να λέμε ότι δε θα κάθονται το ένα δίπλα στο άλλο στην τάξη;

Τα παιδιά δεν κολλούν τους ενήλικες εύκολα, λέει η Δρ Κολιού.
Η έρευνα του Dr Drosten στη Γερμανία, και αυτή που διεξήχθηκε στην Κίνα, στηρίζουν το μοντέλο του Ιταλού Ajelli, που ισχυρίζεται ότι άμα ανοίξουν τα σχολεία, θα αυξηθούν τα κρούσματα. Στη Δανία όταν  άνοιξαν τα σχολεία, αυτό ακριβώς έγινε. Οι ειδικοί ανησυχούν ότι τα παιδιά που είναι ασυμπτωματικοί φορείς αποτελούν «σιωπηλούς διασπορείς της νόσου».

Δώδεκα παιδιά σε κάθε τάξη επί οχτώ τετραγωνικά μέτρα, μας κάνουν ενενήντα έξι τετραγωνικά μέτρα (12Χ8=96). Είκοσι οχτώ χρόνια δάσκαλος, δεν έχω συναντήσει τέτοια σχολική αίθουσα (τάξη). Δεν χρειάζονται ούτε μάσκες, ούτε γάντια…απλά καλό πλύσιμο των χεριών και αντισηπτικά… Σε άλλες χώρες που άνοιξαν τα σχολεία, έχουν τοποθετηθεί πλαστικά διαχωριστικά στα θρανία των παιδιών, γίνεται χρήση μάσκας, Θερμομέτρηση και απολύμανση κατά την είσοδο και έξοδο όλων των  παιδιών από το σχολείο και τις σχολικές αίθουσες… εμείς δε χρειαζόμαστε τίποτε…

«Εάν δεν φταρνίζονται ή βήχουν τα παιδιά πώς θα διασπαρεί ο ιός;», Διερωτήθηκε ο Δρ Καραγιάννης, σε συνέντευξη στην «Καθημερινή»[12].
Αρκετά από τα παιδιά του δημοτικού βάζουν στο στόμα τα μολύβια, τα δάχτυλα, τα σβηστήρια. Τα σκουπίζουν κατόπιν στα ρούχα, στο θρανίο.. Αυτό δεν το κάνουν μόνο στην τάξη. Το κάνουν και στο διάλειμμα. Κάποια παιδιά άμα τσακωθούν φτύνουν το ένα στο άλλο, ή κάποτε το κάνουν απλά για πλάκα… Χρειάζεται απαραίτητα να βήξουν; Παρόλο που και αυτό το κάνουν πολλές φορές τη μέρα χωρίς να είναι απαραίτητα άρρωστα.. Και ξέρετε πόσοι γονείς φέρνουν τα παιδιά στο σχολείο με λίγο βήχα, με λίγο πυρετό, με λίγη καταρροή, με αλλεργία στα ματάκια  που τα τρίβουν συνεχώς αυτή την εποχή..

Άμα εντοπιστεί κρούσμα, λένε, θα απομονωθεί υπό επιτήρηση από τους δασκάλους, θα παραληφθεί από τους κηδεμόνες του… Μάσκες θα χορηγηθούν εκεί που θα υπάρχει ανάγκη..
Πώς ακριβώς θα γίνουν αυτά και από ποιούς; Το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό των νοσοκομείων, είναι εκπαιδευμένο προσωπικό, με γνώση, με χρόνια εμπειρίας, με διαδικασίες, με φάρμακα.. Τα νοσοκομεία είναι χώροι που η αντιμετώπιση τέτοιων ζητημάτων είναι το αντικείμενό τους.  Εντούτοις, έχουμε δει τι έγινε στο νοσοκομείο Πάφου! Έχουμε δει τη διασπορά της νόσου και σε άλλα ιατρικά κέντρα. Στους ανθρώπους που είναι επαγγελματίες υγείας! Όχι Παιδείας! Πώς ακριβώς θα γίνει ο εντοπισμός, η απομόνωση και ο χειρισμός περιστατικών στα σχολεία, από ανθρώπους χωρίς την απαραίτητη γνώση και εμπειρία για το συγκεκριμένο ζήτημα, με καινοφανείς διαδικασίες και πενιχρά, αν όχι καθόλου μέσα;

Δεν είμαι ειδικός στην νόσο, ούτε γνώσεις ιατρικές έχω, ούτε επιδημιολόγος είμαι. Ξέρω όμως τη σχολική ζωή των παιδιών του δημοτικού. Εικοσιοχτώ χρόνια εμπειρίας, μαζί με τις σπουδές μου, νομίζω με κάνουν αρκετά ειδικό στο θέμα για να μπορώ να ισχυριστώ ότι η «κοινωνική αποστασιοποίηση» είναι σχεδόν –αν όχι απόλυτα- αδύνατη στο δημοτικό (πόσο μάλλον στο νηπιαγωγείο), τουλάχιστον στη μορφή που εφαρμόστηκε στην κοινωνία των ενηλίκων για προστασία από τη διασπορά της νόσου… Η εμπειρία του να αρρωστούν τα μισά παιδιά της τάξης με την ίδια αρρώστια μέσα στην ίδια εβδομάδα από την παρουσία του πρώτου κρούσματος, που είναι σύνηθες φαινόμενο κάθε χειμώνα στα σχολεία, τί μας λέει; Τί μας διδάσκει; Τί συμπεράσματα βγάλαμε από την πορεία της γρίπης Α για παράδειγμα, κατά την οποία πάρθηκαν παρόμοια μέτρα (αντισηπτικά, αυστηρά μέτρα προσωπικής υγιεινής, απομόνωση των κρουσμάτων κλπ) στα σχολεία; Κολλούσαν τα παιδιά;

Γερμανία, Ιταλία, Ουαλλία και Αγγλία, ανακάλεσαν/ανέβαλαν τις αποφάσεις τους για άνοιγμα των σχολείων. Γιατί άραγε;

Τα παιδιά  δεν κινδυνεύουν πολύ από τη νόσο, δήλωσε η Δρ Κολιού…
Οι θάνατοι παιδιών σε Αγγλία, ΗΠΑ από τη φλεγμονώδη νόσο, φαίνεται ότι έρχονται σε αντίθεση με τη δήλωση. Η αλήθεια μάλλον πρέπει να είναι :«Δεν είμαστε ακόμα βέβαιοι για το πόσο κινδυνεύουν να νοσήσουν και το πώς»   (Και μη μου πει κανείς ότι «δεν πέθαναν πολλά»… Μην προσπαθήσει κανείς να με πείσει με ποσοστά.. Κανενός το παιδί δεν περισσεύει..)

Σέβομαι και εκτιμώ το έργο των επιστημόνων και της συμβουλευτικής επιτροπής. Ήταν εξαιρετικό. Η καθοδήγησή τους μας έβγαλε όλους μας από την επικίνδυνη αυτή κατάσταση με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια, κατά την άποψή μου, συγκρίνοντας και με άλλες χώρες. Και τους ευχαριστώ όλους ειλικρινά και βαθύτατα. Και εγώ και τα παιδιά μου…
Σ’ αυτή την περίπτωση όμως δεν μπορώ να συμφωνήσω με την άποψη όσων υποστηρίζουν το άνοιγμα των σχολείων τώρα.. Γιατί δεν ξέρουμε σίγουρα πόσο κινδυνεύουν τα παιδιά, γιατί δεν έχουμε εξακριβώσει κατά πόσον μεταδίδουν τη νόσο, γιατί δεν ξέρουμε ποιους πιθανόν να κολλήσουν τις μέρες που δε θα είναι στο σχολείο αλλά και γιατί ξέρω τη σχολική ζωή, ξέρω τα παιδιά ….

Αυτό που δεν ξέρω, είναι το «γιατί»;

Γιατί να ανοίξουν τώρα τα δημοτικά; Είναι τόσο σημαντικό το εκπαιδευτικό κέρδος των ολιγοήμερων επαναλήψεων που θα κάνουν τα παιδιά, για να μπούμε σε μια διαδικασία με τόσα ερωτηματικά και κινδύνους; Όχι κατά τη γνώμη μου..

Είναι μια «πρόβα τζενεράλε», για να προετοιμαστούμε για τον Σεπτέμβρη, σε περίπτωση που ο κορωνοϊός είναι ακόμα μαζί μας; Αν είναι έτσι γιατί δεν περιμένουμε ως τον Σεπτέμβρη, όταν θα ξέρουμε περισσότερα, θα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι, θα έχουμε περισσότερα μέσα, θα έχουμε περισσότερες πιθανότητες για θετική έκβαση του εγχειρήματος;

Είναι ένα βήμα για να αποκτήσουμε την «ανοσία της αγέλης»; Να αποκτήσει ανοσία ένα μέρος των παιδιών για να μην εξαπλωθεί γρήγορα στα σχολεία τον Σεπτέμβρη; Δεν μπορώ να το δεχτώ τώρα αυτό, αν δε με κατατοπίσουν και με πείσουν..

Είναι λόγω των πιέσεων της Ομοσπονδίας  Εργοδοτών & Βιομηχάνων ( ΟΕΒ) όπως κάποιος θα μπορούσε να συμπεράνει από τις επιστολές που έστειλαν στους Υπουργούς (και όχι μόνον), για να διευκολυνθεί η επανέναρξη της οικονομίας και η κυβέρνηση έτρεξε να εξυπηρετήσει; Πόσο αγοράζεις μια ζωή;

Όποιος και να είναι ο πραγματικός λόγος, θα πρέπει με ειλικρίνεια να εξηγηθεί και να τεκμηριωθεί.. Θα πρέπει να γίνει κατανοητός και η ανάγκη που το επιβάλλει προφανής. Θα πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη…Αυτό δεν έχει γίνει μέχρι τώρα. Οι παλινωδίες και οι αντιφάσεις της κυβέρνησης μάλλον το αντίθετο αποτέλεσμα έχουν φέρει..
Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να ξέρουν και να κρίνουν. Οι γονείς έχουν το δικαίωμα να ξέρουν και να κρίνουν. .. Αν δεν πειστούν, δε θα στηρίξουν..

Ως δάσκαλος, αν τελικά αποφασιστεί το άνοιγμα των σχολείων, θα είμαι εκεί και θα κάνω ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, για να κρατήσω τα παιδιά μου πρώτιστα ασφαλή..

Ως γονιός , δεν είμαι έτοιμος να στείλω τα παιδιά μου σχολείο….

«Ο θάνατος εκατομμυρίων ανθρώπων είναι μια στατιστική. Ο θάνατος του ενός είναι τραγωδία» Κουρτ Τουχόλσκυ

«Δύο πράγματα είναι εμπόδιο στη λήψη της σωστής απόφασης. Η βιασύνη και η οργή» Θουκυδίδης

«Ο έξυπνος άνθρωπος μαθαίνει από τα λάθη των άλλων» Μπίσμαρκ

«Εξορθολογισμός» λοιπόν θα σήμαινε ίσως “διορθώνω τα κακώς έχοντα χρησιμοποιώντας ως γνώμονα και εργαλείο την λογική”.

 

[1] https://www.poed.com.cy/Default.aspx?tabid=92&articleType=ArticleView&articleId=10297

[2] https://www.kerkida.net/epikairotita/kolioy-na-pane-ta-paidia-sto-dimotikopoly-dyskola-metadidoyn-ton-io

[3] https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/319954_giati-den-prepei-na-anoixoyn-ta-sholeia-kai-ta-panepistimia

[4] https://dialogos.com.cy/kostrikis-politiki-i-apofasi-gia-anoigma-scholeion-itan-ekplixi/# May 7, 2020 - 12:13 pm

[5] https://www.tovima.gr/2020/04/28/world/vretania-thanatos-paidion-apo-flegmonodi-noso-syndeetai-me-ton-koronoio/  

[6] https://www.cnn.gr/news/kosmos/story/218641/synagermos-sti-nea-yorki

[7] https://www.iatropedia.gr/eidiseis/koronoios-me-maskes-metra-ygieinis-kai-mathimatika-montela-i-elliniki-koinonia-paei-gia-anoigma/130278/

[8] https://zoonosen.charite.de/fileadmin/user_upload/microsites/m_cc05/virologie-ccm/dateien_upload/Weitere_Dateien/analysis-of-SARS-CoV-2-viral-load-by-patient-age.pdf

[9] https://science.sciencemag.org/content/early/2020/05/04/science.abb8001.full

[10] https://www.nytimes.com/2020/05/05/health/coronavirus-children-transmission-school.html

[11] https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/241434_i-germania-anaballei-tin-apofasi-gia-anoigma-ton-sholeion

[12] https://m.kathimerini.com.cy/gr/kypros/kath-karagiannis-den-tithetai-se-kindyno-i-ygeia-ton-paidiwn

 

Παντελής Λουκά

Δάσκαλος και γονιός